2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Amit látnod kell: az első rock and roll sláger videója
Kapcsolatok
Bill Haley
Legnépszerűbb csengőhangok

85 éves lenne az első rock 'n' roll előadó

Bill Haley - William John Clifton Haley Jr. néven - Michiganben 1925. július 6-án született. Az amerikai dalszerző, énekes, gitáros egyike volt az első rock 'n' roll előadóknak bandájával, a Bill Haley & His Cometsel.

Bill Haley country zenész családba született. 13 évesen elkezdett gitározni, hogy valóraválthassa álmát: a filmvásznon sikert arató „éneklő cowboy” szeretett volna lenni. 15 évesen elhagyta családját és nyughatatlan életét gyakorlatilag arra tette fel, hogy elérje amit kiskorában kitűzött maga éle. Alkalmi munkákból tartotta el magát, de 1943-ra sikerült összegyűjtanie annyi pénzt, hogy felvehesse első saját lemezét, a Candy Kisses-t.

Riporterkéni dolgozott a zenész

Az elkövetkezendő években különböző country együttesekkel főleg klubokban játszott. A zenéléssel párhuzamosan rádióriporterkedett is, 1947-től Chesterben saját vasárnapi műsort biztosított neki a WPWA rádióállomás, melybe különböző zenészeket és énekeseket hívott meg.

A rádiós karrier mindössze két évig tartott, ezután 1949-ben „Saddlemen” néven cowboyzenekart alapított, ezzel karnyújtásnyi közelségbe került gyermekkori álma. 1950 nyarán barátja és producere, Jimmy Myers támogatásával a Keystone Recordsnál felvették első lemezüket, melyen Haley western és szving dalokat énekelt.
 
Később más kiadóknál is járt, melyek mindegyike más és más stílust akart kihozni a bandából, így egyre gyakoribbak lettek a bluegras, honky tonk és boogie elemek zenéjükben. Az eladási darabszámok jól tükrözik a kiadók tapasztalatát, hiszen amíg az 1951-es Rocket 88 című lemezből csak tízezer példány fogyott, addig az egy évvel későbbi The Rock Joint albumból már 75 ezer kelt el.

A játszott zene stílusának, és a piac igényeinek folyamatos változása azt eredményezte, hogy egy idő után a cowboyok már közel sem cowboyzenét játszottak. Jött a stílusváltás és producerei javaslatára, Haley zenészeivel együtt modernebb külsőt öltött. Ezentúl Bill Haley & His Comets néven zenéltek, egyre közelebb a világhírhez.
 
A Bill Haley &His Comets amerikai rock and roll zenekar 1952-ben alakult, és Haley 1981. február 9-én bekövetkezett haláláig folyamatosan működött. A több néven is előforduló (pl.: Bill Haley’s Comets) zenekar azon kevesek közé tartozott, akik már a kezdetektől fogva fehér zenészként népszerűsíthették a rock ’n rollt. Egyesek szerint a banda legalább annyira meghatározó szereplője volt saját korának, mint később a Beatles vagy a Rolling Stones.

1953-ban a négy gitáros mellé egy dobos és egy szaxofonos érkezett, teljesen megváltoztatva ezzel a zenekar hangzását. 1954-ben a Comets egy New York-i stúdióban felvette a Rock Around The Clock című számát, mellyel elindították a modern kori rocktörténelmet.

KLIKK IDE, nézd meg a slágert.

Érdekes, hogy zenekar véletlenül "találta" fel a rock and rollt, amikor Bill Haley házában ülve azon morfondíroztak, hogy valami egészen újat kellene kezdeni. Végül az lett a megoldás, hogy a régi swing és dzsessz számokat gyorsabban és hangosabban játszották.Idővel tömeghatású lett a rock and roll.

A Comets volt az első zenekar, amely világkörüli turnén vett részt, illetve az első együttes volt, amely egymillió feletti lemezeladást produkált. Emellett ők voltak az első olyan fehér zenészek, akik feketékkel turnéztak együtt. Egyébként "ráéreztek" a tehetségre, hiszen koncertjeik előénekese Elvis Presley volt.

- wikipedia.hu alapján zene.hu -

[2010.07.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még