2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Gyászol Charlie és Demjén Ferenc - elhunyt a magyar dobos
Merczel András
Kapcsolatok
Merczel András
Charlie (Horváth Károly)

"Általában egyszer meghaltunk a színpadon..." - In Memoriam Merczel András

„Azok voltak a szép idők, amikor hittel, anyagi megfontolás nélkül adtuk magunkat, és akkor érdemes volt egy bulin általában egyszer meghalnunk a színpadon”. Három-négy éve, mikor e vallomás elhangzott, már súlyos küzdelmet vívott gyógyíthatatlan betegségével.

Az ízig-vérig újpesti fiú, tizennégy évesen egy zeneiskolában, tangóharmonika leckékkel alapozta meg harminc éven át tartó zenei pályafutását. Az igazi iskolát azonban a vidéki lagzikon való fellépések jelentették, ahol tangóharmonika-bőgő-gitár összeállítású triójával, a kor divatos slágerein szocializálódott.

Az itt szerzett rutint – immár dobosként – kiválóan tudta hasznosítani első beat-zenekarában, a Shilling’s-ben. Innen, 1967 márciusában, Szendrődi Zsolt hívására, egyenes út vezetett az akkori idők egyik legnevesebb (a kultúrhatalom szerint leghírhedtebb) bandájába, a Liversingbe. Itt, többek között olyan társakkal zenélt, mint Pataki László orgonista (aki később a legendás Syrius billentyűse lett), vagy a zseniális gitáros Szendrődi Zsolt.

Az 1968-as Táncdalfesztiválon ugyan saját dallal nem léphettek a közönség elé, de Nagy Éva és Mátray Zsuzsa kísérőzenekaraként, legalább részt vehettek a Nagy Össznépi Megmérettetésen. Még ebben az évben, augusztus 20-án (soraikban a Dogs-ból átigazolt Demjén- testvérekkel), a Budai Ifjúsági Parkban, tízezres tömeg előtt adtak fantasztikus hangulatú koncertet.

A Rockdobos

Ám az engesztelhetetlen szocialista hatalom (már csak megrögzött tömegfóbiája okán is) nem volt hajlandó tudomást venni az általa renitenskedő proliknak titulált, tehetséges csapatról. Lemezfelvételi lehetőség és egyéb perspektíva híján, a Liversing 1968 novemberében szép csendben megszűnt. 1969-ben, követte Szendrődit a Horváth Charlie fémjelezte Olympia együttesbe, ahol fél évet töltött.

1969 őszétől a Danyi Attila által „menedzselt” Scampolo-együttesbe igazolt. Technikás, temperamentumos játékával, ekkorra már az ismertebb rock-dobosok közé tartozott. Tehetsége nemcsak a ritmusszekció egyik oszlopaként mutatkozott meg, de nevéhez több dalszöveg is kötődik. 1972-től 1975-ig, a megszűnésig vezette a Scampolót olyan társakkal, mint Szidor László basszusgitáros (ma: Old Boys); Faragó (Judy) István szólógitáros (akivel mostmár az Égi Zenekarban játszik); az említett Danyi Attila, vagy a zseniális hangú dzsessz-énekesnő, Bontovics Kati. Később Szidort az a Kiss Zoltán (Zéro) váltotta a zenekarban, aki ma a Karthagóban tölti be a basszusgitáros posztját. Ebben az időszakban, a Magyar Rádióban, négy dalt rögzítettek.

1975 és ’81 között az általa szervezett Apolló- együttesben dobolt, majd a Hurrican- együttes következett. 1987-ben, egészségi okokból felhagyott az aktív zenéléssel. Lokálpatrióta újpestiként -, mint önkormányzati képviselő - a kerületben közéleti szerepet vállalt. 1999-ig, a helyi kábel TV-társaságot vezette.

Merczel András dobos személyében egy újabb rock-legenda távozott közülünk. Játékát, érdemtelenül kevés hangzó anyag őrzi. Emlékét viszont mindazok, akik szeretik, tisztelik ezt a zenét. A zenét.

Legyen neki könnyű a föld!

Olvass tovább: Gyászol Charlie és Demjén Ferenc - elhunyt a magyar dobos

- Hegedűs István -

[2008.07.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még