2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Fontos! Ajánlott így menni a Sziget Fesztiválra
A reméltnél is jobban sikerült a Magyar Dal Napja! - képekben
40 ezren ünnepelték a metált a Szigeten - képekben
Ingyen tequila és kujonság a Sziget első napján - képekben
Anyázás egész este a Szigeten: itt járt a Sex Pistols
Képgalériák
Sziget 2008 - A Magyar Dal Napja
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Ganxsta Zolee és a Kartel
Bikini
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál - minusz első nap - A Magyar Dal Napja
[2008. augusztus 11.
hétfő 16:00]
Sziget Fesztivál 2008
[2008. augusztus 12. - 18. ]

Hazai sztárparádéval kezdődött a 2008-as Sziget - képekkel

Óriási tömeg volt kíváncsi a Sziget -1. napján megrendezett össznépi dzsemborira. Mint ezt Presser Gábor a színpadon többször is elmondta, nem számított rá, hogy ekkora siker lesz a kezdeményezése.

Rengeteg fellépő, profi szervezés

Nem sokkal délután 3 után kezdődött a rendezvény, mindjárt az egyik legérdekesebb produkcióval, a Budapest Bárral. A tűző délutáni nap ellenére már ekkor is nagyon sokan voltak a Nagyszínpad előtti területen.

A fent említett profi szervezést az átállásokra és a körítésre értettem. Ugyanis olyan pörgősen ment az átszerelés minden alkalommal, hogy csak a nagy cseréknél (tulajdonképpen a műfajok közötti váltásoknál) kellett egy-egy videoklippel „elütniük” az időnket - persze ezek is mind magyar előadók klippjei voltak. Élőben több mint 200 fellépő, azaz 8 óra zene.

Mindenki, aki él és mozog

Itt volt tényleg majdnem mindenki a magyar könnyűzene múltjából és jelenéből egyaránt. Különböző blokkokban kaptuk a zenét, először a jelen (egy kicsit a múltba révedve - Budapest Bár, aztán az Animal Cannibals, Ganxta és a Kartel, Ludditák) majd a populárisabb múltba révedhettünk a Neoton Famíliával, az Ős-Bikinivel, Gerendás Péterrel. A végén Lukács Laci egyszál gitárral elnyomta az Egyszerű dalt és a Legjobb - mérget mindenki legnagyobb örömére.

Először lépett fel a zenekara nélkül, mint mondta, elég furcsa érzés volt. Tényleg mindenki megtalálta a magának tetsző programot, a nagymamák, nagypapák együtt mulathattak gyermekeikkel és akár unákáikkal is. Jó látvány volt, ahogy mindenki énekelte a szövegeket. Apropó szövegek: az egész délután egy hatalmas karaokee partyra emlékeztetett, mert a szövegek végig ki voltak írva a kivetítőkre. Ezért mindenki árgus szemekkel nézte a kivetítőket, és élvezte a „végre tudom a szöveget” érzést.

Az alapító a színpadon: Müller Péter

Nem múlhat úgy el Sziget, hogy Müller Péter Sziámi legalább egyszer nem szerepel a Nagyszínpadon, idén sem volt ez másképp. Sziámit is kaptunk, egy kis URH-t is (ők mondjuk egy komplett koncertet is lenyomnak még a Nagyszínpadon). Nincs is ezzel semmi baj egy ilyen léptékű koncerten. Volt egy kis Bródy, Tolcsvay, lehetett ismét nosztalgiázni.

Újhullám: igazán jól áll nekik a dal

A 18.00-kor kezdődött blokk nagyon érdekesre sikerült, szerintem ez volt a legszórakoztatóbb és legszínvonalasabb része a monstre előadásnak. Ekkor játszott a Szakcsi trió Harcsa Veronikával, majd jött a csúcspont: a Csík zenekar és Lovasi András fellépése. Nem véletlenül övezi most glória ezt a formációt, tényleg nagyon jó, amit csinálnak.

Játszották a Quimby-től a Most múlik pontosant, a Tankcsapda Üljenek a fiúk ölébe a lányok című slágereit népzenei átiratban (valamint a Csillag vagy fecske című saját szerzeményüket). Az előadás és a hatás is frenetikus volt! Nem tudom, hogy lesz-e ennek az együttműködésnek folytatása, de reméljük a legjobbakat!

Ezután maradtunk az alternatív vonalon: volt egy Pál Utcai Fiúk szám, majd jött a Quimby és Presszer Gábor duettje (Presszer Gábor a Quimbyt a fellépés előtt „Magyaroszág általa legkedveltebb zenekara” címmel illette!). Ezt a blokkot meglepetés zárta: az LGT feljött a színpadra és elénekelték, pontosabban elénekeltették a közönséggel a Neked írom a dalt.

Dés-Geszti blokk

Ezután következett egy kis smooth jazz és egy kis díváskodás: meghallgathattuk Dés szerzeményeit (Nagy utazás), majd Geszti jött a Jazz+Azzal és az énekes hölgyekkel: Kozma Orsi, Váczi Eszter és Szatmári Orsi is énekelt. Utána megáldottuk a dalt Karácsony Jánossal, Kaptunk Katona Klárit is gyermekkórussal és férjével Babos Gáborral kiegészülve. Majd Hobo zárta ezt a részt.

Rock Allstars: a Nagy Öregek sikere

Ugyan nekem nem a kedvenceim, de el kell ismerni, a közönség nagyon szerette őket. Nem is csoda, nagyjából az a korosztály képviseltette leginkább magát ezúttal a Szigeten, akik ezen nőttek fel. Soha nem látott felállásban szólaltak meg a régi idők nagy magyar rockslágerei: Frenreisz Károly, Takáts Tamás, Vikidál Gyula, Szücs Antal Gábor, Tátrai Tibor, Ferenczi Gyuri, Karácsony János és Török Ádám előadásában hallhattuk az Azt beszéli már az egész várost, a Zakatol a vonatot, a Gőzhajót. Mindenki énekelt, táncolt, bulizott.

A tömeg ekkorra már akkorára nőtt, hogy kisebb háburúval ért fel a színpad egyik oldaláról a másikra való átjutás. Jött még az Omega tribute band, Kalapács Józsival, Keresztes Ildivel és Roy-jal kiegészülve. Ezután mindenki együtt énekelte a Társulattal az István a Király részleteit.

R-GO, Fenyő, Edda és musicalek

Rég látott pillanatnak lehetett tanúja a nagyérdemű: egyszerre állt a színpadon Fenyő Miklós és Szikora Róbert, a múlt meghatározó zenészei. Utána Attis rockkolt egy kicsit, ismét a kör közepén állt, meg fel is szállt egy kicsit. Nagyon szép pillanat volt, amikor Rúzsa Magdi elénekelte a Ha én rózsa volnékot egyszál magában, hangszerek nélkül. Ismét bizonyított, nagyon szép hangja van, és nagyon erős színpadi jelenléte. Elhangzott egy musical mix is Puskás Péter és Gazdag Tibor tolnmácsolásában.

Az utolsó nekifutás: Ákos, Zorán, Back II Black finálé

A sokak által várva várt pillanat is bekövetkezett: Ákos játszott a Szigeten! Nem is akárkivel: Presszer Gáborral duettezett egyett, előadták a Várj míg felkel majd a napot, a Gondolj rámot, és a Negyvent is. Ezután ismét az idősebbek nagy örömére Zorán következett két számmal, majd jött a finálé a Back II Black által vezetve: a Zene nélkül mit érek én című örökzöldet játszották el, körülbelül huszan, a korábbi fellépők közül. A végére a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal maradt egy kishölgy tolmácsolásában.

Hosszú, változatos bemelegítés volt

Jó felütése volt ez az idei Szigetnek, már ez az este is a változatosság jegyében zajlott. Ha néha a sorrend, amit leírtam nem ez volt, azért elnézést, de ennyi zenészt egymás után lehetetlenség megjegyezni. Utána mi hajóval jöttünk haza, közelharcot kellett vívni, hogy feljussunk, de sikerült.

Ma Iron Maiden! Mindenki húzzon fekete Edy-s polót és irány a Sziget!

Képek a Magyar Dal Napjáról

-Aretuska-
 

[2008.08.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még