2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi történt szeptember 2-án? - a nap viccével
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Elvis Presley nyitotta a sort - tizennégy éves a neves zenei múzeum

Tizennégy évvel ezelőtt, 1995-ben szeptember 2-án nyílt meg Cleveland-ban a Rock And Roll Hall Of Fame and Museum nevű rocktörténeti múzeum, melynek piramis alakzata a Louvre-t idézi.

Az amerikai zenei világ fontosabb képviselői 1983-ban alapították meg a Rock And Roll Hall Of Fame alapítványt, azzal a céllal, hogy felismerjék és jutalmazzák azokat a személyeket, akik nagy hatással voltak a rock fejlődésére.

Clevelandban 1995-ben, nyílt meg az azonos nevű rockmúzeum, ahol kilenc teremben közel 500 „rocktörténeti ereklye” látható. Azért éppen itt, mert mint tudjuk itt működött az a rádió, ahol Alan Freed, a rock and roll „keresztapja” volt a lemezlovas s állítólag itt volt az első rock and roll koncert is. A múzeumban rocktörténeti ereklyéket, dokumentumokat állítanak ki, egyes kiállítás részeket interaktív módon élvezhetünk, filmeket nézhetünk.

Az első tagok 1986-ban kerültek be, ekkor Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Fats Domino, a the Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis és Elvis Presley nyitotta a sort. A jelölés alapfeltétele, hogy a zenekar/sztár első lemeze óta legalább huszonöt évnek kell eltelnie. A jelölőbizottság elsődlegesen az előadókra koncentrál, de a „nagyok” közé kerülhetnek szövegírók, lemezlovasok, producerek, sőt zenei szakírók is. Szintén értékelik azoknak a korai művészeknek a tevékenységét, akik hozzájárultak a műfaj kialakulásához. 2000-től indult el a Side Men kategória, hogy a jelentősebb kísérőzenészek is lehetőséget kapjanak az elismerésre.

A Rock And Roll Hall Of Fame szakértői évente összeállítanak egy listát, amit továbbküldenek 600 nemzetközi zenei szakembernek. Azok az előadókat iktatják be, akik a legtöbb szavazatot kapják, és a jelölők több mint fele rájuk szavazott. Évente átlagosan öt-hét új tag kerül be a Rock And Roll Hall Of Fame előadói közé.

Az indulás óta több mint 230 zenész, háttérzenész, zeneszerző és producer költözhetett be, legutóbb 2008 márciusában tartottak beiktató ünnepséget, a. szakmai zsűri döntése alapján idén bekerült Leonard Cohen költő-énekes; a Dave Clark Five, akik a Beatles-szel együtt indultak Angliából Amerika meghódítására a hatvanas években; az instrumentális beatzenét játszó Ventures; John Mellencamp dalszerző-énekes.

Végül pedig Madonna, akiről sokan úgy tartják, hogy persze, hogy a popzene egyik leginkább tiszteletre méltó életműve az övé - azonban semmi köze nincs a rock and rollhoz. Madonna talán ezért döntött úgy, hogy az ő beiktatása után Iggy Pop játsszon újraélesztett legendás együttesével, a Stooges-zal. Az énekesnő tiszteletére Justin Timberlake mondott beszédet, aki szerint még senki nem került be a Dicsőségcsarnokba, aki „ennyire pokolian jól nézett ki”.

- zene.hu -

[2009.09.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még