2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Második diadalmenete a Billentyűsök éjszakájának - képekben
Képgalériák
Billentyűsök éjszakája 2010 tájékoztató képei
Billentyűsök éjszakája koncert képei
Kapcsolatok
Benkő László
Takáts Tamás
Rúzsa Magdi
Gidófalvy Attila
Pohl Mihály
Bársony Attila
Vörös István
Frenreisz Károly

Másodszor is megvalósult egy kivételes vállalkozás az Arénában

Korábban is írtunk már a Billentyűsök Éjszakája 2-ről, most azonban egy más szemszögből adunk hírt az eseményről.

Megismétlődött a varázslat, másodszor is eltelt egy este a billentyűk bűvöletében. Az Arénában 6+1 billentyűs nagyság mutatott olyat, ami világszinten egyedülálló.

Önmagában a színpadkép is impozáns volt a rengeteg – összesen 44 (!), köztük a méltóságteljes Hammond-orgona – szintetizátorral, nem beszélve a sztárvendégek hasonlóan nagystílű névsoráról. A 2008-as Billentyűsök Éjszakájához hasonlóan most is hosszában volt felezve az Aréna, s hasonló mértékben is telt meg: nagyjából félig-háromnegyedig töltődött fel az ülő-, illetve az állórész is.

A fél nyolcra tervezett kezdésből csúszás lett, így valamivel nyolc óra után léptek színpadra a már ismerős intró dallamaira az est főszereplői. A színpad hátsó részének közepén helyezkedett el Szentmihályi Gábor (Michel) dobfelszerelése, vele egy sorban, tőle jobbra és balra a 3-3 billentyűs mester: Jankai Béla, Gidófalvy Attila, Pálvölgyi Géza, valamint Závodi Gábor, Berkes Gábor és Benkő László. Segítségükre volt még Madarász Gábor (Madi) szólógitáron, illetve Zsoldos Tamás basszusgitáron.

Sikerek és társak

A billentyűsök vendégei jellemzően pályafutásuk nagy sikereiben közreműködő társaik voltak, főként énekesek. Olyan nagy nevek váltották egymást a színpadon ismert és kedvelt klasszikusokkal, mint Vörös István (Tele van a város szerelemmel), Takáts Tamás (Apáink útján; Elrejtettél a szívedben), Bársony Attila (Sírnék), Miller Zoltán (Tábortűz, Süt a nap), Pohl Mihály (Vándor), Charlie (New York, New York, Hajnali szél), Varga Miklós (Európa). Kiki, azaz Patkó Béla egy vadonatúj Első Emelet-számot énekelt el (Ez a Te napod!), illetve Frenreisz Károly kezdte meg az allstars záródallá alakuló „Azt beszéli már az egész város”-t. Az egyetlen hölgy Rúzsa Magdi volt, s becsülettel megállta a helyét.

A már említett +1 billentyűs szintén vendégnek számított. Lerch István is kitűnően ötvözte blokkjában a „slágert” a „komollyal”, dobos társának Herpai Sándort hívta. Saját szerzeménye után az Emerson, Lake & Palmer együttes „Tarkus” című darabjának elejét adták elő, majd a Tűzvarázsló és az Angyallány után zárásként egy pörgős klasszikussal (szintén az ELP által is feldolgozott és Hoedownnak keresztelt, de eredetileg Copland-darabbal) búcsúzott a közönségtől.

A középpontban: Benkő László!

A koncert vége felé került a középpontba Benkő László, akinek vendége szintén dobos, mégpedig Debreczeni Ferenc volt. Az Omega-dalok vokális részeit Demeter György tolmácsolta, ráadásnak pedig a Tízezer lépés hangzott el.

Mivel a majdnem 3 órás koncert tulajdonképpen 6+1 alfejezetre oszlott, s mivel a billentyűsök eléggé eltérő stílusokat képviselnek, kifejezetten színes előadás kerekedett ki a másodszor is megvalósult nagyszabású kezdeményezésből. Színes volt abban az értelemben is, hogy a számokhoz illeszkedő, szemkápráztató lézerfények és látványos pirotechnikai elemek is fokozták az élményt. Ezen kívül, minden billentyűs mögött volt kivetítő, így ténylegesen látni lehetett, hogy pl. épp melyikük szólózik.

A fekete-fehér billentyűk varázslatos világa sokakat elkápráztatott ezen az estén is, de az is igaz, hogy bőven voltak még üres helyek. Reméljük, a későbbiekben még többeket vonz majd – hogy hagyománnyá válhasson ez a kivételes vállalkozás.

Olvasd el a másik beszámolót is az eseményről!

– Fejes Anna –
 

[2010.04.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még