2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Spoon 86 éves lenne!

Zenésztársai csak Spoonnak hívták a kitűnő énekest, aki elsősorban a blues elkötelezettje volt, de akkor sem jött zavarba, ha dzsesszt "kellett" énekelnie. Éppen tíz éve, hogy Jimmy Witherspoon elhunyt hetvennégy éves korában.

A legvalószínűbb "időszámítás" szerint 1923. augusztus 8-án született az Arkansas állambeli Gordonban. Zene iránti vonzalmát anyjától örökölhette, aki zongorázott, apja vasutas volt. Jimmy ötéves korától énekelt baptista templomi kórusban. Sokféle zenét kedvelt, környezete hamar felfedezte kitűnő, mély tónusú hangját, amellyel később dzsesszben és bluesban egyaránt jól tudott érvényesülni.

Harmincnégy hétig volt listavezető

Joe Turner, Jimmy Rushing, LeRoy Carr és a The Ink Spots gyakorolták rá a legnagyobb hatást. Első lemezfelvétele a negyvenes évek közepén készült, az évtized végén aratta első sikerét az "Ain't Nobody's Business" című dalával, amely harmincnégy héten át a Billboard lista "lakója" volt.

Első albuma 1956-ban jelent meg, s bár New Orleans Blues volt a címe, fiatal éveiben a dzsessz mellett kötelezte el magát, nagy sikerrel lépett fel 1959-ben a montereyi dzsszesszfesztiválon. A Downbeat című tekintélyes szaklap 1961-ben a legjobb fiatal zenésznek járó díjjal ismerte el képességeit. Többek között Ben Websterrel, Colemann Hawkinsszal, Earl Hinesszal és Woody Hermannal dolgozott.

A dzsessz a hatvanas évekre sokat veszített népszerűségéből, Witherspoon a bluesszal és rhythm and bluesszal próbálkozott. Sohasem lett belőle olyan népszerű előadó mint B. B. King vagy John Lee Hooker, de szerette a közönség, s ő meg is elégedett ennyivel. A hatvanas években eljutott Európába, hazai pályán elment zenélni a börtönökbe.

Már idősebb volt, amikor ráérzett a rockzenére is

A hetvenes évek elején az éppen "facér" Eric Burdonnel készítette a Gulity (Black and White Blues) című nagyszerű lemezt. Turnéztak az album dalaival, Japánban is felléptek az Animals korábbi frontemberével. Játszott a Canned Heat, az Electric Flag, a Blues Project együttesekkel, valamint Dr. John énekes-zongoristával és Charlie Musselwhite szájharmonikással.

Nagy rocksikere volt az 1974-ben megjelent Love Is a Five Letter Word című dala. Ő indította el a hetvenes években az akkor még fiatal fehér gitárost, a később Magyarországon is koncertező Robben Fordot. Egy kicsit disc jockeyként dolgozott a KMET nevű, vérbő, fekete zenét szolgáltató rádiónál. Hívták koncertezni Newportba és a Carnegie Hallba.

A nyolcvanas-kilencvenes években is szorgalmasan látogatta a stúdiókat, voltak albumai között igazi gyöngyszemek, például a Jimmy Witherspoon with Panama Francis 1980-ban, vagy a Midnight Lady Called The Blues 1986-ban. Egészen haláláig folytatta a felvételeket, az utolsó éveiben készült Call Me Baby és az American Blues jól sikerült korongja volt.

Jimmy Witherspoont 1997. szeptember 18-án, álmában érte a halál, pontos okát nem lehet tudni. A kiadók később is folytatták lemezeinek megjelentetését és újrakiadását.

- MTI -

[2009.08.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még