2024. március 19. | kedd | József, Bánk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Forrás: tanchirek.hu
KÉRDEZD A HASTÁNCTANÁRUNKAT!
Kapcsolódó cikkek
Titkok a hastáncról 2.
"Akkor még nem gondoltam ezt komolyan" - titkok a hastáncról
Táncos lakoma a szultán palotájában - fotós beszámoló
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Mi a hastánc?

Több szakértő szerint a hastánc a tánc legősibb formája, Indiától a Közép-Keletig mindegyik keleti kultúrában megtalálhatók a gyökerei. Talán a hastáncról a legnagyobb félreértés az, hogy a férfiak szórakoztatása a célja.

A történelem során ezt a rituális megnyilvánulást más nőknek mutatták be, általában termékenységi rítusok keretében, vagy olyan ünnepélyeken, ahol a fiatal lányokat készítették fel a házasságra. A legtöbb esetben a férfiak teljesen ki voltak zárva ezekről az eseményekről.

A hastánc mozdulatai a női csontozathoz és izomfelépítéshez igazodnak, a mozdulatok inkább a törzsből, mintsem a lábból és a lábfejből indulnak. A tánc gyakran az egyes testrészek izolálására fókuszál, és azok egymástól függetlenül mutatják be az érzéki mintázatokat, egybeszőve az egész női alakot. A hastáncot általában mezítláb táncolják, ami sokak szerint a táncos, a produkciója és az Anyaföld közötti meghitt kapcsolatot hangsúlyozza.

Nő a népszerűség

A hastánc kosztüm általában színes, lágy esésű viselet, a hatás tovább fokozható hullámzó kendőkkel és fátylakkal. Gyakori az ujjcin viselete, amely i.e. 200 évvel már ismert volt, és nélkülözhetetlenek az egzotikus kiegészítők, például a pazar, pénzérmékkel díszített övek, amelyekre régen a család egész vagyona rá volt varrva, hogy szállítható legyen, ha a nőnek menekülnie kell. A tánchoz viselt, érdekes kellékek még a kardok, kígyók, edények és az égő gyertyákkal kiegészített gyertyatartók.

Amerikában a hastánc első népszerűségi hulláma 1893-ban volt, amikor Little Egypt, a híres táncos a Chicago World vásárán lépett fel. Az amerikaiakat nyűgözte az egzotikus tánc ritmusa és dallama, ami néhány évvel később több némafilmben is szerepelt. A ruhák és a táncstílusok átvették a hollywood-i csillogást, és még a közép-keleti táncosokat is inspirálta, hogy eme művészeti ágat magasabb szintre fejlesszék. Például 1900 előtt semmilyen dokumentumban nem található a fátyol használatára utaló jelzés, de manapság már világszerte népszerű ez a tánckellék.

A századforduló óta a hastánc népszerűsége mind Amerikában, mind az egész világon rohamosan nő. A hastánc fesztiválok, workshop-ok és szemináriumok rengeteg érdeklődőt vonzanak. Számos táncos ma már komolyan foglalkozik a hastánc művészetével, és elutaznak a Közép-keletre, hogy a tánccal a születése helyén foglalkozhassanak.

- tanchirek.hu -

[2006.10.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.18.]
gazda szolgáltatás [2024.03.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
Az Amaranthe & Dragonforce...

A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Februárban - hat alkalommal - Budapesten...

Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
Bestiális este a Barba Negrában
beszámolók még