2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az Álarcosbál törte meg a jeget - ősbemutató az Operettszínházban
Nagy a készülődés az Abigél musical osztálytermében - képekben
Abigél az Operettszínház jóvoltából segít!
Kapcsolatok
Musical

Abigél - egykori és mai főszereplők találkozója az Operett Színházban

Az Abigélből, Szabó Magda regényéből készült legendás tévéfilm és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon március 27-én bemutatandó musical főszereplői adtak találkozót egymásnak és a sajtó képviselőinek csütörtökön a Budapesti Operettszínházban.

Lőrinczy György, az előadás producere emlékeztetett arra, hogy a regény és az abból készült dramatikus változatok egyik kulcsfigurája, Mimó néni nevében küldték az eseményre a meghívót, mivel teadélutánjai mindegyik alkotás fontos momentumai. A tévéfilm Mimó nénije, Békés Itala meg is jelent az uzsonnán.

"Harminc évvel a sikeres tévéfilm után mi készteti a Budapesti Operettszínházat az Abigél újjáteremtésére?" - tette föl a kérdést a szövegkönyv egyik írója, a színház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor. Szabó Magda a kor műfajának nevezte a musicalt - idézte föl egyik beszélgetésüket az igazgató, hozzátéve: reméli, hogy az Abigél-történet zenés változata a film és a regény népszerűségének föléledését is szolgálja majd.

A tévéfilmet rendezőként jegyző Zsurzs Éva lánya, Zsurzs Kati, aki Kiss Mari szerepét játszotta, elmondta, hogy a forgatókönyvet sokan visszaadták, mert megriadtak a "női inváziótól". Édesanyja és a forgatócsoport, sőt Szabó Magda is egy ifjúsági tévéjátékra készült, meglepte őket, hogy az esti főműsoridőben vetítették mind a négy részt, és meglepő volt számukra az elsöprő siker is - idézte fel Zsurzs Kati.

Nagyszerűen sikerült a film

Garas Dezső, a hajdani Kőnig tanár úr hozzátette: Zsurzs Éva páratlan meseszövő képessége nélkül nem sikerülhetett volna ilyen nagyszerűen a film. Alakjai nem voltak nagy hősök, csak olyan emberek, akik a nehéz időkben is teszik a dolgukat - mutatott rá, megjegyezve, hogy szerinte ebből eredt a mű máig tartó népszerűsége.

Piros Ildikó - a film Zsuzsa nővére - csak hangban lehetett ott a találkozón, mivel Sopronban játszik Müller Péter Szomorú vasárnapjában. A színésznő azt hangsúlyozta, hogy kellenek az olyasfajta titkok az életben, amilyeneket az Abigél szobor korsójába dugott cédulákra írtak a matulás lányok.

Egri Kati, aki annak idején Bánki Anna szerepét játszotta, a forgatások remek hangulatát idézte föl, Kovács István, a film Kuncz Ferije pedig elmondta: számára az volt pozitív élmény, hogy annyi hős után végre negatív figurát alakíthatott. Udvaros Dorottya, a mostani Horn Mici az emelte ki, hogy Zsurzs Éva nagyszerűen tudott szerepet osztani, egyetértett Garas Dezsővel: a film nemcsak a rendezőnek, hanem a színészeknek is emléket állít.

Fotókat nézegetek

A már elhunyt színészek, Básti Lajos (Torma Gedeon), Szerencsi Éva (Vitay Georgina), Nagy Attila (Vitay tábornok), Ruttkai Éva (Horn Mici), Temessy Hédi (Erzsébet), Tábori Nóra (Truth) és Zsurzs Éva rendező emlékét fotókkal idézték meg, miközben Nádasi Veronika, a musical Zsuzsa testvére a darab egyik megindító számát, az Érted is ég a gyertyaláng kezdetű dalt énekelte.

Somogyi Szilárd, a szövegkönyv írója és az előadás rendezője kifejtette: a musicalben Gina és apja, Vitay tábornok, valamint Gina és Horn Mici viszonya mellett azt a szituációt helyezték középpontba, hogy miként válik a II. világháború tragikus napjaiban felnőtté a fiatal lány.
Somogyi Szilárd felidézte: Szabó Magda bizalmát az Álarcosbál című regényéből készült musical-adaptációval nyerte el. Ennek láttán "adta oda" az írónő az Abigélt a fiatal rendezőnek.

A darab verseit Miklós Tibor, a zenét Kocsák Tibor írta. Vitay Georginát Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett alakítja. Zsuzsanna testvér Nádasi Veronika és Füredi Nikolett lesz, Mimó nénit Kovács Zsuzsa, Vitay tábornokot Földes Tamás és Pálfalvy Attila játssza.

Vendégként játszik a musicalben a Matula Leánynevelő Intézet igazgatójaként Balikó Tamás, Horn Mici legendás szerepére pedig Udvaros Dorottyát kérték fel. Az ősbemutatót a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 27-én tartják.

- MTI -

[2008.03.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Hagyományos tavaszi koncertjét adta a...

Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
Sari Schorr az Analog Music Hall színpadán
beszámolók még