2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Lady Gaga is beáll a sorba, parfümöt dob piacra
Lady Gaga triplázott, Justin Bieber duplázott az MTV EMA-n
Teltház előtt lépett fel Lady Gaga Budapesten - videókkal
Kapcsolódó Kiadványok
Lady GaGa: The Fame Monster (cd1)
Lady GaGa: The Fame Monster (cd2)
Kapcsolatok
Lady GaGa
Kapcsolódó események
Lady Gaga Budapesten
[2010. november 7.
vasárnap 19:00]

Na, de ki is ez a lány? - Lady Gaga Budapesten

Kétség nem fér hozzá, Lady Gaga vasárnapi koncertjén, - híven az MTV-nek adott helyszíni nyilatkozatához, alaposan seggbe rúgta Budapestet… 

November 7., vasárnap, este 8, Budapest, Aréna, teltház

Nem kellett nagy port kavarni az idei év "főbotrányhősnőjének" budapesti látogatása miatt. Nem is csoda, hiszen az amerikai Stefani Joanne Angelina Germanotta , a köztudatban Lady Gaga néven hódító produkció saját maga egy hatalmas orkán, ami eddigi rövidke létezése alatt is legalább kétszer söpört körbe a Földön. Így hát Gaga budapesti koncertjére is, a jegyek nagyjából az első pillanatban elkeltek, egészen pontosan mind egy szálig.

MTV icon!

S, hogy mit várnak emberek ezrei ettől a Lady Gagától? Azt, amit ők maguk nem mernek megtenni. Néha kilépni kicsit önmagukból, megszegni a szabályokat, átlépni a határokat, ugrálni a gyepen a fűre lépni tilos tábla mellett… Nos, Gaga teljesíti vágyukat. A közönség pedig imádja ezért.

Lady Gaga nem celeb, Lady Gaga talán már nem is sztár. Vagyis, hogy is mondjam… Ő inkább valami hipersztár. Jól van: IKON.

Fél kilenc van. Az előzenekar már eltűnt a színpadról, a feszültség egyre nő. Hirtelen sötétség, villogó fények, s a színpad köré leengedett fehér vásznon mintha egy régi filmet látnánk. Az intro Cece Peniston-tól kölcsönözve a Finally remix. Aztán egy villanás, majd még egy, kettő, és végre megszólal a Dance in the dark. Igen, ez már Ő. A közönség ujjong.

Az óriási színpadot hatalmas díszletek, és minimum egy tucat táncos tölti meg, kicsit Jacko-san, amolyan szürrealista, néha már-már Dalís, Hitchokos, szürrealista beütéssel. A tömegből először árnyként, majd egyre biztosabban tűnik ki az "űrkosztümös" hölgy.

Sláger slágert követ, egy-egy szám koreográfiája pedig körülbelül egy-egy külön zenés-táncos musicalnek felel meg. Mindig újabb őrületes jelmez, hihetetlenül agyament díszletek, és elképesztő kellékek, mindez persze teljesen profin tálalva. Dalonként egy külön show jár az éljenző közönségnek. A nézők teltházas sorai pedig nem igazán szorultak bíztatásra.

A Gaga hölgy védjegyeként szolgáló legismertebb slágerek, mint Poker Face, Telephone, és Alejandro mellett, az énekesnő kizárólag élőben hallható saját szerzeményeit is előadta, számszerint kettőt, kicsit átrímezve a hazai közönség számára. Ez alatt a táncosok is pihentek, az éterben csupán a rejtélyes dalnok, és zongorája hallatszott. Határozott dallam, kristálytiszta hang, (- tiszta szívből ajánlom az összes hazai énekesnek meghallgatásra - a szerk.). És igen, ekkor érkezett meg a közben az Egyesült Államokban zajló díjátadó három MTV szobrocskája is, ami ezután a két szóló után már végképp méltán került Lady Gaga kezébe.

A vád: playback volt a buli nagyrésze…?

Másnap azonban egy szóbeszéd kelt szárnyra az extravagáns énekesnő hitelességét illetően. Sokak szerint ugyanis a Gaga buli többségében playbackről ment. Ennél a pontnál nem szeretnék állást foglalni, mert nem tudom az igazságot. Csupán két tényt ragadnék ki a rengeteg pro és kontra érvből. Vajon lehet ilyen hiperaktív koreográfia közben rezzenéstelen hanggal, tökéletesen tisztán énekelni? Másrészről pedig, mint ahogy már feljebb említettem, a jelenlévőknek volt szerencséjük hallani Stefani Joanne Angelina Germanotta valódi, minden hangszer- és stúdio-utómunkától mentes hangját is. Szerintem aki kimaradt, az lemaradt.

Gaga, az új Madonna

Visszatérve a koncertre: hatalmas fináléval zárult a giga Gaga-show, a színpad rózsaszínbe borult a szürrealista szerelmesdal, a Bad Romance hallatára, majd a visszatapsot követően megjelent a 2010-es turné és a lemez címéhez is múzsául szolgáló szörny: a valódi Fame Monster, teljes rémséges életnagyságában. Majd függöny le, a régi film kifutó, utolsó kockái még a vásznon pörögtek. Ám ez a koncert minden kétséget kizáróan megerősített eddigi tézisemben: Madonna nyugdíjba vonulhat, hiszen megérkezett végre az a trónkövetelő, aki méltó örökössé válhat a pop 20. századi nagyasszonyának. Az új évezred új popikonja azt hiszem Lady Gaga lett.

Na, de ki ez a lány?

Azonban máig nem tudom, nem értem, és szerintem nem is fogom sosem megtudni a titkot. Ki is igazából ez a jelenség? És, hogy valójában egy jelmezbe bugyolált férfi-e Lady Gaga? Hogy ki van az ezernyi fantáziadús, csillogó-villogó ruhakölteménybe, a parókák alá, és a sok smink és maszk mögé bújtatva? Szerintem valaki, aki szeret, és tud is énekelni. A többi válaszról sejtelmem sincs, és talán jobb is így. Maradjon mindez költői kérdés…

Olvass tovább: 
Teltház előtt lépett fel Lady Gaga Budapesten - videókkal 

-Rocket Queen- 

[2010.11.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még