2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi történt június 15-én? - a nap gondolatával
Ünnepel az Operaház, pazar lesz az új évad is
Kapcsolatok
Erkel Ferenc
Egressy Béni
Komolyzene

Gondoltad volna, hogy... Érdekességek Erkel Ferencről

Ma 116 éve annak, hogy a kiváló zeneszerző, karmester, pedagógus és zongoraművész elhunyt. Rá emlékezünk összeállításunkkal.

A kiváló zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus, 1810. november 7-én, Gyulán született.

Régi, neves muzsikusdinasztiából származik, tanulmányait szülővárosában kezdte el, majd Nagyváradon folytatta; s végül a reformkor kulturális központjában, Pozsonyban fejezte be. Itt ismerkedett meg Bihari Jánossal, a virtuóz hegedűssel, s az itt tapasztalt zenei élmények sodorták a verbunkos muzsika felé, amelynek kapcsán a későbbiekben az ő nevéhez csatolták az úgynevezett nemzeti opera megteremtését, amely a verbunkos muzsikára épül.

Kolozsváron – az akkori magyar kulturális fellegváron – 1828-tól zongoraművészként majd karmesterként működött, amely szintén meghatározó volt a zenei fejlődésében. Itt került kapcsolatba Ruzitska Józseffel, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a fiatalember érdeklődése az opera felé fordult.

Ugyanis Ruzitska révén halott életében először operát, amely nem volt más, mint a Béla futása című szerzemény, amelyben már-már felsejlett egy-egy verbunkos dallam is. Erkel életében nagyon fontos szerepet játszott ez a város: itt tanulta a legtöbbet, itt vált belőle zongoraművész, s itt lelt rá a szebbnél szebb magyar népdalokra is.

A fővárosba került

Felkerült Budapestre 1834-ben, s egy év múlva végleg a főváros lett az otthona. Később sikerült elhelyezkednie, mint a Magyar Színjátszó Társaság karmestere, majd az ezt követtő két évben a Pesti Német Színház másodkarmestere lett. 1838-ban, a Pesti Magyar Színház –amely a későbbi Nemzeti Színház volt – első karmesteri posztját töltötte be.

Egy évtizeden át 1862-től kezdődően, a Nemzeti Színház főzeneigazgatói feladatait látta el.

Élete első operáját 1840-ben szerezte, amelynek a Báthory Mária címet adta. Ennek a szerzeménynek a szövegkönyvét Egressy Béni írta, aki a későbbiekben állandó segítője lett.

Kiállt az operák mellett

Az 1837 és 1843 között dúló „operaháború”, részben az ő nevéhez fűződik, aktív résztvevője volt. Ez a vita a körül robbant ki, hogy a Pesti Magyar Színház, – amely akkortájt az egyetlen olyan színház volt, ahol a darabokat magyarul mutatták be – műsoraiban milyen arányban legyen opera és dráma.

A vita színház-politikai kérdések és egyéni karrierérdekek kereszttüzében zajlott; s ebben a „csörtében” képviselte Erkel az európai klasszisokat felmutatni képes operai műfajt; míg a másik oldalon Bajza József és az Athenaeum folyóirat körül csoportosuló liberális értelmiségiek álltak, akik a drámákban láttak nagyobb lehetőséget.

A házasság sem kerülte el, 1839-ben nősült meg, felesége pedig nem más volt, mint Adler Adél, aki Adler György (zeneszerző, egyházzenész és basszusénekes) lánya, és Adler Vince (zongoraművész, zeneszerző) nővére volt. Frigyükből később szintén zenei pályát választó fiúk születtek, név szerint: Gyula, Elek, László és Sándor.

A Himnuszunk megszületése

Kölcsey Ferenc versének, a Himnusznak a megzenésítésére kiírt pályázatot 1844-ben nyerte meg. Miután véget ért a szabadságharc, szinte minden erejét a fővárosi hangversenyélet felpezsdítésének szentelte. A Filharmóniai Társaságot 1853-ban alapította meg.

Legnagyobb siker: Bánk bán

Pályája csúcsán, 1861-ben írta a Bánk bánt, amely az utolsó Egressy Béni-szövegkönyvű operája volt. A mű Katona József drámájából készült, s Egressy ennek alapján írta meg az opera librettóját.  Erkel Saját operái mellett írt népszínmű-, balett- és kísérőzenéket is.

Pedagógiai tevékenysége mellett zenei intézményeket is alapított, illetve vezetett. Ilyen volt a már korábban is említett Filharmóniai Társaság, s az Országos Magyar Daláregyesület is. 1875-től az 1886-os nyugdíjazásáig a Zeneakadémia igazgatója és zongoratanára volt, szülővárosa Gyula, díszpolgári címmel tűntette ki.

1893. június 15-én, Budapesten hunyt el.

Emlékét Budapesten színház, a Magyar Állami Operaház Erkel Színháza őrizte, ám az épületet bontásra ítélték. 1930-ban, a Bánk bán bemutatójának 70 éves évfordulójának apropóján a szövegkönyv felújítását Nádasdy Kálmán végezte. 1952-ben alapították meg az Erkel Ferenc-díjat, továbbá számos közterület és kulturális intézmény őrzi a nagyszerű művész emlékét. Keleti Márton 1952-ben filmet készített Erkel címmel a zeneszerző életéről.

– zene.hu –

[2009.06.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még