2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Feltörték a zenekarok próbatermét
Kapcsolatok
Flying TV
Subscribe
Legnépszerűbb csengőhangok

Több millió forintos kár érte a kirabolt zenekarokat, a rendőrség tehetetlen

Mint azt korábban megírtuk 2008. május 14-re virradó éjjel kirabolták a Subscribe és Flying TV zenekarok Szt. Gellért tér 3. sz. alatt található próbatermét. A kár jelentős, eléri a 4 millió Ft-ot, s többek között erősítőket, gitárokat és dobalkatrészeket vittek el a rablók. A két zenekar szinte a nulláról indulhat újra. Íme a fejlemények Andrix ,a Flying Tv tagjának szemszögéből!

Az újrakezdés soha nem jön jókor, de a friss Fonogram-díjas, rengeteg nyári fesztiválon fellépő Subscribe és a bemutatkozó nagylemezét alig három hónapja megjelentető Flying TV esetében az időzítés nem is lehetne katasztrofálisabb. A zenekarok első ledöbbenésük után rögtön mobilizálták a hazai zenei élet szereplőit (zenekarokat, médiumokat, hangszerboltokat, stb.), így elég gyorsan elterjedt a dolog híre. A hírverés legfontosabb célja továbbra is az, hogy előkerüljön a tekintélyes mennyiségű, ráadásul a koncertezéshez nélkülözhetetlen felszerelés, s komoly reményre ad okot, hogy sok egyedi, könnyen felismerhető darab van az ellopott hangszerek között.

Megindul a nyomozás

Sokunkban él negatív kép a honi rendőrség hatékonyságáról, sajnos a két zenekar ezt a saját bőrén is megtapasztalhatta. Május 14-én reggel a rendőri intézkedés során egy járőr és egy helyszínelő csapat is kiérkezett a tetthelyre, látszólag profin végezték a munkájukat, aztán du. 3 óra körül elkészült a jegyzőkönyv az eltűnt felszerelések pontos listájával és értékével. A helyszínelők találtak használható ujjlenyomatokat és a ház homlokzatára szerelt, a közvetlen környéket folyamatosan pásztázó térfigyelő kamera is rálát a ház egyetlen kijáratának számító kapualjra.

Az első baljós jelek

A betörés utáni két munkanap szinte eseménytelenül telt. A zenekarok próbálták kinyomozni, hogy valaki vette-e a fáradtságot, elindult-e a forró nyomon és azonnal végignézte-e a térfigyelő kamera képeit, de civilként állandóan visszapattantak az illetékesekről. Mindig jött egy újabb indok és egy újabb bíztató szó, hogy másnap már valóban átnézik a felvételeket.

„Nem akarom égetni a szervezetet, amiben dolgozom”

2008. május 20-án, tehát 6 nappal a betörés után végre megindult a hivatalos nyomozati szakasz, az ügyet átvevő nyomozó pedig még aznap délelőtt ki is hallgatta a zenekarok vezetőit. Ekkor derült ki, hogy a térfigyelő kamera felvételeit valójában csak 19-én hétfőn nézték meg (tekintve, hogy egy 10 órás periódusra szűkíthető a betörés időpontja, ez a munkafolyamat 1-2 óra alatt megoldható).

Andrix szerint a felvételekből tisztán kivehető, amikor a Flying TV tagjai elhagyják a helyszínt az előző napi próbát követően, aztán a nyomozó elmondása szerint semmi nem történik reggelig... a sztori kezd tudományos fantasztikus elemekkel gazdagodni.

A kihallgatás során szintén kiderült, hogy még a helyszínelés jegyzőkönyve sem jutott el a nyomozóhoz, fogalma sem volt az eltulajdonított eszközök értékéről, nem kapta meg a pontos listájukat sem. Amikor az egyik zenekar képviselője rákérdezett, hogy ez vajon miért van így, csak a következő magyarázatot kapta: „Nem akarom égetni a szervezetet, amiben dolgozom”

Ez valóban példás lojalitás, csak a szervezet alapvető céljait nem veszi figyelembe. Ha a rendőrség olyan lopott tárgyak után kutat, amelyeken általában villámgyorsan túladnak az elkövetők, talán feltételezhető némi rugalmasság és aktivitás. Vagy túl sok amerikai sorozatot nézünk? Ehelyett maradt a nyűglődés, amely során újra elkérték a kárlistát (persze ez sem ment könnyen, hiszen a rendőrségen internetes hozzáférés nincs, e-mail címet is csak komoly nehézségek árán tudtak adni).

A kamera képei alapján feltételezhető volt, hogy a tolvajok a betörés éjszakáján nem vitték ki a hangszereket a házból, ezért a nyomozó ígéretet tett, hogy másnapig átnézik a kamera által később rögzített felvételeket is.

Holtpont

Május 22-én csütörtökön a nyomozó sajnálkozó hangon hívta a Flying TV zenekarvezetőjét azzal, hogy a későbbi felvételek sem mutatnak semmi lényegeset, holtpontra jutott a nyomozás. Hogy ez rendőri zsargonban pontosan mit jelent, azt ezen sorok írója nem is kívánja értelmezni, a lényeg viszont talán józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető. Adott egy kijárat meg egy kamera, amely a nyomozó korábbi állásfoglalása alapján ilyen méretű tárgyak cipelése esetén biztosan látja az elkövetőket. A kamera nem mutat semmit, tehát a lopott holmi vélhetően a házban maradt. Hol itt a holtpont???

Megoldás

…az sajnos továbbra sincs. A ház pincéjében (a próbaterem is itt található) nem rejtették el a felszereléseket, erről a zenekarok maguk is meggyőződhettek. A rendőrség pedig továbbra is hárít, néha kimennek kérdezősködni a lakóktól, de a zenész tudomása szerint célirányos keresést (esetleg házkutatást) nem hajtottak végre, bármennyire is indokoltnak és kézenfekvőnek tűnhet.

- zene.hu -

[2008.06.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még