2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Bravó! Súlyos betegsége után tér vissza a zenész
Utánajártunk mi lesz a Budapesti Operettszínház 2008/2009-es évadjában - képekben
A megújulás jellemzi a Magyar Állami Operaház 125. szezonját
Ambiciózus évadra készül a Madách Színház
Magyar Örökség-díjat kapott a Ghymes együttes
Megszületett az ítélet! Büntetésként komolyzenét kapott
Kapcsolatok
Hubay (Huber) Jenő
Komolyzene

Megnyitotta kapuit a pompás budapesti koncerthelyszín - 100 millióba került

Újabb csodás akusztikájú teremben élvezheti a közönség a zenét.
 

Megnyitotta kapuit a közönség számára az egykori Hubay-palotában található, és a 150 éve született világhírű hegedűművész és zeneszerző nevét viselő Hubay Jenő Zeneterem, amelyet dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere avatott fel. A Bem rakparton lévő Hotel Victoria a Hubay-palota lebombázott Duna-parti szárnyának helyén épült 1990-ben.

A szálloda tulajdonosa, a Pálmai-család 2007-ben vásárolta meg a régi épület szomszédos helyiségeit, amelyek mostanra visszanyerték régi pompájukat. A 150 m2-es felújított rész egy nagyobb és két kisebb teremből, valamint a patinás lépcsőházból áll. Az 1898-ban elkészült zeneterem Fehér Zeneteremként vált ismertté, évtizedeken át a hazai zenei élet egyik legendás helyszíneként emlegették. A Hubay Jenő Zeneterem a koncertek mellett kiállításoknak és fogadásoknak is otthont ad.

Jótékonykodás a kultúra javára

Hubay Jenő fellépéseinek jövedelméből 1897-98-ban építette fel házát a Duna-parton; az impozáns helyszínen rendszeresen tartottak zenés, irodalmi és egyéb művészeti összejöveteleket, amelyek több mint négy évtized során a hazai kulturális élet kiemelkedő eseményeinek számítottak. A II. világháború után a palota megmaradt részei állami tulajdonba kerültek, amelyekből lakásokat alakítottak ki, illetve irodaként használtak.

Az egykori Margit rakpart (ma Bem rakpart) felé eső dunai rész egészen 1990-ig foghíjtelek volt, amelyen felépült Budapest egyik első magántulajdonban lévő szállodája, a Hotel Victoria. A szálloda tulajdonosai 2007-ben megvásárolták a Hubay-palota szomszédos helyiségeit, és megkezdték a 150 m2-es rész, vagyis a 60 m2-es zeneterem, a két kisebb 25-25 m2-es szalon, valamint a tágas lépcsőház korhű felújítását.

Hubay Jenő 1858-ban született Pesten; korának legnagyobb előadóművészei közé tartozott és a romantikus hegedűvirtuóz nemzedék hagyományait folytatta. Iskolateremtő munkája, zenepedagógiai tevékenysége mellett az önálló fellépésekről sem mondott le. 1886-ban Popper Dáviddal vonósnégyest alapított, amely negyedszázadon át külföldön is sikerrel szerepelt, koncertjeiken többek között Johannes Brahms is közreműködött.

Hubay munkásságát számos elismeréssel jutalmazták, többek között a belga Lipót-rend lovagja címmel, a francia becsületrenddel, a Ferenc József- és a finn Fehér rózsa-renddel, hazájában nemesi címmel és a kolozsvári egyetem díszdoktorátusával. 1930-ban Corvin-láncban részesült, amely kitüntetést azok kapták meg, akik a magyar tudomány, irodalom és művészet terén, valamint a magyar művelődés fellendítésében szereztek kimagasló érdemeket. Élete végéig (1937-ig) a magyar zenei élet egyik vezetője volt, néhány szerzeményét, főként csárdajeleneteit és karakterdarabjait a mai napig szívesen játsszák világszerte.

Zenedélutánok a '20-as évektől kezdve

A Hubay-család a palota első emeleti zeneteremében tartott koncertekkel hagyományt teremtett. A zenés összejöveteleket az 1920-as évektől zenedélutánoknak nevezték, amelyeken a kor legkiválóbb művészei léptek fel: Geyer Stefi, Szigeti József, Vecsey Ferenc, Zathureczky Ede, Bartók Béla és Fischer Annie, itt járt Arturo Toscanini, Bruno Walter, Yehudi Menuhin és Pietro Mascagni is. A hangversenyeken művészek, állami és egyházi vezetők, arisztokraták, diplomaták, valamint a szellemi élet kiválóságai jelentek meg. A zenedélutánok legtöbbjét – amelyeken sokszor 80-120 fő zsúfolódott össze – 1925-től a Magyar Rádió is közvetítette.

A Pálmai-család a Hubay Jenő Zeneterem megnyitásával a hazai zenei és kulturális élet teljesebbé tételét szorgalmazza, és a zenedélutánok újraindítását tűzte ki célul. A beruházás összértéke meghaladta a 100 millió forintot, de ahogy ifj. Pálmai Zoltán fogalmazott: „A Hubay-palota megmaradt termeinek felújítása egy pompás, több mint 100 éves épületrész helyreállítását jelenti, amely hozzájárul a hazai zenei és kulturális élet palettájának színesítéséhez. Nagyon reméljük, hogy a hazai és külföldi közönségnek tetszeni fog a palota, és a múlt században már hagyománnyá vált és most újraindítandó koncertsorozatot is megkedvelik majd.”

Restaurálták a termeket

A palotán belül található termek gondos restaurálása a régi idők hangulatát idéző, tipikusan a helyi hagyományokon alapuló építészeti anyagok alkalmazásával valósult meg. A feltárás során a helyszínen megtalált eredeti intarziás parkettát újragyártatták, a Róth Miksa által készített ablaküvegeket, valamint az eredeti cserépkályhákat restaurálták.

A termek felavatásán részt vett Hubay Jenő unokája, Hubay Cebrian László is. - Rendkívül örülök annak, hogy a család egykori lakóhelyét ilyen korhű módon felújították, és ezáltal nagyapám emlékét is megőrizték. Hubay Jenő érdekes, elbűvölő ember volt, jókedvű társalgó, aki vonzotta magához a magyar és a külföldi, művelődni vágyó embereket. A korabeli zenei világ nagy neveit – mint pl. Liszt, Brahms, Richard Strauss – tudhatta barátjának. Életét a zene, a művészet és a szenvedélyes hazaszeretet töltötte ki.

A zeneterem, a két szalon és a lépcsőház a felújítással visszanyerte régi formáját, és mostantól várja a zene- és kultúrakedvelőket, mi több, a termek további események színhelyéül is szolgálnak majd, ahol lehetőség nyílik többek között esküvők, kiállítások, valamint exkluzív rendezvények megrendezésére.

– B&D ComMedia –

[2008.10.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még