2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó cikkek
Tompos Kátya indul az Eurovízión Mark helyett - hallgasd meg a versenydalt
Elindul a Magányos csónak: hallgasd meg a magyar Eurovíziós dalt - videóval
Rá figyel majd Magyarország májusban! Bemutatjuk Tompos Kátya énekesnőt
Eurovíziós Dalverseny: újabb szakmai reakció - A Magyar Televízió nem sértett írott szabályokat
Kapcsolatok
Tompos Kátya
Szulák Andrea
Magyar Televízió
Legnépszerűbb csengőhangok

Forrnak az indulatok az Eurovíziós Dalverseny kapcsán - reagál a Magyar Televízió

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete megütközéssel szemléli az Eurovíziós Dalfesztivál körüli eseményeket, amely kapcsán közlemény kaptunk, melyet és a másik fél, a Magyar Televízió reakciójával változtatás nélkül közlünk.

Érthetetlen számunkra, hogy ezt az Európa-szerte népszerű dalversenyt Magyarországon miért zárt ajtók mögött bonyolítják le. Az Eurovízió küldetése alapvetően a nemzetek közötti dalok versenyeztetése lenne, amely a közönség szórakoztatására hivatott.

A magyar zeneszerzők, szövegírók, előadóművészek, heteket, hónapokat dolgoztak a pályaművek elkészítésével. Arangsorolást olyan zsűri végezte, amely vélhetően nem rendelkezett annyi idővel sem, ami ahhoz szükségeltetik, hogy méltó módon véleményt alkothassanak a szerzők alkotásairól. A zsűri a több mint 100 pályaművet a rendelkezésünkre álló információk szerint néhány óra alatt "értékelte". Kétségeink  vannak afelől is, hogy a zsűri kiválasztásánál a megfelelő szakmai elvek érvényesültek. - olvasható a közleményben.

Azt is sérelmezzük, hogy e nemzetek közötti dalversenyen, Magyarországot az eredeti döntés szerint egy svéd zeneszerző munkája képviselte volna. Magyarországot, magyar szerzemény képviselje!

Kifogásoljuk továbbá azt is, hogy mindez a közönség és a szakma teljes kizárásával történt. Ez az eljárás számunkra elfogadhatatlan!
A magyar közönségnek igénye és joga ezeket a szerzeményeket megismerni. Ezek a dalok, "céljukat" tekintve sem titokban történő megmérettetésre születtek.

Kérjük ezért az illetékeseket, hogy tegyék lehetővé a dalok megismerését és nyilvános bemutatását az Eurovíziós Dalfesztivál hírnevéhez méltó keretek között, akár utólag is! - olvasható a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete, a SZERZŐK levelelében.

A szervezet tavaly novemberben alakult. A 41 tagot számláló egyesület elnöke a Belmondo zenekar frontembere, Czutor Zoltán, tag többek között Presser Gábor, Lovasi András, Pély Barnabás, Bolyki Balázs és Mester Tamás. A SZERZŐK legfontosabb célkitűzése a magyar szerzők műveinek népszerűsítése.

  Szakszerű döntés született

A zene.hu megkereste az MTV sajtóosztályát és alábbiakat reagáltak.

Egyetért a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületével abban, hogy Magyarországot olyan színvonalas dal képviselje az Eurovíziós Dalversenyen, amely teljes körűen megfelel a versenyszabályzatnak. Ezért nem szerepelhetett egy olyan zeneszám Zentai Márk előadásában, amely – ha egyszer is, de három éve, vagyis a versenyszabályzat előírásaival ellentétesen − elhangzott egy svéd tévéműsorban.

A zsűri döntése, hogy a Duba Gábor szövegére Pálvölgyi Géza zeneszerző által írt Magányos csónak című szám indul, teljes körűen megfelel mind az eurovíziós szabályzatnak, mind az egyesület elvárásának, hogy Magyarországot magyar dal képviselje - egy fiatal tehetség, Tompos Kátya előadásában.

Hallgasd meg a magyar Eurovíziós dalt - videóval

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének véleményével ellentétben az MTV nem „zárta ki” a szakmát a döntésből. Az Eurovíziós Dalverseny egy televíziós eszközökkel közvetített verseny, ahol a dal, az előadó és a színpadi látvány egyaránt meghatározó.

Az MTV éppen ezért kérte fel zsűritagnak Szulák Andreát, Lengyel Zsoltot, Szűts Lászlót, Gundel Takács Gábort és Harsányi Leventét, akik a televíziós és a zenei szakmát egyaránt képviselték. Szulák Andrea előadóművészként, az Eurovíziós Dalfesztivál első magyar versenyzőjeként (1993), valamint a Társulat című produkció zsűritagjaként; Lengyel Zsolt grandiózus színpadi produkciók televíziós rendezőjeként, a Stúdió ’80, a Legyen Ön is milliomos és a Megasztár című műsorok főrendezőjeként, valamint díjazott reklámfilmesként.

Szűts László a MAHASZ elnökségi tagjaként, több mai neves zenész felfedezőjeként és elindítójaként; Gundel Takács Gábor a Játék Határok Nélkül, az Eurovíziós Dalverseny, az Örökös és a Társulat műsorvezetőjeként; Harsányi Levente a Csináljuk a fesztivált! állandó műsorvezetőjeként, valamint zenészként és szövegíróként, illetve az Eurovíziós Dalverseny tavalyi kommentátoraként kompetens és szakértő zsűritagként dolgozott.

Az MTV a 2009. január 14-én közzétett pályázati felhívásában pontosan rögzítette, hogy a „felhívásra beérkezett pályaművek közül zsűri választja ki azt a dalt, amelyet a Magyar Televízió benevez a moszkvai dalversenyre”.

A felhívás közzétételétől a pályamunkák elbírálásáig senki, így a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete sem kifogásolta, hogy az MTV által felkért zsűri fog dönteni, vagyis a pályázókhoz hasonlóan a szakma és a közönség is tudomásul vette az alkalmazott eljárást, amely megfelel a közszolgálati televíziókat tömörítő Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) normarendszerének. Az MTV szerint nincs olyan alapos ok, ami miatt kifogásolni lehetne a zsűri megbízását, a válogatás módszerét.

Az Eurovíziós Dalversenyt az EBU szervezi, és a szövetség tagszervezetei, vagyis a nemzeti közszolgálati adók közvetítik. Az EBU-nak Magyarországról a Magyar Televízió a tagja, és a versenyszabályzat értelmében az MTV joga eldönteni, kit indít a versenyen.

Hét órán át hallgatták a dalokat

Az EBU maradéktalanul tiszteletben tartja a tagországok tévétársaságainak szuverén jelölési jogát, tehát a dal kiválasztásával, a kiválasztás módszerével kapcsolatban nincs előírás. A Magyar Televízió az EBU által biztosított szuverén jelölési jog alapján döntött úgy, hogy − az egyik nemzetközi gyakorlatot követve − az idén szakmai zsűrit kérnek fel a versenyző kiválasztására.

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének „értesülésével” ellentétben a zsűrizés február 3-án nem pár órán, hanem egész napon át tartott. A zsűritagok több mint hét órán keresztül hallgatták a beküldött dalokat.

Miután az Eurovíziós Dalverseny színpadán mindössze három perce lesz arra az előadónak, hogy megnyerje magának a közönséget, a zsűrizés folyamán elsősorban arra kellett figyelnie a tagoknak, hogy az első benyomás alapján melyik versenydal a legesélyesebb a moszkvai elődöntőn.

A Magyar Televízió bízik abban, hogy a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete támogatja a versenyszabályzatnak megfelelően, vagyis jogszerűen és szakszerűen kiválasztott, magyar szerzők által jegyzett magyar dal sikerét a moszkvai Eurovíziós Dalversenyen. - fejeződik be a reagálás.

Eurovízió Dalverseny: újabb szakmai reakció - A Magyar Televízió nem sértett írott szabályokat

Felhívás!

Lapunk megadja a lehetőséget azon szerzőknek, akik küldtek be dalokat a Eurovíziós Dalverseny hazai fordulójára, hogy juttassák el nekünk a bizso@zene.hu címre EURO tárggyal. A beküldött dalokat leadjuk a zene.hu rádióban, hogy a nagyközönség is megismerje a munkákat.

Eurovíziós-kabaré! Tompos Kátya is visszalépett
 
- Bíró Zsolt -

[2009.02.05.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
samson 2009.02.07. 15:56 • [3]
"...az MTV nem sértett irott szabályokat.." De iratlanokat annál inkább!
(A témával kapcsolatos felfűtött hozzászólások olvashatók az esc Hungary-n.)
Szilveszternek igaza van, miért csak a Warner?
Jenei Szilveszter 2009.02.06. 13:32 • [2]
A "szakmai zsűri" érdekes összeállítású. Zenész - Szulák Andit kivéve - nem nagyon van köztük. (Harsányi Leventéről ne beszéljünk...) Kérdés: Megkereste-e valaki mondjuk az ARTISJUS-t, hogy ugyan mondjon már valakit, aki kompetens zenei "szakértés" kapcsán? Talán hitelesebb volna az összeállítás...
toromon 2009.02.05. 18:51 • [1]
A szokásos sárdagasztás. Harsányi Levente zenész? Azért ezt gondoljuk már át újra. :D

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még