2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Teljes gőzzel indult a Balaton Sound - képes beszámoló a helyszínről
Balaton Sound: Fatboy Slim különgéppel jön, Padilla sehogy
Elkeltek a Balaton Sound bérletek!!
Vámpírharapást szőrével - Péterfy Bori a Soundon
Virágzik a feketepiac a Balaton Sound jegyeknél - jön a folytatás
Túl vagyunk a felén! - képes beszámoló a Balaton Sound 2. napjáról
Jamaikai aroma, könnycseppek és propaganda: Massive Attack a Soundon
Balaton Sound: Hasznos információ és az elmaradt fellépések
Ez igen! !Deladap és Koop buli a Balaton Sound 2. napján
Képgalériák
Balaton Sound 2008 - Gentleman
Balaton Sound 2008 - B-52's
Balaton Sound 2008 - Orishas
Balaton Sound 2008 - Tape Underground
Kapcsolatok
B-52's
Gentleman
Tape Underground
Orishas
Kapcsolódó események
Balaton Sound - harmadik nap
[2008. július 12.
szombat 12:00]

Nagyszerű hangulat, tömeg, por, reggae - fotók a Balaton Sound 3. napjáról

A Balaton Sound harmadik napján már igazi fesztivál hangulat volt: a Nagyszínpadon fellépő előadók a szombati napon véghezvitték a tervüket, és  hatalmas tömegeket táncoltattak meg. Ebben egyértelműen Gentleman volt a legjobb, az esti főfellépőre, a B52's-ra már kevés embernek maradt energiája.

Délután négykor már a Red Lounge-ban kortyolgattuk a sörünket. A fesztivál első napján pokoli meleg volt itt, de ezt a problémát két hatalmas ventilátorral nagyjából meg is oldották. Olyannyira, hogy a Balaton után itt lehetett a legjobban lehűlni. Persze, ha nincs tömeg.

Basszus mindenek felett

A harmadik napon is számos nagy nevet üdvözölhettünk a fellépők névsorában, ám nekem mégis egy kevésbé ismert, ám annál érdekesebb magyar formáció fellépése izgatott. Délután négy körül kezdődött a Tape Underground koncertje a piros sátorban, ahol már gyülekezett a csapat lassan formálódó rajongói tábora.

Az eddig hibátlan hangosítás, most úgy látszik "szabadságra ment", sajnos nem sikerült tisztességesen beállítani a hangszereket: a gitár és az ének csak itt-ott ütötte át a mindent elnyomó basszust. Aki nem ismerte a zenekart, annak nem ez volt a legmegfelelőbb alkalom az ismerkedésre. Mivel elfogult vagyok, nekem még így is tetszett.

Tape Underground galéria

Que pasa?

A Nagyszínpad előtti területen lábak ezreinek a kitartó munkája, egyfajta laza terraformálás jegyében már elkezdte eltüntetni a zöld gyepet, ezzel is jól illusztrálva a sivatagosodást. A hőmérséklet is a sivatagra emlékeztetett. Aki tehette, a parton pihent, vagy a vízben áztatta magát. Persze az igazi fesztiválarcok valami hűs helyen isznak és képesek a tűző napon is végigtáncolni egy koncertet.

Ez a kubai hiphop csapat koncertjén sem volt másként: a szinte kibírhatatlan meleg ellenére elég sok ember gyűlt össze, sőt, a végére már kifejezetten nagy tömeg ugrált a Nagyszínpad előtt, őket valószínűleg a kubai elemekkel átszőtt örömhiphop vonzotta, az Orishas - talán állíthatom - nem a legismertebb előadók egyike. De ennek ellenére korrekt bulit nyomtak.

Orishas galéria

Gentleman teljes gőzzel

Nem volt rossz ötlet egymás után rakni a kubai emigránsokat és a német reggaekirályt, hiszen nem volt nagyon messze egymástól a két fellépő zenéje. Hangulatban meg pláne! Gentleman egyébként a fesztiválszervezők álma lehet (talán ezért is lép fel nálunk is lassan minden évben): nem tud rossz koncertet produkálni, hatalmas a rajongótábora és képes arra, hogy bárhol, bármikor (esőben, hóban, tűző napon) emberek ezreit táncoltassa meg.

Komolyan is vette a fellépést: egyrészt mert halál pontosan kezdett, a 8 óra az 8 óra volt. Másrészt annyi energiát beleölt a fellépésbe, hogy az elképesztő. Lényegében megállás nélkül nyomta le a műsort, az első 50 perc után ült le a hangfalra, hogy pihenjen egy kicsit. Egyszerűen nem volt megállás, nem volt lassú szám, semmi.

A közönség egy emberként ugrálta végig a bulit, a kezek végig a magasban, minden a maximumon. Gentleman (aki talán a legtöbbet a levegőbe kapkodó előadó a világon) nem véletlenül lett ekkora sztár, ez a reggae-dancehall recept nagyon bevált nála, olyannyira, hogy külső szemlélő (aki tegyük fel még nem látta, hallotta az úriembert) azt gondolhatja, hogy igazából egy szám megy az elejétől a végéig. Nem nagyon különböznek a dalok, de szerintem erre ott senki sem panaszkodott, sőt inkább pozitívumként élte meg.

Gentleman nemcsak láthatóan, hanem hallhatóan is igyekezett, legalább kétszer elmondta magyarul, hogy Balaton. Persze nem hiányozhattak a pozitív üzenetek sem: "Higgy egy jobb világban, béke, szívj füvet..."stb. - kb. ez volt a lényeg. Kiderült, hogy nagyon tetszik neki a környezet, és biztatta a közönséget, hogy köszönjék meg a wc-ket takarító személyzet és a szekuritisek munkáját. Igazi úriember!

Gentleman a Balaton Soundon

B52's-re már elfáradtak az emberek

A hatalmas reggae bulit követően már kevés energia maradhatott az emberekben, mert az est fő fellépőjének, a B-52's koncertjén messze nem volt akkor tömeg és akkora buli sem. Inkább csak nézték az emberek, ami már csak azért is meglepő, mert az amerikai csapat olyan bulizós-féle zenét nyomott. Sőt, a színpadon talán jobban pörögtek az énekesek, mint a közönség a színpad előtt. Gyorsan beleuntam, talán csak azért, mert fiatal vagyok ehhez a zenéhez. De lehet, hogy ezzel nem csak én voltam így. Nekem a B-52s-ról ezek után sem ez a zenekar fog beugrani, hanem egy kevésbé békés eszköz.

Képek a B52's koncertről

Olvass tovább:
Teljes gőzzel indult a Balaton Sound - képes beszámoló a helyszínről
Túl vagyunk a felén! - képes beszámoló a Balaton Sound 2. napjáról


-nagyM-

[2008.07.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még