2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Gracefruit Sound az A38-on
Kapcsolatok
GraveFruit Sound

Üde színfolt a reggae és dancehall hazai palettáján: Gravefruit Sound

November 5-től négy héten keresztül, minden vasárnap kerül lebonyolításra az A38-on az ABC Tehetségkutató verseny, amely több mint két évtizedes múltra visszatekintő Austrian Band Contest hazai válogatóversenye. Én a november 19-i versenyre látogattam le, és az ott fellépő Gravefruit Sound zenekarral is csináltam egy rövid interjút.

Tulajdonképpen a tehetségkutató csúszása miatt láttam csak őket, mert az utánuk következő zenekarra voltam alapvetően kiváncsi... A beállásuknál még úgy gondoltam, hogy „uh, megint egy zenekar akik ragáznak, van bár belőlük elég...” Aztán ahogy elkezdték a koncertet, az energia amit a színpadról árasztottak teljesen magával ragadott. Elkezdtem figyelni a szövegeiket, nézni, ahogy ugrálnak, élnek a szinpadon és közben teljesen átformáltam a kezdeti pesszimizmusom. Már megérte elnézni erre az eseményre !

- Mikor alakultatok?
- A zenekar néhány tagja már 10 éve zenélt együtt Gravefruit néven, de a jelenlegi felállás idén nyáron állt össze, ami hozta magával a változást és a megújulást, és azóta Gravefruit Sound néven működünk.

- Kik a zenekar tagjai ? Milyen zenei előélettel rendelkeztek?
- Z: ének, Week_t: MC, gitár, vokál, Offi: MC, Ogüz: szaxofon, Vetopet: gitár, vokál, Bali: perka, Puding: basszusgitár, Herczeg: dob, elektronikus ritmusszekcióért felelős menedzser. Többnyire állami zeneiskolában, magántanárnál, illetve autodidakta módon képeztük/képezzük magunkat. A részletekre nem térnék ki, mert nem túl izgalmas…

- Milyen stílusba kategorizálnátok magatokat?
- Dancehall, illetve reggae.

- Hol szoktatok játszani, illeteve hol láthatunk benneteket a közeljövőben?
- Idén nyáron országszerte játszottunk a nyári fesztiválokon, ezenkívül többnyire budapesti klubokban szoktunk műsort adni más zenekarokkal. A fellépéseinket próbáljuk mindinkább egész estés partivá varázsolni, a koncert előtt és után selector-ok pörgetik a jobbnál jobb reggae slágereket, és a koncert után sem mennek rögtön haza emberek, hanem ott maradnak és velünk együtt buliznak hajnalig, (Ja, és szerepeltünk tehetségkutatókon is, de többé nem fogunk, ezt hivatalosan is kijelenthetjük ezennel. Ha mégis, akkor bocs…) Nagyon szívesen megyünk vidéki egyetemekre, főiskolákra vagy klubokba napfényes hangulatot varázsolni! Szeretünk fővároson kívül is ugrabugrálni! Jelenleg a dalaink felvételeire koncentrálunk, konkrét dátum most pont nincs, de idén még szeretnénk egy évösszegző szórakoztató estet tartani.

- Mennyire vagytok ismertek (szerintetek)?
- Természetesen egyre inkább. Úgy vesszük észre, hogy az emberek szeretik a magunkfajta pozitív töltetű, energikus produkciókat. Mi nagyon jól érezzük magunkat egy élő fellépés alkalmával, és ez szerencsére szemmel láthatóan átragad másokra is. Mi ezt úgy hívjuk ezt, hogy egy jót „zúzunk”; bár ez zene természetesen nem a „keménykedésről” szól, mindig úgy álltjuk össze programunkat, hogy a lassabb, reggea-sebb témák mellett legyenenek keményebb, pörgős számok is. Ez általában nagyon be szokott jönni az embereknek, és hajlamosak a koncert végére páros lábbal ugrálva kimutatni jókedvüket. A zene mellett fontosak a szövegek, melyek időnként tartalmasak, ugyanakkor a jókedvet megcélzó, lazább dancehall dalokat kitűnően velünk együtt üvölteni a koncerteken .

- Szerepeltetek-e már más tehetségkutatón is? Nyertetek-e már valamilyen díjat?
- Elég sok vidéki tehetségkutatón megfordultunk már: Tatabánya, Győr, Szarvas, Paks, stb. Most tényleg nagyképűség nélkül, de nem sorolnánk föl, sokszor nyertünk, na.

- Mik a terveitek? Lemez, demo? Kiadót kerestetek-e már meg, ha igen mi volt a reakciójuk?
- Bár tényleg elég régóta zenélünk együtt, szerintem a zenekar most jutott el abba az állapotba, hogy érdemes komolyan foglalkozni a kérdéssel. Éppen nagy erőkkel folynak az új dalok felvételei, Mc Offi belépésével vált teljesessé a zene, ezt kell most legalább egy 4-5 számos demóval bebizonyítani, hogy azután tovább léphessünk. Az új daloknál egyébként azt az elvet követjük, hogy a stúdió verziók sokkal elektronikusabbak, sterilebbek lesznek (pl. élő dobot nem is alkalmazunk), aztán a koncerteken természetesen már jöhet a korábban említett „zúzás”. 
Eddig két új számot készítettünk, melyek bár csak egy út első állomását jelentik, a visszajelzések nagyon pozitívak. A dalok le is tölthetők az internetről a www.gravefruit.hu oldalról ! (Ajánlom mindenkinek! – a szerző )

- Mit gondoltok a mai magyar könnyűzenéről?
- Mivel nem vagyunk benne a klasszikus értelemben vett main streamben, ezért arról sokat nem tudok elmondani. Ahol mi mozgunk, ahogy mindenhol, ott is megfordulnak különböző emberek: van, aki segít minket, de olyan is meg esett már, hogy valaki direkt keresztbe tett nekünk. Sok jó zenekarral, ill. koncertszervezőkkel is vannak kapcsolataink, de természetesen itt is minden a jó kapcsolatokon múlik, amivel azért nem vagyunk jól eleresztve. Az biztos, hogy egy jó szervező nagyon sokat tudna nekünk segíteni, és véleményem szerint üzletileg sem lenne reménytelen a dolog. Azt nem gondolom, hogy ebből nyolc ember meg tudna élni (ez még nálunk jóval ismertebb zenekaroknak is nagy kihívás), nem is ez a cél, de a maximumot még nem tudtuk kihozni magunkból, az biztos. Egy album, egy klipp teljesen reális, de önerőből nincs értelme belekezdeni, ennek feloldása pedig elég nagy feladat minden zenekarnak.

- Van-e a tagoknak más foglalkozása, vagy ebből éltek illetve szertnétek élni?
- Természetesen nem ebből élünk, de ennek van az előnye is, például teljesen szabadon, a saját kedvünkre, minden megkötés nélkül alkothatunk. Viszont úgy érezzük, hogy ez több mint egy hobbi, mert ez nem mindig egy felhőtlen kikapcsolódás, illetve időnként áldozatokkal is jár. A zenélés gyakorlatilag az életünk részévé vált, szerintem egyikünk sem tudna meglenni nélküle, sőt, a GF Sound szinte egy család, ezért magát a zenélést is csak a zenekar keretein belül tartuk elképzelhetőnek. Ettől függetlenül többen vesznek részt más formációkban, Week_t például a feleségével nem rég fejezett be egy gyermekalbumot, amivel folyamatosan koncerteznek is, Vetopet pedig több jazz és blues albumon is szerepelt már. Mc Offi lassan a magyarországi reggae partik elengedhetetlen kelléké valik, és ez a sor nem is teljes! Visszekanyarodva az eredeti kérdésre, van köztünk tanár, informatikus, reklámszakember, miegymás. Ha nem is az a cél, hogy ebből éljünk, nagyon jó lenne, ha a többtagú, élő zenét játszó zenekarokat anyagi szempontból is megbecsülnék.

- Mi lehet az a kitörési pont, amin keresztül befuthattok?
- Hát a tehetségkutatók már nem. Magyarországon, és külföldön is a ska/reggae/dancehall kultúra mostanában igen népszerű az undergroundban és a mainstreamben is. Elsősorban a saját gondolatainkat/dalainkat igyekszünk megismertetni minél több emberrel, ehhez egy aktívan működő mozgalom nagy segítség nyújthat. Dalokat magyar és angol nyelven is írunk, mert azt látjuk, de mi is úgy gondoljuk, hogy ebben ebben a muzsikában mindkét nyelven meg lehet szólalni, hiszen a reggae nem csak zenei stílus, hanem közeg, egy életfelfogás. Na de mit is jelent a befutás? Világhírt nem valószínű, ugye. Reális cél, hogy minél több ember értse és táncoljon a zenénkre, akár Magyarországon, akár külföldön, hallgassanak minket sokat, adjunk teltházas bulikat egyre nagyobb helyeken, és a szervezők noteszében a nevünk pirossal legyen beleírva.

Aretuska

[2006.11.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még