2015. május 5. | kedd | Györgyi nevenapja
Ajánljuk! Szólj hozzá!
Szavazz a kedvencedre
Ingyenes apróhirdetés
   
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Edward Maya Június 26
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az év rockszenzációja! P. Mobil dalok az egykori tagoktól
Új énekessel robog tovább a P.Mobil
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Mobilmánia
P. Mobil (Perpetuum Mobile)

Szerinted hány éves ma a P. Mobil?

Szép kort élt meg a P. Mobil zenekar, ugyanis ma ünneplik megalakulásuk 35. évfordulóját. Éppen ezért a Zene.hu úgy gondolta, hogy torta helyett egy kis történeti visszatekintéssel köszönti fel a bandát!

A zenekar története 1973 áprilisában kezdődött, amikor is egy rövid közlemény tudatta az Esti Hírlapban, hogy a Gesarol együttes a jövőben P. Mobil (Perpetuum Mobile) néven lép fel, és az új zenekar bemutatkozó koncertjét 1973. május elsején tartotta a Budai Ifjúsági Parkban.
Az akkori felállás így nézett ki: Póta András (dob), Schuster Lóránt. Cziránku Sándor (gitár), Huszár Györgyi (ének), Losó László (basszusgitár/ ének), Serényi Miklós (ének).

Az igazi robbanás

Ám az igazi debütálására várni kellett még, ennek ideje a miskolci popfesztiválon jött el, ahol a slágervonal és a progresszív rock képviselői között egyedüliként játszottak hard rockot. A zenekar a hetvenes évek közepétől – a sikertelenség miatt gyakran változó felállásban – 6 koncertprogrammal (A kintornás szerencséje, 1975, P. Mobil az alagútban 1976, Honfoglalás, 1978, Segítség, jaj, 1980, Mobilizmo, 1981, Heavy medál 1983) lépett a közönség elé.

Háttérben voltak sokáig

Nem volt elég a hat komplett, nagylemezért kiáltó zeneanyag, ugyanis a formációt sokáig csak "külvárosinak", "barbárnak" könyvelték el, s emiatt sokáig hiába kopogtatott a hivatalos intézmények ajtaján, dalaikat sorra visszautasították. Ám a közönség nem hagyta annyiban a dolgot, egyre többen és többen kedvelték még őket, s ennek a növekvő népszerűségnek illetve a kemény rock terjedő divatjának köszönhették, hogy a hetvenes évek második felében három kislemezük (Kétforintos dal, Menj tovább, 1978; Forma 1. Utolsó cigaretta, 1979. Miskolc, Csizma az asztalon, 1980) megjelenhetett.

Fent a siker- és a feketelistákon

A zenekar ezekkel a dalokkal, illetve műsoraik betétszámaival (Pokolba tartó vonat, Rocktóber, Bíborlepke stb.) állandóan a sikerlistákon szerepelt, de mivel nem voltak hajlandóak kompromisszumokra, például egyes dalok szövegének átírására, megváltoztatására, így a P. Mobilt is az elsők között írták fel arra a képzeletbeli „feketelistára” amely háttérbe szorította őket. Ennek köszönhetően a banda sokáig elnyomásban munkálkodott és járták a maguk által elképzelt utat.

A kitartás nem csökkent

A hattételes Honfoglalás című szvitjük a magyar rockzene egyik jelentős teljesítménye volt, amelyet először 1978. április 30-án az Ifjúsági Park nyitókoncertjén mutatták be óriási sikerrel. A jó zenészekből – Vikidál Gyula (ének), Cserháti István (billentyűs hangszerek), Pálmai Zoltán (dob), Bencsik Sándor (gitár), Kékesi Bajnok László (basszusgitár), Schuster Lóránt – álló csoport ekkor már kidolgozott koncertprogramokkal, karakteres vezéregyéniségekkel rendelkezett.

A P.Mobil ragaszkodott ahhoz az elképzeléshez, amely elindította őket a pályán. A közönség rajongott értük. A divatot követő, kompromisszumokra hajló zenekarok sorra elhúztak mellettük, s zenei-színpadi munkásságuk is olyan forrássá vált, amelyben több új zenekar is megmerítette korsóját (Csizma az asztalon). Dalaik, szövegmotívumaik, színpadi ötleteik jó néhány más együttes koncertjein visszaköszöntek. 1980 őszén ez a felismerés bomlasztotta fel a zenekart. Schuster Lóránt újjászervezte a csapatát és 1981 őszén megjelent a P.Mobil első, "válogatott" felvételeknek is beillő nagylemeze.

Évforduló, majd feloszlás

Fennállásuk 10. évfordulóját 1983. április 29-én az Ifjúsági Parkban ünnepelték, erről a buliról filmfelvétel is készült. 1984-ben Donászy Tibor is bemutatkozott a bőrök mögött. Az 1985-ös évben egy dunai hajóturnét szerveztek, amely remekül sikerült. Ezenkívül felléptek a földrengés-károsultak javára rendezett segélykoncerten is, amely nemes gesztus volt a formációtól. 1986-ban bemutatták „Ez az élet, Babolcsai néni” című terveiket, ám az hamvában holt, ugyanis nem jelent meg, s nem került a rajongókhoz. Ezt követően rövidesen búcsút intettek egymásnak a zenészek.

Ébredezés

Ám nem pihentek túl sokáig, ugyanis 1992-ben ismét éledezni kezdtek poraikból és újra lemezekkel jelentkeztek. A Magyar Állami Hangversenyzenekarral 1996-ban adták elő a Honfoglalás című fentebb már említett szerzeményüket.

Mobilmániával rukkoltak ki az egykori énekesek

A zenekar jelenleg is aktív. 2008-ban egy meglepő fordulatot vettek, ugyanis igazi kuriózumra készülnek a P. Mobil egykori énekesei. Vikidál Gyula, Tunyogi Péter és Rudán Joe - kiegészülve Kékesi Lászlóval és Zeffer Andrással - egy koncertsorozat erejéig újra összeállnak, hogy mind magukat, mind pedig a rajongókat megörvendeztessék az általuk ismertté tett dalokkal. Az előzetes tervek szerint a Mobilmánia turnéja ötven előadásos lesz.

A Mobilmánia turnéja egy kivételes alkalom, hiszen együtt hallható a három egykori 'mobil énekes; Vikidál Gyula, Tunyogi Péter és Rudán Joe együtt több mint harminc éven át voltak a P. Mobil énekesei. A koncertkörútra velük tart Kékesi “Bajnok” László basszusgitárral és Zeffer András a híres Hammond orgonával, ők ketten szintén legendás 'mobil-tagok voltak évtizedekig.

Sokat lehetne még írni a zenekarról és annak történetéről, ám a lényeges pontokat igyekeztük figyelembe venni, és feleleveníteni a fényes pályát, amely ugyan bőven volt kövekkel nehezített, de azért nyílegyenesen mentek előre az eltervezett úton. A „makacsság” kifizetődött, ma is népszerűek, a Mobilmánia pedig igazán nagy dobásnak ígérkezik…

– wikipedia/allmusic/ej alapján: HAK –

[2008.05.01.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
staff zenekar zenekar [2015.05.04.]
Zenekart alapítanék zenekar [2015.05.03.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
Zene.lap.hu

Megnéztük: Caramel és Craig David koncert a SYMA Csarnokban
Az ember nem is tudja, hogy hogyan...

Lemezbemutató és űrutazás volt
Lemezbemutatóval egybekötött űrutazásra invitált az Ozric...

Gratulálunk Gábriel! Ez hatalmas siker volt
Sztárparádé Éliás Gyula Junior koncertjén
Felszálltunk! - Edda 40. jubileumi nagykoncertjén jártunk
Képekben a Tankcsapda SYMA koncertje
beszámolók még
koncert.lap.hu