2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Bővebb információ
Kapcsolatok
Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes
Legnépszerűbb csengőhangok

A Roll Dance megtalálta a "titkos csodaszert"

Nagyszabású rendezvényre készül a Roll Dance elnevezésű táncformáció, amely széles rétegekhez szól, hiszen mindenkinek érdekes program lehet a három napos rendezvény, amely az „Együtt minden határon át” címet kapta.

Ez lesz a második Nemzetközi Integrációs Kulturális és Táncfesztivál. A találkozó címe egyrészt utal az esemény nemzetközi jellegére, másrészt hangsúlyozza integrációs törekvéseit a csapatnak. A 350 főt megmozgató rendezvény szervezését a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes vállalta magára, akik a fogyatékos emberek esélyegyenlőségéért küzdenek immár hét esztendeje a kultúrának e sajátos módján. A helyszín a József Attila Művelődési Központ és a Duna Palota lesz.

A Zene.hu egy kicsit utánajárt a dolgoknak és megkereste az alapító pár hölgy tagját, Zákány Katalint, hogy egy kicsit meséljen a részletekről, a Roll Dance mindenapjairól, hogy mindenki kedvet kapjon a fesztiválhoz.

- A táncegyüttes alapító tagjai a Pesthidegkúti Mozgássérültek lakótelepén laknak, ahol immár több mint húsz éve önrendelkezésen alapuló önálló életet élnek. Vállalati rendezvényeken, ünnepségeken, bulikon mi már akkor is így - vegyesen - táncolgattunk, csak nem tudtuk, hogy ez valami sajátos furcsaság mások számára. – kezdte a megalakulásuk történetét Katalin.

Egy Németországból idekerült videokazettán láttuk, hogy ebből az úgynevezett kombitáncból Nyugaton már helyi, európai színtű, valamint világversenyeket szerveznek. Tulajdonképpen ez inspirált bennünket, hogy elinduljunk egy olyan úton, melynek során a táncunk kezdett túlmutatni a mozgás és a zene élvezetén, és új gondolatokkal telt meg. – folytatta az alapító páros hölgy tagja.

Fontos mondanivalót hordoz

A bajnokságok hangulatába belekóstolva hamar elvesztettük érdeklődésünket a versenyzés iránt, s maradt az örömszerzés magunk és mások számára. Ezen az ösvényen aztán továbbhaladva útközben fedeztük fel, hogy táncunk valójában fontos mondanivalót hordoz, s amit mi ösztönösen megéltünk, azt mások is érzik és értik. Ma már tudatosan vállaljuk ezt az úttörőszerepet, és célunk az integráció eszméjének népszerűsítése. Ennek egyik eszköze most ez a nemzetközi szintre emelt fesztivál.– mondta el Katalin.

Általában egy héten egyszer próbálunk a Marczibányi téri Állami Intézetének tornatermében. A formáció alapító tagjai (Ványi Tibor és Zákány Katalin – a szerk.) egyben képzett sportedzők. Az új koreográfiákat Antal Katalin készíti az együttes számára. – válaszolta a táncos arra a kérdésünkre, hogy milyen gyakran tartanak edzéseket.

Változatos fesztivál lesz

Fesztiválunk programjában a főszerepet a külföldi verseny-kombitáncosoknak szántuk. Ők ugyan nem tekintik " missziónak", amit csinálnak, de szemet gyönyörködtető módon, profi színvonalon táncolnak. Hosszú órákig gyakorolnak egy tornaterem falai között, hogy aztán az európai és világversenyeken egy sokkal tágasabb csarnok sokkal nagyobb falai között varázsolják el a barátaikból, rokonaikból és a táncsport szakembereiből álló közönséget. – ismertette.

A titkos csodaszer titka

Ezek az ízig-vérig versenycentrikus külföldi partnereink megértették és segítik célkitűzéseink megvalósítását, és már látjuk, hogy egy kis szemléletváltozást sikerült elérnünk az ő esetükben is. Ráéreztek, micsoda "titkos csodaszer" az, amelynek birtokában vannak, varázsszer, amely emberek tudatát formálva közelebb hozza egymáshoz a sérülteket és a többségi társadalom tagjait. Talán ezután majd nem szerencsétlen, szánalomra méltó fogyatékosok képe sejlik fel az emberek képzeletében, ha sérültekről hallanak. – mesélte lelkesen.

Hiszünk abban, hogy ezzel a finom és vértelen "harcmodorral" segíthetünk az integráció magvainak elhintésében, amely majd szárba szökkenve egy olyan világ megteremtését teszi lehetővé, melyben sérültek és nem sérültek egyenrangú felekként, PARTNERekként élhetnek egymás mellett. – zárta a célkitűzést.

Bent az „Európai Évben“

A Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évének Nemzeti Kordinációs Testülete beválogatta a fesztivált az Év hivatalos programjai közé, mivel célkitűzései találkoznak az Év uniós és magyar prioritásaival, így az eseményt a 100 Tagú Cigányzenekar és a Pécsi Balett rendezvényeivel egy szinten emlegetik.

S a koncepció valóban teljesen egybecseng az Európai Év jelmondatával: „Együtt a sokféleségben“, hiszen nemzetközisége révén megvalósul a különféle kultúrák találkozása, integrációs szellemisége révén pedig kapcsolatot teremt a különféle fogyatékossággal élők és a nem sérültek ma még előítéletekkel elválasztott világa között. Ezek a láthatatlan falak – a táncegyüttes hét éves tapasztalatai szerint – egy perc alatt porba dönthetők, ha megtalálják az emberek az utat egymáshoz.

– A kölcsönös megértésen alapuló kommunkációra egy kellemes és hatásos eszközt kínál a mi táncunk, amely egy nemzetközi, mindenki számára érthető nyelv, a zene szeretetén alapul. Úgy látjuk továbbá, hogy talán a mi projektünk az egyetlen, mely a testi fogyatékossággal élőket is integrálja programjába, ezért mindenképpen azt szeretnénk, ha a fesztivál nívója felülmúlná még az öt évvel ezelőtti sikereket is. – tudatta velünk Katalin.

A csapat hitvallása

Táncegyüttesünk a kultúra e sajátosan finom eszközével küzd a fogyatékossággal élő embertársaink esélyegyenlőségének megvalósításáért. Segítségével hidat építünk a sérült és az ép emberek világa között, a táncospárok egyik tagja nálunk ugyanis kerekesszékes, ám teljes jogú partnerként táncol együtt járó párjával. Hitvallásunk a következő: Nem csak táncolni, de élni is csak úgy érdemes, ha szeretjük, elfogadjuk, segítjük egymást. – zárta a hölgy.

Ez a három napos fesztivál mindenki számára megfelelő lehetőség lesz arra, hogy ráébredjen, hogy attól mert valaki sérült, még nem másabb, s nagyszerűen tudnak szórakozni. A szombat esti nagyszabású gála pedig minden korosztály számára érdekes és szívet melengető lehet. Látogassunk el minél többen és győződjünk meg személyesen arról, hogy együtt, összefogva minden sikerülhet!

– Havassy Anna Katalin –

[2008.05.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még