2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Xavér koncert a Panteonban
Xavér Varnus a Sírkertben
Szenzációs orgonát avattak a Művészetek Palotájában
Aki szóra bírja a királyt…
Kapcsolódó Kiadványok
Varnus Xavér: From Ravel to Vangelis
Kapcsolatok
Varnus Xavér
Legnépszerűbb csengőhangok

Varnus Xavér teljesítette a világhírű zeneszerző kérését

Húsz évig készült Varnus Xavér orgonaművész arra, hogy From Ravel to Vangelis című albumát elkészítse, ahol a komoly- és a könnyűzene közötti határok leomlanak. A lemezre kiváló és híres zeneművek interpretációi kerültek fel.

Eleget téve Bernstein kérésének

- Amikor 1984 szeptemberében utoljára találkoztam Torontóban Leonard Bernsteinnel, a Yonge Street és a Queen Street sarkán beszélgetve váratlan indulattal ragadta meg a karomat, és így szólt: 'Mutassa meg, hogy a maga hangszere sokkal több, mint templomi szertartások monoton kelléke! Mutassa meg azt, amit az orgonisták már elfelejtettek: hogy az orgona hangjában a világmindenség és a teremtés lakozik! Merjen elszakadni az ostoba hagyományoktól és előítéletektől, merjen bármit játszani orgonán, ami szép! - mesélte Varnus Xavér.

Történetek, kiváló zenék mellé

Ravel, amikor megírta a Bolerot, a kézirat egy-egy példányát eljuttatta két nagyon tisztelt és elismert szaktekintélynek. Theodor Dubois visszaküldte azt, s csak annyit fűzött hozzá: "Fércmű, a kilencven százalékát ki kellene húzni, talán az alap dallammal lehet valamit kezdeni". A kézirat másik példányát Debussyhez jutatta el. Tőle csak egy névjegy érkezett vissza, amire ezt írta: "A zene istenei, és saját istenem nevében kérem, egyetlen hangot ne húzzon ki a Boleroból! Remekmű!” S most a kiváló orgonista is eljátssza a Bolerot, amelyről ilyen eltérő szakvélemények születtek.
1977-ben szinte elképzelhetetlen volt, hogy valakinek Jean-Michel Jarre lemez legyen a birtokában. Az akkor még iskolás zenésznek azonban nagybátyja Hollandiából hozta meg a világhírű „Oxygene” albumot. Ám a fiú egyik barátja elvesztette azt, amiért meg is kapta büntetését: Varnus elmondása szerint életében először és utoljára vett akkor veréssel elégtételt. E két történet is példázza: a művész igazán közel érzi magához a feljátszott darabokat.

Európa legnagyobb orgonáján játszott

A From Ravel to Vangelis című albumon, olyan dalok csendülnek fel a „hangszerek királynőjenek” - azaz az orgonának - a segítségével, mint Ravel Bolero-ja, Carl Orff Carmina Burana-ja, Jean-Michel Jarre-tól az Oxygene és a Equinoxe, Andrew Lloyd Webber-től Az Operaház Fantomja vagy Vangelistől az 1492. A korong zenei anyagát Európa legnagyobb orgonáján, a Művészetek Palotája nagytermében rögzítették olyan elismert együttesekkel, mint a Talamba Ütőegyüttes és a Solti György Rézfúvós Együttes. A felvételek során Szentpáli Roland hangszerelő-karmester segítette a zenészek munkáját.

- havassy -

[2007.04.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még