Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2016. május 1. | vasárnap | MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab nevenapja
Ajánljuk! Zenelejátszók itt
Magyar Zenész Bázis
Online jegyrendelés itt
    cdbolt.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Scerra: In Via
Kapcsolatok
Scerra

ScerrA - In Via, egy váratlan metál utazás

Éreztétek már úgy, hogy nem tudjátok ébren vagytok-e vagy álmodtok? És éreztetek már olyat, hogy nem akartok felébredni, hanem újra és újra szívesen elmerülnétek abban a furcsa világban, ahová kerültetek? Én azóta is a meghallgatott ScerrA lemez hatása alatt állok, és bármikor, ha időm engedi újra és újra alászállok…

Alá, de vajon hova? Ennyire mélyen lenne? Nos, őszintén szólva nem tudom, hogy a lemez hová repíti a hallgatóságot, az angyalok birodalmába-e vagy egyenesen a purgatóriumba, ahol a feszegetett témák előmásznak, mint százlábúak a nedves kövek alól. Az In Via minden egyes dala tartogat valamit, amiből magunkra ismerünk, ami elgondolkodtat, és bár Virágos Ádám sötéten harsogó hangjához néhol a szövegkönyvre is szükségünk lesz, a mondanivalót gond nélkül kiérthetjük belőle. Az egyedien hangszerelt muzsikák hihetetlen változatossággalölelik körül az éneket, és mindezt úgy, hogy egyetlen elem sem lóg ki a sorból. Hatalmas munka lehetett ezt így felépíteni.

Révész a halál tengerén…

A filmzenei hatású felvezető pillanatok alatt magával ragad, akár egy dimenzió kapu, beszippant. Aztán úgy ér véget, hogy a Memento Mori című dal már javában tombol. A latin és magyar szövegű dal az együttes legrégebbi száma, ráadásul egyedi módon Thomas de Celano 'Dies irae' című éneke alapján íródott. A hangulata egészen különleges. Mintha egy rég elfeledett fohászt hallgatnék, titokzatos és közben lelkesítő. A női ének eszméletlen sokat dob rajta! A lemez harmadik dala a pátoszos hangnemmel felvértezett Tövistánc. A Morihoz hasonlóan, csodásan szerkesztett fémzene, néhol gyönyörű normál énekléssel, aztán újra darkos harsogás tölti meg a fülem. Mindeközben hozzáértéssel kezelt hangszerek játszanak táncot a hallójárataimban.

Egészen magával ragadó. Csakúgy, mint a negyedik és ötödik dal, amelyek lendületre bírják a lemezt és teret engednek a harag elszabadulásának! A lírai bemutatkozást feledve bekeményítenek, de a ScerrA egyedi világát nem hogy csorbítaná ez a fajta hangzavar, sokkal inkább kiemelkedik velünk a purgatóriumból, mint ha csak arra lettünk volna kárhoztatva, hogy visszatérjünk és kísértsünk. Imádom ezt az érzést, imádok a lemezzel együtt lovagolni az érzelmek hullámain. Ebben a legjobbak a ScerrA alkotói. Adnak, és csak azt veszik el, amit magad is szívesen odaadsz. Az érzelmeid, a hangulatod, pontosan azt, amit a zenehallgatás során önként megteszel. Az ötödik dalról külön is muszáj írnom egy sort, hiszen a Boncolóban a Scerrán kívül három vendég énekes is hozzáteszi a saját kis világát, mindközben persze a dal egysége egy percre sem bomlik meg. A három énekes nem más, mint Veres Gábor (Watch My Dying), Bencze Marci (Conan’s First Date) és Pósfai Jocó (Exodikon).

Halálom…

A hatodik, Ami jár című felvétel azért olyan különleges, mert a szövegben pont nincsen semmi extremitás. Egyszerűen csak elmondja, amit mondani akar. Maga a zene folytatja a negyedik daltól indult durvulást, dallamos, de egyúttal keményen oda is teszi magát, különösen a dob. A hetedik dal egy instrumentális szerzemény. Számomra megnyugvást hoz, azt hiszem pont a lemez legjobb pontján ejtették meg ezt a kellemes kitérőt. Az interneten olvastam egy hammerworld-ös cikket az albumról, amit maga Virágos Ádám mutatott be. Ezúton jelzem felé, hogy az instrumentális témák nagyon jól megállják a helyüket a lemezen, kifejezetten kellemes atmoszférát képesek teremteni a dalok között. Főleg így, hogy nem olyan hosszúak.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét. 

 
Továbbhaladva egy kissé borsózott a hátam a nyolcadik track kezdetétől, eszembe jutott minden, amitől kis koromban rettegtem - Rémálom az Elm utcában, szellemalakok - aztán ahogy beindul a szám az utazásom folytatódik. Most nem a magasztos ének-kép van előttem, sokkal inkább a sötét gyötrelmek kertje, ahol nem tudom mi mit jelent körülöttem, ahol a lelkem elveszik a sodrásban. Aztán megmenekülök. A Halálom hozza a megváltást. Visszaránt a lemezindító dalok súlya és dallamvilága. A dobok erőteljes ütései eloszlatják a felmerült kételyeim. Helyette más érzések bukkannak fel, de ez így van rendjén. Minden magától jön. Annyit tudok csak hozzátenni, hogy jöhet még! Nagyon tetszik, amit a ScerrA csinál, komolyan. A tizedik track ismét egy instrumentális szám ezúttal kizárólag zongorával. Kiváló felvezetője a tizenegyedik számnak. 


Gyertyák csonkig égnek…

A tizenkettedik szám a Gyertyák csonkig égnek című dal, mely talán az album legelborultabb dala, szívszorító és gyötrelmes. Amikor rájövünk, hogy miről szól, azt hiszem, a gondolataink annyira messzire kalandoznak, hogy talán jobban is tesszük, ha érvágás helyett inkább tovább lépünk a lemezen. A cím kiválasztása pedig valami tökély. Már esélyem sincs, hogy másra gondoljak, vagy elvonatkoztassak. Telitalálat. A befejezés is kitűnő választás, bár nem igazán tudom így elsőre hova tenni a Kolonc című nótát, de azt hiszem ott a helye ahová tették azt.
Mint olvashattátok, magával ragadott az In Via című album. A februárban negyedik születésnapját ünneplő budapesti együttesnek kívánom, hogy még sokáig alkossanak nekünk, magyarul, latinul, ahogy érzik, csak engedjék szabadjára magukat. Erősen gondolkodom egy élő meghallgatáson, a csapat február 15-én ugyanis Budapesten, a Dürer Kertben lesz látható és hallható.

- george -

[2013.02.07.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Egyszemélyes zenekar zenész [2016.05.01.]
Hobbizenekar Dobost Keres zenekar [2016.04.30.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik
Zene.lap.hu

Világzene és poénok a MOM színpadán 
A fesztiválon szinte minden koncert késve kezdődött,...

Fantasztikus koncert, némi késéssel - Billy Cobham Budapesten
A Get Closer Budapest Jazz Fest...

Álló vastaps a Cyrano bemutatója után
Herr Dirkschneider befejezte! - Back To The Roots Tour 2016
beszámolók még