Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2016. december 11. | vasárnap | Árpád nevenapja
Ajánljuk! Zenelejátszók itt
Magyar Zenész Bázis
Online jegyrendelés itt
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nagy sikert hozott Kocsis Zoltán újabb bemutatója
Kapcsolatok
Kocsis Zoltán

Debussy életét és művészetét bemutató sorozatot indít Kocsis Zoltán

Különleges, hatrészes koncertsorozat keretében mutatja be Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester a százötven éve született francia zeneszerző, Claude Achille Debussy életét és művészetét. Nem hagyományos koncertek, hanem összművészeti előadások várják a közönséget a Művészetek Palotájában.

A Debussy élete hat tételben című sorozat pénteken indul a Fesztivál Színházában. Kedden a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) évadnyitó hangversenyén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a francia zeneszerző Egy faun délutánja és A tenger című szimfonikus alkotásai után, a hagyományokhoz híven Bartók mű hangzik el.

Az MTI kérdésére, hogy mennyiben más ez a kezdeményezés, mint a néhány évvel ezelőtti Gundel-szalonbeli sorozat, Kocsis Zoltán azt válaszolta, hogy szerkezetében nincs jelentős eltérés, igaz, ott ő is megszólalt az irodalmi szövegek között. Most a jelenetek között nem beszél, a zongorára koncentrál. Novák Eszter rendezői koncepciója fogja össze a műsort.

"A szövegek végső változata viszonylag későn készült el, lehet, hogy a színészek olvasni fogják. Nem hiszem, hogy ez zavaró lenne. A változás, hogy a Gundelban a nagyobbik fiam keltette életre a gyermek Debussyt, most a kisebb fiam. Ő olyan jól zongorázik, hogy érdekesen szembe tudja állítani Brahms h-moll capriccióját és Debussy Danse bohémienne-jét, amivel a Debussyre is érvényes francia-német ellentét is felsejlik" - mondta.

Bartók Béla halála évfordulójának előestéjén adja a hagyományok szerint évadnyitó koncertjét az NFZ. Két ismert, rendkívül népszerű Debussy alkotás szólal meg az első részben.

"Szerintem egyenes út vezet Debussytől Bartókig. Hangszerelésben bizonyosan sokat tanult tőle. Debussy korszakalkotó opusa, a Pelléas és Mélisande döntően hatott Bartók egyetlen operájára is, a Balázs Béla misztériumjátékára készült és a középkori legendán alapuló remekműre" - fűzte hozzá Kocsis Zoltán.

A pénteki műsorban közreműködik Meláth Andrea, Baráti Kristóf, Mocsári Károly, Lesták-Bedő Eszter, Mahdi Kousay, Kocsis Krisztián Zoltán, Egri Márta, Szilágyi Csenge, Chován Gábor, Dénes Viktor és Nagyhegyesi Zoltán.

A kékszakállú herceg vára Juditját Szántó Andrea énekli, aki 2000 óta a Mannheimi Nemzeti Színház operaegyüttesének tagja. Itt debütált Juditként, majd sorra elénekelte a Carmentől Werther Charlotte-jáig, Deliláig a mezzo főszerepeket. A címszerepet Bretz Gábor játssza, aki a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon Kovalik Balázs rendezésben 2006-ban már énekelte a Kékszakállút. 

[2012.09.19.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gitártanár tanár [2016.12.09.]
Kezdő DJ fiúknak lányoknak fellépési leh egyéb [2016.12.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Quimby 25: Vissza a jövőbe! - képekben az Arénakoncert
Telt házzal ünnepelte a 25....

Buli a 20 éves Hooliganssel
Remekbe szabott és katartikus koncert élményt nyújtott a húsz...

"Ian Gillan sings Deep Purple" - Koncert kellemes meglepetésekkel - képekben
Lady Budapest a Budapesti Operettszínházban - képek az előadásról
Al Di Meola és Szarka Tamás: semmihez nem fogható koncertélmény
Macskák a SYMA Csarnokban - Bravó, bravó, bravó!
beszámolók még