2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Warner Music Hungary
Kapcsolatok
H I M

Újdonságra készül HIM
 

Miután meghódították az egész világot és a slágerlistákat a lemezeikkel, teltházas koncerteket adtak szinte mindenütt, és így szó szerint több ezer rajongó láthatta őket a színpadon, a legjobb finn banda, a HIM most készen áll rá, hogy végre megjelenjen igazi amerikai debütáló albuma, a Dark Light.

A Dark Light című új album szeptember 30-án jelenik meg, előtte HIM koncert lesz szeptember 10-én Pozsonyban!
Néhány zenész talán úgy érezné, hogy ilyenkor hatalmas nyomás nehezedik rá, de a HIM frontembere, Vile Valo egyetlen szempontot tartott fontosnak a Dark Light felvételei közben, mégpedig azt, hogy fejlessze saját magát. „Azt gondolom, hogy jó ha különböző szituációkban találod magadat, elméleti és gyakorlati ételemben is. Jót tesz időnként megbolondulni egy kicsit, egészséges dolog. Jó ha beledugod az ujjadat a konnektorba, hogy lásd mi történik; gondolatban ugyan ezt kell tenni az ilyen dalok esetében is. Meg kell próbálnod, hogy felfedezz új területeket saját magadban, ha ez lehetséges. Ez az ami engem mindig hajt.” – magyarázza.

Az, hogy kihívást állíts saját magad elé, azt jelenti, hogy kicsit másképpen viszonyulsz a dolgokhoz. „Nagyon gyorsan meg akartam csinálni a dalokat, hogy aztán elmehessünk egy próbaterembe, vegyünk néhány doboz sört, és egy kicsit rockosabbra és punkosabbra csináljuk a dalokat, és egy kicsit direktebbé tegyük őket.” – meséli Valo, miközben egy doboz sörrel a kezében ücsörög a híres New York-i Electric Ladyland stúdióban, és Tim Palmer producerrel (Robert Plant, U2) a Dark Light dalait keverik.

A csapat először csinált felvételeket az Egyesült Államokban, így néhány hétre bevették magukat a Silver Lake-i (Kalifornia) Paramour házba. „Az Államokban akartuk felvenni a lemezt, mert még sohasem dolgoztunk itt.” – mondja Valo.

Bár az elegáns Paramour, amely valaha monostorként működött, olyan légkört biztosított, ami a fiúk számára nem volt ismeretlen. „Egyik albumunkat még 1999-ben vidéken vettük fel Walesben. Szerettem volna ugyan ezt megismételni, hogy a felvételek alatt az egész csapat együtt maradjon. Sokkal közvetlenebb így a hangulat mint a nagyvárosban, ahol folyton taxit kell fogni, hogy eljuss a stúdióba és onnan haza tudj menni. Sokkal békésebb itt.” – magyarázza.

A külsőségek megváltoztatása ellenére, Valo pontosan tudta, hogy mi az amire zeneileg vágyott, amikor a Dark Lightot írta. „Azt akartam, hogy nagyon dögös, élő dalok legyenek, olyan igaz szókimondó anyag. De egyben nagyon dallamos is. Szerettem volna, ha van a dalok között kapcsolat. Nagyon rövid idő alatt készültek el, úgyhogy körülbelül ugyan az az életérzés árad belőlük.” – magyarázza Valo. Ami pedig a hangulatot illeti, így beszél róla: „Őrült, szürreális, furcsa. David Lynch és Tim Burton, de az egész AC/DC szerű környezetbe helyezve. Tudod rájuk rázni a csípődet, pogózni, vagy éppen gitározást mímelni.”

Az eredmény pedig olyan dalok gyűjteménye lett, amelyek a HIM-et világszerte sztárrá tették, és helyet biztosítottak a Brit metál magazin, a Kerrang! címlapján Valonak Ozzy Osbourne és Slash után.

A Dark Light-ot a zeneileg nagyon ambiciózus „Vampire Heart” indítja. A dal gyors hard rock ritmusokkal indul, és van benne néhány nagyon izgalmas tempóváltás. Eközben Valo - a HIM-et annyira meghatározó szöveget - énekel: „Vezetlek téged ezen a sötét ösvényen, ahová tartozom, egészen addig, amíg úgy érzem, hogy a melegséged hozzád láncol, úgy ahogyan te láncoltad magad az élethez amikor minden félelmed valóra vált és a sírba zárt engem. Szeress úgy, ahogyan a napfényt szeretted mely kiszárította a vért a vámpír szívemből.” Hát igen, a Dark Light klasszikus HIM album, olyan történetek a szerelemről és a vágyról, melyek arra késztetik a rajongókat hogy a mindenható szerelmi kínok oltára előtt tiszteleghessenek.

A 10 különleges dal között melyet megtalálunk a lemezen, az egyik legfülbemászóbb az „Under The Rose”, amelyben Valo így énekel: „Már megégtem a vízben és fuldokoltam a lángokban/ Hogy bebizonyítsam nincsen igazad és hogy elijesszelek magamtól”. Aztán hallhatjuk a „Killing Loneliness”-t, egy kísérteties, dallamos rock nótát, amely egy zongora intróval indul és nagyon emlékezetes hookokat hallhatunk benne, és ezt követi a csodás, közép tempós címadó dal. Aztán jön a tomboló „The Face Of God” és a gitárra épülő sátáni „In The Night-Side Of Eden”, mely egy gépies ritmusba temetkezve vész végül a csendbe, és egy Vincent Price-os vokál, amely így szól: „Örökké valóak vagyunk, örökké élni fogunk, örökké keresztre leszünk feszítve.” Az album első kislemeze pedig a dinamikus „Rip Out The Wings Of A Butterfly”.

Annak ellenére, hogy Valo nem engedte, hogy bármilyen feszültség férkőzzön az album munkálataiba, ő is tisztában van a Dark Light jelentőségével, így részben ennek is köszönhető a lemez címe. „Számomra ez egy új kezdés, egy új szerződés, új országok és új bárok ahová elmegyünk, új emberekkel való találkozások. És még sohasem volt olyan albumunk, aminek az egyik dal volt a címe, úgyhogy nagyon szuper az egész.”

A címnek ennél fontosabb jelentősége is van, és mint a zene, a cím is jól illeszkedik a HIM hagyományai közé. „A nevem, Valo, finnül fényt jelent. És a ’dark’, ha szó szerint fordítod, azt jelenti, hogy ’az őrült lény’. A dark finnül valami olyasmit jelent, hogy ’elveszíteni a fonalat’. Úgyhogy az egész olyan, mint egy szóvicc a két nyelv között.” – magyarázza Valo. „És a Dark Light (sötét fény) azért is nagyon szép, mert voltak olyan albumaink hogy Deep Shadows (mély árnyak), Bitter Highlights (keserű fénycsóva) és Razorblade Romance (pengeéles románc), úgyhogy mindig kedveltük ezeket az ellentéteket. Olyan ez, mint valami védjegy.”

A Dark Light sok szempontból egy klasszikus HIM album: kísérteties, ijesztő, rockos, gyönyörű, dallamos. Egy olyan album, amit csak Valo és társai tudnak elkészíteni. Ugyanakkor ez most egy új HIM, egy olyan csapat, amit Valo mindig is elképzelt. „Tetszik az egész” – mondja az albumról. „Pontosan az, amit szerettem volna hogy csináljunk a legelejétől kezdve. Egyre közelebb jutunk hozzá.”

[2005.08.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még