2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Törött lábbal is zenél az EFOTT-on
Vihar előtti csönd - Kezdődik az EFOTT
Elképesztő! A közönség közé ugrott a zenész az EFOTT-on
Víz mellől víz mellé: EFOTT a Szalki-szigeten - fotóval
EFOTT első nap: harc a nézőkért - fotókkal
Biztonságban érzi magát az énekes - EFOTT második nap
Jobb, mint a drog! - EFOTT harmadik napja képekben
Rekord a 33. EFOTT-on
Így búcsúzott az EFOTT - képekben
Képgalériák
EFOTT 2008 - Brains
EFOTT 2008 - Életképek
EFOTT 2008 - Gansxta Zolee és a Kartel
EFOTT 2008 - Kaukázus
EFOTT 2008 - Korai Öröm
EFOTT 2008 - Magna Cum Laude
Kapcsolatok
Brains
Magna Cum Laude
Korai Öröm
Kaukazus
Ganxsta Zolee és a Kartel
Kapcsolódó események
EFOTT 2008
[2008. július 16. - 20. ]

Káromkodó Ganxsta, leízzadó Magna Cum Laude az EFOTT-on - képekben

Az EFOTT második napján is tartottuk magunkat ahhoz, hogy csak olyan koncerteket látogatunk, amelyeket egyébként nem. Így elmentünk egy Kaukázusra, láttuk Ganxsta Zolit, megismerkedtünk a Magna Cum Laudéval és ezt az egészet levezettük egy Brains-szel. EFOTT, a második napon.

Kaukázus kezdésnek

Persze a Kaukázusra azért máshol is elmennénk, de mindig félszegen kezdjük az estét. A Szalai Éváról és a Teszkó dalról elhíresült bandát egyre többen ismerik és szeretik, ezt mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy megtelt a sátor, a koncerten elhangzó számok szövegének nagy részét pedig kívülről fújta a közönség.

Sokkal jobb helyre mentünk, mint azt előtte gondoltuk, olyannyira, hogy elhatároztam, másnap le is töltöm az összes zenéjüket (mert a honlapjukról le lehet, ajánlom mindenkinek). Meglepően tetszett a koncert, a Kaukázus az egész neten terjesztős, globalizáció-kritikus beállítottságával egyáltalán nem rossz!

A két ismert sláger mellett a dalok nagy része felkeltette az érdeklődésemet, és a színpadi produkcióra sem lehet panasz. Az énekes, Kardos Horváth János sokat kommunikált a közönséggel, volt egy gyors közvélemény kutatás, (ahol megtudhattuk, hogy a közönség elsősorban a Petőfi Rádióból ismeri a zenekart), majd a környezettudatosság jegyében emlékeztetett, hogy a fővárosi szennyvíz 80%- a tisztítatlanul a Dunába ömlik és most is itt folyik mellettünk).

Kaukázus koncert, ahogy a fényképezőgép látta

Ki a fasza gyerek?!

Zoli az. Ezt már évek óta tudjuk, ennek ellenére megnéztük a Nagyszínpadon éppen kezdő Ganxsta Zolit és - nagyszerű csapatát - a Kartelt. A kezdésnél nem voltak túl sokan, de a folyamatos káromkodásra, köpködésre, és az - élőben egyáltalán nem rosszul játszó banda - zenéjére azért összegyűltek az emberek és egyre többen kezdték másolni a színpadon piáló "gengszterek" mozdulatait. Gyorsan belepörgettem a műsorújságba, hogy van-e valami más... Hogyne lett volna, méghozzá Korai Öröm a Café-ban. Oda tehát benéztem egy kicsit, amit nem bántam meg.

A Korai Öröm már egy Kispál-korú együttes, túl vannak már sok dolgon: egy csomó lemezen, számos hazai fellépésen itthon és külföldön egyaránt; emellett turnéztak Európában, de léptek fel Sziget Nagyszínpadon és színházban egyaránt.  Már a '90-es évek elejétől jellemző rájuk, hogy a koncertjeiken nagy hangsúlyt fektetnek az erős vizuális hatásokra, megszokott a vetítés és az intenzív fények használata. A színpadra annyi hangszert pakoltak fel, hogy alig fértek rajta el, (ezért kicsik csúsztak is, ami ebben az esetben könnyebben megbocsájtható, mint egy minimál felállásnál).

Korai Öröm - képekben

Csak a koncert felét néztem meg, irány vissza a Nagyszínpadhoz, hátha lemaradtam valamiről Ganxsta fellépésén. Nem maradtam le semmiről: még mindig ribancokról, drogokról és fegyverekről ment a "rappelgetés". Megpróbáltam felidézni, hogy mikor is voltam utoljára a Kartelen és valami soproni Volt fesztiválos kép ugrik be (még amikor a Sportcsarnokban rendezték meg a Voltot), de nem vagyok meggyőződve arról, hogy akkor tetszett volna (persze, fiatalon, részegen megeshet).

Most viszont nem ittam annyit, hogy jónak találjam. A profi zenekar Zoliék mögött azonban nagyon meglepett, szinte tökéletesen játszottak, csakhát ez az erőltetett gengszterstílusú, rapnek csúfolt valami, ezzel a sok semmitmondó szöveggel nem kellene...

Zoliéknak talán ideje elgondolkodni azon, hogy nem állna-e nekik jobban egy rockzenekar, mint ez a lejárt gengszter dolog.

Gansxta Zolee és a Kartel fotókkal

Ismerkedés a Magna Cum Laude-val

Ganxstáék után a PASO következett, de mi tartottuk magunkat a szigorú, "csak amire nem mennél" szabályhoz, ska helyett irány a Magna Cum Laude (eddig csak a nevüket hallottam). A koncerten tudatosult bennem, hogy ez nem egy tinicsapat, hanem már egy lassan tíz éve létező és igen népszerű banda vau-vau gitárral, sikoltozó lányokkal, fejből énekelt szövegekkel, ismert slágerekkel (még van ami nekem is beugrott) és hatalmas koncertrutinnal.

A két legnagyobb slágerüket a biztonság kedvéért kétszer is lenyomták, az énekes az utolsó számok egyikét (jó sokat játszottak egyébként) pedig már a közönség soraiból énekelte. Bár nekem túl pop ez a zene, a koncert - objektíven - kifogástalan volt (akár a fellépés végére teljesen leizzadt együttes, akár az elfáradt közönség szempontjából nézzük).

Magna Cum Laude az EFOTT 2008-on

A Magna Cum laude után a Brains koncertjére is maradtunk (kint amúgy is elkezdett szemerkélni az eső). Mc Columbóék pont olyanok, mint mindig: őrült ütemekkel, dübörgő basszusokkal és sok-sok raggával megfűszerezett zenéjükre nem lehet nem táncolni. Több, mint egy óra tömény dob-basszus és helybenfutás, a Brains mindig ilyen.

Brains fotósorozat

EFOTT - életképek a 2 napról


-nagyM-

[2008.07.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még