2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Forrás: Új Szó
Kapcsolódó cikkek
Szikora Robi megveszi a Led Zeppelin dobfelszerelését?
A nagyágyúk dalaitól lesz hangos a Városliget
Nem csak popsit kell rázni az R-GO Gidáknak
Kapcsolódó Kiadványok
R-GO: Retro
Kapcsolatok
R-GO

Retro – slágerek új köntösben

Szikora Róbert együttese, az R-GO sok év után újra a magyar lemezeladási lista élmezőnyében szerepel.

A borítón Szikora Róbert tollából az olvasható: felkérték, legyen vendég egy R-GO-albumon… Hihetetlen, mik vannak, de ő legalább „vendégeskedhetett” rajta, újra felénekelhette slágereit. Társainak, az egykori és jelenlegi zenekarbeli tagoknak semmi közük a válogatáshoz, pontosabban munkájuk egy percnyi sem volt vele. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a reklámokból értesültek a megjelenéséről, vagy a lemezboltot járva bukkantak rá, nagy meglepetésükre. A korong ötlete – ha jól olvastam ki a borítóról – Szikora menedzsere, Hamza Zoltán fejéből pattant ki.

Kezdetektől napjainkig

Az 1982-ben megalakult R-GO a nyolcvanas években a magyar zenepiac egyik vezető együttese volt. A kilencvenes években a megváltozott zenei körülmények, tátogós divathullám közepette már nem igazán tudta bővíteni slágerrepertoárját. Szikora sorra megjelenő szólóalbumaival is csak egy szűk csoportot, a leghűségesebb rajongóit szólította meg, bár szemmel láthatóan nem törekedett nagyobb volumenű sikerre, figyelmen kívül hagyta az aktuális divatirányzatokat is.

Legutóbbi korongja, a 2002-es Ki ölel majd át… című ugyan kilóg a sorból, zeneileg és szövegileg egyaránt a kornak megfelelő szemléletű, divatosabb hangzásvilágú, de ezzel is csak rövid időre került vissza a slágerlistákra. Mégis mindenki ismeri őt és munkásságának krémjét, meggyőződésem, hogy a mai tinédzserek is könnyedén felsorolnak, eldúdolnak legalább két-három R-GO-dalt. A zenekar slágerei egyszerűen nem tudnak kimenni a divatból. Egy valamirevaló házibuli manapság is elképzelhetetlen R-GO nélkül. Szóval az együttes Szikorával az élen a mai napig szépen megél a fénykorából. A latin-amerikai zene és a lágyabb rock stílusjegyeit magánviselő csikidam virul és virágzik tovább, igaz – ahogy írtam –, korántsem az utóbbi felvételeknek, hanem az örökzöldeknek köszönhetően.

Az R-GO bakelitlemezei fokozatosan jelentek meg az elmúlt években CD-n, a nagyobb zeneboltokban ott vannak a különböző válogatásokkal együtt. Ez azonban a rádiós játszásokkal kiegészülve is csak a zenekar életben tartásához elegendő. A nagyobb népszerűséghez időről időre durranásra van szükség, hogy az átlagosnál több fény vetülhessen Szikoráékra: nagyobb koncertekre, vagy különleges albumokra. Most is épp aktuális volt a durranás, és jött Hamza az ötletével. Nem vitás, a válogatás sokat hoz majd a konyhára anyagilag és a népszerűséget tekintve egyaránt.

Slágerek újrahangszerelve

Szikora a Retro borítóján azt írja: furcsa és vegyes érzések kavarogtak benne, miután kitalálták neki ezt a lemezt. Elhiszem. Valóban durva érzés lehetett, vagy inkább muris, amikor felkérték, legyen vendég a saját albumán – ezt ő sem tudja eldönteni. Ezeket a dalokat – ahogy fogalmaz – ő engedte a világba szerencsét próbálni, és most visszatértek hozzá felnőttként, trendibb ruhában. Hangsúlyozni kell, hogy nem remixek készültek, az eredeti hangszerelés tiszteletben tartása mellett kaptak új köntöst.

Ebből kifolyólag félrevezető a CD-t indító Létezem bevezetője. „Hé srác, figyeld a zászlót, s ha nézel jó erősen, akkor majd meglátod, nézz rám, ez az új szerkó, más a szöveg, más a music, és más a név is, ez az R-GO“ – hallható az elején. Ebből semmi sem igaz. Még az sem mondható el, hogy a felvételek túlságosan felfrissültek volna. A tizennégy sláger mellé felkerült egy Mega mix, valamint egy vadonatúj dal Szabadon szálltunk címmel.

A készítők tehát leporoltak egy lemeznyi slágert. Vagyis összeválogattak átdolgozás céljából. A leporolni nem jó meghatározás, a felvételek egy része ugyanis szinte mindennapi társunk, beporosodni nem volt idejük, pedig van köztük húsz évnél öregebb is. A borítót is mindenképp ki kell emelni: megadja az alaphangulatot, esztétikus, régi fotók, újságcikkek, slágerlisták díszítik, és Szikora röviden feleleveníti a dalok születését.
A R-GO-ról újabb bőrt húztak le. A megállapítás negatív kicsengésű, a végeredmény viszont minden szempontból pozitív.

(Puha József, Új Szó)

[2006.10.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még