Szeretnél itt hirdetni? Fordulj hozzánk bizalommal!
2015. május 5. | kedd | Györgyi nevenapja
Ajánljuk! Szólj hozzá!
Szavazz a kedvencedre
Ingyenes apróhirdetés
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Edward Maya Június 26
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kiss Tibi (Quimby): "Az első tíz év az egy sötét homály"
Meglepő infot árult el a Happy Gang: Utálták egymást mégis együtt Szigetelnek
Metál-nap a Szigeten - képekben
Remek könyv jelent meg a Sziget Fesztiválról 
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál 2012
[2012. augusztus 6. - 13. ]

Sziget 2012: Elhúzott mézesmadzag és tűz nélküli metálhad 

Huszonegy év után azt is megéltük, hogy az a zenei világ, mely életre keltette a sziget életérzést már nem kap bebocsátást a rendezvény rendes játékidejére, csakis a „bemelegítésnél„ szánnak neki teret. Azt is miként: Ákos a nap főattrakciója, a Dimmu Borgirnak, a Hammerfallnak, meg a Lacuna Coilnak me marad a magyar szövegtől ódzkodó külföldi tömeg, amely láthatóan csak borgőzös leheletével hasonlít az igazi metálrajongókhoz. 

Az Ignite-ot direkt hagytam ki a felsorolásból, mert Téglás Zoltán nélkül mert feltűnni a feszten, amely több mint vérlázító (betegség ide vagy oda). Respect a beugró énekesnek, de hát hogyan is pótolhatta volna bárki az „a csitári hegyek alatt” rigmust olyan mívesen daloló hungarista törpe-embert. Hiányzott nagyon, ez tény.


A metálos felhozatal amúgy idejemúlt és kiégett volt minden téren, mert ugyebár 2012-ban kinek kell a svéd Hammerfall iron maidenes speed metálja, vagy az olasz Lacuna Coil hosszú combú énekesnőjének, Cristina Scabbiának a feszengős ábrázata, öreges előadásmódja. Mindkét csapat ásítós perceket produkált, nem is vitás. A korábban európai mivoltáról és védjegyeiről ismert Lacuna amúgy a siker reményében már a tengerentúlon alkot, már csak az a kérdés, hogy ki mondta nekik, hogy az átformázott, eredetiséget nélkülöző muzsikája a 21. században bárkinek is dívik.

Na mindegy, a Dimmu Borgir legalább látványos és mutatós volt, még ha muzikalitásban nem is tud adni semmi extrát. Az oslói black metál banda Skandináviában méltán népszerű, de a mindenre fogékony német metálosok is simán megtöltenek egy többezres arénát Shagrathék (a frontman becses neve Stian Tomt Thoresen) buliján. A 0. nap metáltól hangos körzetében Dimmu pólóban feszítettek a legtöbben, persze a tízezrével sorakozó, fel-alá korzózó fesztturisták ezt a feszes, pörgős riffeket felmutató zenekart sem tudták sehova tenni. Persze tőlük már megszokhattuk, hogy nem a zenekarok, hanem a nemzetközi összefogás és egymásba olvadás reményében látogatnak el a már nekik sem túl olcsó „büdzséfesztiválra” (remélem ez senki számára nem bántó…). 


Ezt a napot amúgy a Superbutt vezette fel, amely az elmúlt évtizedben rengeteg változáson esett át, gondolok itt tagcserékre, bedurvult zenei motívumokra. Amúgy egyáltalán nem volt rossz újra a színpadon látni Vörös Andrisékat, akik, ahogy jósolták, valóban a porban, sárban vergődő külföldieket ébresztették alkoholmámorukból, ám mégis üde színfoltja voltak az úgynevezett Metálnapnak. A sok magyar által szeretett Pioneer című sláger alatt pedig régi társakat is előhúztak a cilinderből: ott volt a színpadon Szentpéteri Zsolt, Szűcs Szabi és még Szűcs Péter is. Jó kis nosztalgikus perceket kaptam, ez fix.


A Metál-nap képei

A nap nagyon tanulságos volt, de szórakoztató legkevésbé sem, és még szívmelengető időutazásnak sem nevezhető. A konklúzió viszont átjött: mi, akik évről évre metál-világsztárokat (hiába a csütörtöki Korn vagy a Ministry koncertje) várunk látogassunk ki a júniusi Nova Rockra, mert távolságban legközelebb már csak ott elégítik ki az ilyesfajta vágyainkat. Az új Sziget filozófia: metálosok, kifelé!!!

-PN-

[2012.08.10.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
staff zenekar zenekar [2015.05.04.]
Zenekart alapítanék zenekar [2015.05.03.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Megnéztük: Caramel és Craig David koncert a SYMA Csarnokban
Az ember nem is tudja, hogy hogyan...

Lemezbemutató és űrutazás volt
Lemezbemutatóval egybekötött űrutazásra invitált az Ozric...

Gratulálunk Gábriel! Ez hatalmas siker volt
Sztárparádé Éliás Gyula Junior koncertjén
Felszálltunk! - Edda 40. jubileumi nagykoncertjén jártunk
Képekben a Tankcsapda SYMA koncertje
beszámolók még