2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Fidesz 1990-ben erre szavazott! - videóval
Kapcsolatok
Roxette

Ötven éves a Roxette énekesnője - érdekességek a svéd bandáról

A legkisebbektől a legnagyobbakig ma is mindenki ismeri, és szinte kívülről fújja a számaikat, annak ellenére, hogy már hét éve nem írtak új dalt. Fülbemászó dallamviláguk, egyedi életérzéstől kicsattanó szövegeik a jelenben is felüdülést jelentenek, amikor megszólalnak a rádióból. Ismerjük meg kicsit közelebbről ezt a svéd csapatot, amelynek énekesnője Marie Fredriksson május 30-án tötli be az ötven évet..

Hivatalosan 1986-ban állt össze Marie Friedriksson és Per Gessle, azaz a Roxette, a melódikus pop legnagyobb formációja. Aktív éveik alatt bejárták az egész világot Buenos Airestől Sydneyig, valamint közel 75 millió lemezt adtak el, négy daluk pedig első helyezést ért el az amerikai toplistákon. Szép utat jártak be, de ez azért nem volt mindig mézeskaláccsal kikövezve.

A kezdetek

Úgy indul a sztori, hogy 1981-ben Marie háttérvokalista Per együttesében, a Gyllene Tidder-ben, ami Svédországban remek csapatnak számított akkoriban. Több díjat nyert a zenekar, valamint szólóban Gessle is. A csapat ’84-ben kiadott albumát Amerikába is kiviszik, de csak egy rövidebb változatban, és a név megváltoztatásával, hogy emészthetőbb legyen a közönségnek. Ekkor lehetett először a Roxetteről hallani.

Otthon sikeres volt a korong, de az U.S.A.- ban nem foglalkoztak vele igazán az emberek. Közben zajlottak az események, Marie és Per is megjelentette második önálló produkcióját, melyekért hazájukban megkapták a legjobb női és férfi előadóknak járó díjakat. Ekkor jött a kiadótóll az ötlet, hogy mi lenne, ha ők ketten összeállnának, immáron a Roxette név alatt. Nem sokkal később elkészítik első számukat, a ’Neverending Love’- ot, de ez még mindig nem hozta meg a nemzetközi ismertséget.

Look Sharp!

Ilyen néven jelent meg az az albumuk, amely után már az egész világ az ő zenéjüktől volt hangos. A legenda szerint egy amerikai cserediák járt a skandináv országban, és annyira megtetszett neki a ’The Look’, hogy hazavitt egy példányt az albumból. Otthon aztán járta a rádiókat, akik küldték a kópiákat más médiumoknak, és a hallgatók telefon visszajelzései miatt végül ott is megjelentette az EMI a lemezt.

A ’The Look’ négy ország toplistáján került a csúcsra, és innentől már nem volt megállás, jöttek a jobbnál jobb számok: ’Listen To Your Heart’ , ’Dangerous’ , majd a Micsoda Nő betétdala, az ’It Must Have Been Love’.

Ezután érkezett a ’Joyride’ album, mely bár Európában és Ausztráliában kirobbanóan sikeres lett, de a Tengerentúlon mégsem volt versenyképes. A Rolling Stone magazin írta a korongról: „Ebben benne van a Roxette teljes személyisége, ennek a zenének szíve van.” Hiába a szép szavak, az Egyesült Államok különösebben nem volt kíváncsi rájuk. Azért elmentek egy turnéra, amit kizárólag teltházas koncertekkel, összesen 1,7 millió embernek adtak.

Mostanában

Jelentek meg a rákövetkezőkben is lemezeik, de azok egy-egy kiugró számon kívül nem aratták le a hatalmas babérokat. Utolsó új dalokat tartalmazó produkciójuk a 2001-ben megjelent ’Room Service’ volt. Ez Svédországban természetesen első helyet ért el, Németországban pedig a dobogó harmadik fokáig jutott, máshol nem került tízbe. Mégsem kellett beérnünk Roxette nélkül az elmúlt években, hiszen négy válogatás kiadvánnyal jelentkeztek. Volt pop összefoglalójuk, balladisztikus, a legjobb 20 EP, valamint a 20 év legszebb virágait tartalmazó produkció.

Marie 2008-ban a családanyák boldog hétköznapjait éli. Első gyermeke Josefin még 1993-ban született a Roxette egyik tagjától, Micke Bolyostól, akivel később össze is házasodtak. Rá három évre jött világra fia, Oscar Mikael. 2002-ben nagy csapás érte az énekesnőt, mert egy daganatot diagnosztizáltak az agyában, de szerencsére a kezelések hatására teljesen felépült.

Nem állt le a zenéléssel, hat hónappal gyógyulása után elkészítette első angol nyelvű szólóalbumát, mely hazájában aranyat ért.
Napjainkban is foglalkozik még a muzsikával, de mellette új távlatokat keresve a festészettel is kacérkodik, de a legtöbb idejét a családjával igyekszik tölteni.

A csapat férfi gitárosa és dalszövegírója körül szintén nem állt meg az élet. Rendületlenül dolgozik, és készíti az LP-ket. Második angol nyelvű albuma, ’A vízvezeték-szerelő fia’ a svédországi megjelenés napján már platina lemez lett. Ezzel az albummal Per az édesapja előtt szeretett volna tisztelegni, aki a fent említett szakmában tevékenykedett. A korongról két dalt is neki ajánlott a ma már 49 éves torzon-borz virtuóz.

Kevés olyan alakulat van, aminek a neve után nem kell megmagyarázni, hogy például francia rock zenekar, vagy hasonló. Itt most csak leírjuk, hogy Roxette, és mindenki tudja pontosan, hogy miről van szó, hiszen stílust teremtettek, melynek jó értelemben vett hatását máig lehet érezni a pop szakmán.

Olvass tovább: Miről szól a Roxette megasláger, amit még a Fidesz is kedvelt? - videóval

-Fábián Tamás-

[2008.05.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még