2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Piramis legenda már a boltokban
A rock zászlaját ismét magasba emelhetjük!
Nem ad retrokoncertet a Piramis
Piramis koncert Som Lajos nélkül
Képgalériák
Piramis koncert 2006
Kapcsolatok
Piramis
Kapcsolódó események
Piramis
[2006. december 26.
kedd 20:00]
Piramis Ráadás
[2006. december 27.
szerda 20:00]

A Piramis legenda összeomlása

A Piramis együttes két teltházas koncertet adott az Arénában. Egyéb jó hír?

Őszintén meg kell mondanom, nagyon nehéz szívvel ültem le eme cikk megírásához, sajnos több okból is! Semmiképpen sem szerettem volna ezt tegnap este megtenni, egyrészről vártam visszajelzéseket ismerőseimtől, akik a második bulin voltak, hogy ők miként élték meg ezt az élményt, másrészről saját magamat próbáltam megfontoltságra és nyugalomra inteni. Próbálok sorrendben haladni, ami biztos, hogy mindvégig sikerülni is fog.

Délután fél nyolc körül értünk az Arénához, természetesen parkolni szinte lehetetlen volt a környező utcákban, minden talpalatnyi hely foglalt volt ekkorra és valóban hatalmas tömeg igyekezett a bejáratok felé és mindenki nagyon lelkesen beszélgettek, nosztalgiáztak a régi bulikról, a korosztály vegyes volt, de talán az idősebb generáció volt többségben, oldalukon természetesen a már szintén felnőtt gyerekekkel.

A koncert kezdése előtt körbenézve tényleg teltház várta a nagy pillanatot, sikoltozások és szinte egy emberként kiabálta a közönség „gyertek ki, gyertek ki”, ami nyolc óra után kb. tíz perccel meg is történt. Egyiptomot, a piramisokat idéző egzotikus zenével, hastáncosnőkkel jöttek ki a színpadra ekkor mindenki szíve nagyot dobban végre eljött az a pillanat, amire már nagyon régen vártunk pontosan tizennégy évet, és tessék most ott állnak a nagyszínpadon ismét együtt! A kezdés nagyon pörgősre sikeredett, a színpad is látványos és szép volt és indult a buli a „Gyere közelebb” c. nótával, ekkor még senki sem sejthette ez a felhőtlennek látszó buli sajnos több okból is szomorúbb véget fog érni.

A közönség tombolt örült és szinte tátott szájjal nézte és élvezte a csodát, ami vele történik. Révész borzasztóan energikus volt és tényleg jó volt hallani az első néhány számot, majd jött egy nagyon furcsa pillanat, amikor Som Lajos lejött a színpadról a harmadik szám után.

Mi, akik mondhatom kicsit berkeken belül voltunk, tudhattunk sok dologról, a zene.hu volt az első Magyarországon, aki közölte és le merte írni mi is történt az Érsekújvári koncerten és tudtuk mi fog történni. Az ember szíve igencsak belesajgott, amikor hiányzott az ötösfogat egyik tagja, amikor felnézve a színpadra volt egy hatalmas nagy űr jobb oldalon, ami meg sem volt ugyebár világítva, leírhatatlan érzések kavarogtak bennem, de másokban is.

Talán ez volt az a pillanat, amikor a zenekar atomjaira hullott szét a színpadon és mindenféle egység megszűnt létezni a zenében az érzésekben is! Gyakorlatilag mindenki csodálatosan játszott, főleg Janó vittel a pálmát, mindenki maximumot adott magából, és még a Tacskó (Paróczai Attila) is jó volt zeneileg, de semmi ősrobbanáshoz hasonlítható energiabomba nem jött le a színpadról.

Sajnos történt még egy fontos momentum, amikor egy rossz mozdulatot követően Révész Sándor elesett és hihetetlen fájdalom volt látható az arcán – ekkor még nem tudhattuk, hogy mi is történt vele, csak később a koncert végén az öltözőben tudtuk meg elszakad a jobb Achillese –, ezután hatalmas önuralommal, de nagy fájdalmakkal küszködve folytatta a koncertet. A rendezők behoztak egy széket és inkább ülve énekelte végig a bulit.

Több számot is áthangszerelve halhatott a közönség, többek között a „kívánj igazi ünnepet” című dalt, amit vonósokra ültettek át – mindenesetre érdekes kísérlet volt. Valamint furcsa érzés volt hallani és látni Som szerzeményét – nélküle –  a „Ha volna két életem” című dalt. Szinte minden dal felhangzott, amit egy rajongó szeretett anno és örökbecsű még most is!

A közönséget viszont nagyon megosztotta, amit láttak és hallottak a koncerten, sokan a koncert felénél már a ruhatár felé vették az irányt és hangosan is kifejezték nemtetszésüket, mondhatóm nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a látottakat. A fanatikusabb rajongóknak tetszett a koncert és nem igazán értették a kétkedőket.

Saját szubjektív véleményem: én kitartóan végigvártam a koncertet a végéig, de nem lettem tőle igazán vidám és őszintén már nagyon vártam, hogy vége legyen, annak ellenére, hogy persze voltak jobb pillanatok is, de összességében mégsem javított az egész produkción. Sajnos, ha valahol nincs meg az egység nincs meg a közös akarat és cél, ez sajnos meglátszik a produktumon, amit csinálnak, és ezt nem lehet leplezni semmivel. Ezt azért tudom ennyire pontosan, mert én ott voltam 92-ben mind az öt koncerten, tudom, mit éreztem akkor, és azt is tudom, mit éreztem most.

A koncert vége felé ismét feltűnt Som Lajos a színpadon a fináléra, amikor is felelevenítették azon zenekarokat akiket az együttes tagjai szerettek, szeretnek most is és ezen számokból lett egy fantasztikus egyveleg, volt ott Cream, Led Zeppelin ez a része a koncertnek nagyon jó hangulatú volt minden tekintetben.

Majd jött az utolsó dal „ a becsület” és képletesen legördült a függöny. A közönség tapsolt és üvöltött, de itt megint volt egy érdekessége a bulinak: hiába tapsolta vissza a közönség a bandát már nem jöttek ki még egy meghajlás erejéig sem, majd másodpercek múltán felkapcsolták a világítást és hazaindultak az emberek. Persze hazafelé is végig mindenkinél nagy téma volt a koncert megítélése, hogy végül is jó volt vagy sem?

Este megnéztem a különböző internetes fórumokat, ahol szintén nagy csaták mentek kinek tetszett, kinek egyáltalán nem, sőt a napi bulvár sajtóban sem csendesedtek a „Piramis botrányról” szóló cikkek írások. Mint az megtudtam a másnapi koncertet – becsületére legyen - gipszelt lábbal végigcsinálta Révész Sándor és ez a második koncert is teltházas volt.

Sajnos azonban az emberi visszásságok, ármánykodások rávetültek egy sokak számára szent dologra, nem hiszem el, hogy nem lehetett volna megoldást találni arra, hogy Som Lajos végig ott lehessen a színpadon, hiszen a Piramis akkor is az Ő élete volt, amitől elég furcsa módon megfosztották.

Megfosztották valamitől, ami erkölcsileg, emberileg járt volna neki, és ezért volt különösen megható, amikor az ominózus zenei egyvelegnél Révész bemutatta Som Lajost fergeteges taps és rivalgás fogadta és talán ezzel is erősítették Lajost, hogy tudják ez az Ő zenekara és megköszönték neki a csodálatos dalokat a csodálatos éveket amit a Piramis jelentett az embereknek!

Talán az is mellékes, ki játszott, ki nem, be volt-e dugva a gitár az erősítőbe vagy sem – ez nem fontos. Szerintem őszintének kellene lenni, egy szent és sérthetetlen dolog van a világon egy zenekar számára a közönség, amit nem szabad erkölcsileg megfosztani attól, amiben harminc éven keresztül hitt!

-BK-

[2006.12.30.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
nem hülye 2009.04.04. 14:49 • [6]
Világtragédia... nem lehet kibírni... Som otthagyja a Piramist... az ő piramisát, tény még a fáraók sem tudtak testileg kimászni a piramisukból. De az anyanyelvük helyesírási szabályait megtanulták. Például érsekújvári koncert... Meg ismerték a fáraók anyanyelvi kifejezéseiket, feltehetően használ is tudták azokat. Csak azt nem higgye a sok bunkó, hogy ő valaki azáltal, ha kokainosan kitátntorog 3-4 idióta ugrálására, aki azt hiszi, zenét csinál.
citrom84 2007.01.18. 14:57 • [5]
Valóban úgy van ahogy Schmidthoffer írja. A beszámolóban leírtakkal egyetértek, Som Lajos számára a zenekar hozzáállása illetve hozzá nem állása sértő. Valamint az is, hogy a koncertek után sem adtak magyarázatot a történtekre. Akik nem tudják, vagy nem is akarják tudni az igazat, azok tévesen ítélik meg Lajost, lásd a Piramis fórumot. Egyébként ez jól jön annak a személynek, aki le akarja rombolni Som imagat, aki azt a feltételt szabta, hogy csak akkor hajlandó a koncerteken közreműködni, ha Som elfogadja a feltételeit, miszerint lemegy a színpadról.
Két vezető nem lehet egy zenekarban. Ha május 1-én Lajossal együtt játszanak, akkor a másik fél belátja hogy hibázott, ha nem akkor az már nem lesz többé a Piramis, hanem csak R és zenésztársai csapata.
schmidthoffer 2007.01.09. 10:12 • [4]
Siroesh, szerintem nem arra gondolt citrom84, hogy TI megalázzátok. Hanem inkább arra, hogy mennyire megalázó lehetett Som számára, hogy le KELLETT mennie a színpadról, és csak a végén jöHETett vissza. Merthogy ugye a közönség azt gondolhatta, ez amiatt van, ami a bulvársajtónak köszönhetően ismeretes, hogy ti. megrendült egészségi állapota stb. Tehát felteszem, mindenki arra gondolt, hogy "ez a Som már arra sem képes, hogy végigálljon egy koncertet, nemhogy még gitározzon is, azt is csak playback-eli". Nos, szerintem sokan tudják, mi is volt a háttérben, tehát le lehetett volna közölni ezen az internetes oldalon. Bár lehet, titoktartási szabályok vannak, de úgy tudom, az Internet egy szabad világ, itt le lehetett volna írni, MIÉRT történt mindez.
Máskülönben én 27-én voltam ott, és nagyon hasonló érzésem volt, mint a cikk írójának. Azt nem bántam meg, hogy elmentem, és nem is volt rossz a koncert, de hol van már a legenda...
Szerintem nem kellene folytatniuk. Az csak rontana a helyzeten.
siroesh 2007.01.04. 14:03 • [3]
citrom84
ha tudod az igazságot, vagy véleményed van, nyugodtan írd le azért van a fórum, hogy mindent meg lehessen beszélni, persze kulturáltan. A koncert valóban megosztotta a Piramis közönségét. Mi azt írtuk le amit tapasztaltunk. Egyáltalán nem kívánjuk sem Som papát, sem az együttes többi tagját "megalázni".
Előzmény: citrom84 • 2007.01.03. 22:38 • [2] • Előzménykövetés 
citrom84 2007.01.03. 22:38 • [2]
TISZTELT SZERKESZTŐK! ÉN IS NAGYON SAJNÁLOM AMIT SOM LAJOSSAL TETT A ZENEKAR. A PIRAMIS FÓRUMBA EBBEN A TÉMÁBAN BEÍRT HOZZÁSZÓLÁSAIMAT-TÖBBEK KÖZÖTT A ZENE.HU-BAN KÖZÖLT CIKKET IS- A RAJONGÓK TÖBBSÉGE HITETLENKEDVE ÉS ELLENSZENVVEL FOGADTA. ÉN TUDOM AZ IGAZSÁGOT, DE NEM VAGYOK LAPSZERKESZTŐ, EZÉRT KÉREM ÖNÖKET, HOGY SOM LAJOS ÉRDEKÉBEN KÖZÖLJÉK AZT, MERT SOKAN TÉVESEN ÍTÉLIK MEG ŐT ÉS MEGALÁZZÁK.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még