2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Nagy Katalin
Pentaerophonia Fúvósötös

Magyar fuvolaművész az európai élmezőnyben

Nagy Katalin sikerei Párizsban.

Ismét egy nemzetközi versenyen elért magyar sikerrõl számolhatunk be. Beszélgetõtársam Nagy Katalin fuvolaművésznõ, aki az októberben Párizsban megrendezett J.-P. Rampal Nemzetközi Fuvolaversenyen a zsűri különdíját kapta Jonathtan Harvey: Run before Lightning című darabjának legjobb elõadásáért.

- Rögtön meg is ragadnám az alkalmat, hogy gratuláljak ehhez a szép eredményhez! Katalin, mesélj egy kicsit magadról! Úgy hallottam, bár már végzett művész vagy, tanulsz még. 
- Elõször is köszönöm a gratulációt. Igen. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztem Fuvolaművész-tanári diplomát 2004-ben, azóta ugyanitt a DLA-s képzésben veszek részt doktoranduszként Kovács Lóránt Tanár Úr irányítása alatt. Ezúton is szeretném neki megköszönni a sok szakmai segítséget és bátorítást, amit eddigi pályám során és a verseny felkészülési idején kaptam tõle!

- Mit kell tudnunk errõl a versenyrõl, a díjadról?
- Ez a világ egyik legnevesebb nemzetközi fuvolaversenye, amely 4 évente kerül megrendezésre. Három fordulóban 8 darabbal kell bizonyítani a világ legjobb, legtekintélyesebb fuvolaművészeibõl álló zsűri elõtt. Az elsõ fordulóba meghívással lehet bekerülni, melyet a zsűri az önéletrajzok és a szakmai ajánlások alapján ítél oda a versenyzõknek. Idén 250 fuvolás jelentkezett erre a versenyre.
Minden alkalommal felkérnek egy zeneszerzõt, hogy komponáljon a versenyre egy művet, mely a verseny elõtt teljesen titkos. A résztvevõk a verseny kezdete elõtt egy hónappal kapják kézhez a darabot, melyen keresztül majd modern zenei jártasságukat bizonyítják. A legjobb elõadásért díjat ítélnek oda, valamint hivatalosan ez a versenyzõ mutathatja be a művet a nagyközönség ellõtt.Ezt a díjat kaptam meg.

- Mivel jár pontosan ez a díj?
- Pénzjutalommal valamint koncert meghívással, ezen kívül Mr. Harvey megkért, készítsek neki CD felvételt két fuvolaművérõl.

- Bár gondolom a fõ érdem a tiéd, mégis fontos a "hátország"...
- Igen, nagyon! Ha nem kérdezted volna, akkor is mindenképp meg kellett volna említenem! Nagyon sok segítséget kaptam tanáraimtól. Már említettem Kovács Lóránt Tanár Úrat, és szintén nagyon sok köszönettel tartozom Matuz István és Ittzés Gergely Tanár Úraknak is, akik hihetetlen sok idõt, energiát áldoztak ránk, versenyzõkre, segítettek felkészülni. Ezúton köszönöm nekik is! És aki nélkül még szintén nem sikerült volna, az Gábor József Tanár Úr, aki zongorán működött közre. Rendívül sokat dolgozott a 6 magyar versenyzõvel, valamint ki is utazott velünk Párizsba. Köszönöm!

- Mesélj még egy kicsit magadról! Gondolom, a szólózás nem az egyetelen dolog az életedben. Hallottam, hogy két sikeres kamara csoportod is van, valamint tanítasz is.
- Igen, szerencsés vagyok. Fuvolakvártettünk, a TeTraVersi számos koncertpódiumon fellépett már itthon és külföldön egyaránt. Repertoárunk széles: a reneszánsztól a barokkon, klasszikuson át egész a kortárs zeneirodalomig terjed, és a jazz remekeibõl is játszunk. Épp most is egy próbára igyekszem, mert készülünk a jövõ heti prágai koncertünkre. Készítettünk már felvételt nem egy CD -re, mely Ittzés Gergely CD-in jelent meg, és a közel jövõben készítjük el önálló lemezünket is.  A fafuvós kvintettünk, a Pentaerophonia Budapest nem kevésbé sikeres. Nem egy országos és nemzetközi versenysikerrel büszkélkedhetünk, valamint számos hazai és külföldi koncertpóiumon velük is felléptünk már. Két hét múlva önálló estünk lesz Berlinben, távlati terveink között szerepel egy komoly kamarazenei versenyen, a müncheni ARD Nemzetközi Zenei Versenyen való részvétel jövõ szeptemberben.

- Hogy fér az életedbe ezek mellett a tanítás?
- Õszintén szólva kicsit nehezen, de ezt semmiképp nem szeretném feladni, mert nagyon szeretem a növendékeimet, és fontosnak tartom, a tanítást, mint hivatást, "mellesleg" így is igazán sokat lehet szakmailag és emberileg tanulni.
Ebben az évben a tanítás terén új feladatot kaptam, a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakkozépiskola mellett, ahol konzisokat tanítok, Kovács Lóránt bizalmat szavazott nekem, és mostantól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanítok majd heti két órában, mint doktorandusz. Izgalommal teli kíváncsisággal nézek új feladatom elé.

- Köszönöm a válaszaidat, nagyon gratulálok ehhez a szép eredményhez, és további nagyon sok sikert kívánok neked az életben! 
- Köszönöm szépen.

szilviac

[2005.11.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még