2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sokakat érintett meg a jazz - lezárult a Jazzy dalversenye
A Jazzy tehetségeket talált - Jövőre is megrendezik a dalversenyt
Újított a 90.9Jazzy
Váczi Gergő a TV2 engedélyével vezeti a reggeli műsort
Albert Györgyi a Jazzy után az RTL Klubot választotta
Indul a Jazzy új játéka - extra értékes nyereményekkel!
Testi és lelki orvoslás a Jazzy Rádiónál
Urban Nights: nagyvárosi hangulat a Jazzyben
Kapcsolatok
90.9 Jazzy
Kraszkó Zita
Legnépszerűbb csengőhangok

Zizi, kislányból igazi Nő lett - a műsorvezető elárulta titkát

Sokoldalú, vidám, energikus személyiség Kraszkó Zita, a 90.9 Jazzy rádió műsorvezetője, aki soha nem ér rá unatkozni. Műsort vezet, játszik, rajz- művészettörténet szakos tanár, kommunikációt is hallgatott, tanult video és animáció készítést is. Az alábbiakban kissé bepillantást nyerhetünk az életébe. Lássuk, kicsoda valójában Zizi!

- Miért hívnak Zizinek?
- Egy munkám során volt egy másik Zita is, valahogy meg kellett különböztetni a megszólítást és rajtam ragadt, pedig szerintem nem igazán illik rám. De a barátok, meg mindenki ragaszkodik hozzá, pedig a januártól megújuló Kozmikus kedd Zizivel című műsor is felnő.

- Mi változik?
- A kislányból igazi Nő lesz – és ezt a műsorra értem. Ahogyan eddig, ezentúl is a”lélekre utazom”, az érdekel, ki milyen, miről mit gondol és hogyan kommunikálja. Mit tanulhatunk egymástól, hol vannak a közös pontok. Az elmúlt évben számos téma felvetődött, mint például a női szerepek, félelmeink, az önmegvalósítás, a személyes szabadság kérdése, stb. Vendégem volt többek között Juronics Tamás, Lukáts Andor, Bán Teodóra, Balázs Elemér, Novodomszky Éva és Dr. Csernus Imre. Mindenki tudott mondani valamit, ami a Jazzy női hangját erősítette. Mi sohasem akartunk külsőségesek, trendik és felületesek lenni, olyan műsor, melynek készítői abba a tévhitbe esnek, amit számos nyomtatott női magazin hirdet, miszerint, mi nők egyformák vagyunk, ugyanolyan pasit szeretnénk, ugyanabban vagyunk jók és ugyanazért sírunk. A férfiak sem egyformák. A beszélgetések annyiban változnak, hogy egy témát több vendéggel is körbejárunk, hangulatokat, hiteles mondatokat és pillanatokat keresünk, ezt csinálom a színházban is.

- Most éppen mely darabokban keresed a fontos pillanatokat?
- Az IBS Színpadon a Dühöngő Ifjúság bemutatójára készülünk, amiben Alisont játszom, egy olyan nőt, aki mindent elvisel, azért, akit szeret, miközben rámegy az élete. A Lovakat lelövik, ugye? Bohém Ruby-ját azért zárják ki a 2000 órás maratoni táncversenyből, mert öt hónapos terhes, pedig az előző versenyt ő nyerte. Jó karaktereket játszhatom, sokat tanulok belőlük.

- Miben láthatnak most?
- Örkény Macskajátékában, ahol Schubert Éva, Pásztor Erzsi, Földi Teri és Huszár László mellett Egérkét játszhatom. Az MTV Kamera Hungária – díjas Feszti Körkép című műsorában fesztiválkalauz vagyok, hihetetlen helyzetekbe csöppenek, voltam bika rodeón, tót lagziban, műgyűjtő fesztiválon, nyúl- és traktor szépségversenyen.

- Mi a végzettséged?
- Rajz – művészettörténet szakos tanár vagyok, kommunikációt tanultam, majd az Iparművészeti – most már Moholy Nagy László – Egyetemen video- és animáció készítést, multimédiát. Biztos, hogy csinálok még saját szösszeneteket, riportokat, kisfilmeket, de műsorvezetőként, előadóként érzem magamban a legtöbbet.

- Számodra melyik a fontosabb: a kép vagy a hang?
- Mindkettő fontos eszköz, számomra működő csatornák. Sokat dolgoztam rajtuk, hogy azokká váljanak. A képalkotásnak majd minden módját ismerem, gyerekkorom óta festek, ami azt jelenti számomra, amit a kínai Ji-King-ben a ’Kút’ jele: a tiszta forrást. Ugyanilyen fontos, hogy aki a rádióban hall, képeket, hangulatokat, viszonyokat kapjon, úgy tudjak megszólalni, hogy a hangommal nyomot tudjak hagyni másokban. A lényeg az, amit mondunk és gondolunk, de nem mindegy hogyan. Éveket töltöttem a beszédhibáim kiküszöbölésével és azzal, hogy közölni tudjak valamit. Ez is egy szakma, szeretem, hogy Jazzy-s kollegáim többsége szépen beszél magyarul. Ez sajnos nagyon kevés, a médiában megszólaló emberről
mondható el.

- Mit jelent számodra a zene? Mit hallgatsz szívesen?
- Mindent. Szeretek olyan helyen lenni, ahol szól a zene. Kecskeméten nőttem fel, Kodály szülővárosában. A zeneiskolában mondták a szüleimnek, hogy abszolút hallásom van és ott tartottak hegedülni, amit mindannyian megbántunk, azután már csak zongorázni kellett. Rengeteget profitáltam ebből az időszakból és azon gondolkodom, hogy újra magamhoz veszem a pianínóm, ami a szüleimnél van. Számomra a klasszikus zene alap, gyerekkorom óta velem van. A jazz szeretete is Debussy-vel kezdődött. De szeretem Paolo Conte-t, Peter Cincotti-t, Katie Melua-t, a Gothan Projectet, ezektől az előadóktól egyébként játszunk is felvételeket. Gyakran hívnak jazz fesztiválra, koncertre műsort vezetni. S bár szeretem a műfajt, nem tudok róla eleget, viszont barátokra találtam. Bevettek az első Jazz érdekvédelmi egyesülésbe, amelynek alapítói azt mondták, nem baj, ha nem tudsz mindent, csak gyere el a koncertekre, mi majd mondjuk, mit hallasz. Az ilyen találkozások jelentik számomra a legtöbbet.

- Hogyan emlékszel az első alkalomra, amikor a Jazzy szerkesztőségében jártál?
- Kántor Tomival beszélgettem, amikor mesélte, hogy indul egy rádió, jazz-t is játszanak majd – amit én szeretek – még tartanak a válogatások és adott egy címet. Azt gondoltam, sokan lesznek, váltjuk egymást – mint válogatásokon rendesen – de amikor benyitottam – emlékszem a kopogás előtti utolsó pillanatra és arra, hogy megjegyeztem a Jazzy logóját az ajtón, nem volt a rádióban Suri Imiéken kívül senki. Azután elkezdtünk beszélgetni és annak a beszélgetésnek még nincs vége.

–jazzy.hu/zene.hu–

[2008.01.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még