2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Hir6
Kapcsolatok
Pribojszki Mátyás
Legnépszerűbb csengőhangok

A hazai könnyűzenei élet színvonala katasztrofális?

Mondta Pribojszki Mátyás szájharmonikás, énekes a Hir6.hu-nak, majd hozzátette: - Egy magamfajta muzsikus nem is tud kizárólag a zenélésből megélni. Mégis nagyon sok élmény, közöttük nagyon sok jó élmény ért az elmúlt időszakban.

− Sokáig Békéscsabán éltél, itt játszottál. Néhány éve Budapestre költöztél. Mostanában kevesebbet lehet rólad tudni.
− A Városházi Estéken tavaly is, és tavalyelőtt is felléptem együttesemmel, a Pribojszki Mátyás Banddal. Az idén is meghívtak, és szívesen jövök, mert még ma is úgy érzem, hogy Békéscsabára hazajövök. Ha itt játsszunk, akkor az ismerősök és a barátok előtt muzsikálunk. Ez azért nem teljesen ugyanaz, mint idegen közönség előtt fellépni. Most Fodor Józsi találta ki, hogy Peter Lipával lépjünk fel. Tetszett az elképzelés.

− Járod a világot, sok zenei eseményen megfordulsz. Erről mit tudhatunk?

− Éppen most jöttem haza Írországból, ahol egy hatalmas fesztiválon a (Blues an the Bay) léptem fel az olasz-amerikai gitárossal, Enrico Crivellaróval. Fantasztikus srác Los Angelesből, és hozta magával ennek a városnak a zenei világát.

− Hogyan kell elképzelni egy ilyen fesztivált?

− Nagyjából úgy, hogy tizenhat kocsmában egyszerre lépnek fel a meghívott zenekarok, száz-százötven ember előtt. Úgy alakítják a programot, hogy a fellépők is meg tudják nézni egymást. Negyedik alkalommal hívtak meg erre az írországi fesztiválra. A közönséget minden évben megszavaztatják a szervezők, hogy kit invitáljanak meg jövőre. Ez a visszaigazolás (ha nevezhetjük ezt annak) talán jelent valamit. Hozzátéve, hogy azért egy fesztiválban az is a jó, hogy évről-évre cserélődnek a fellépői.

− Nem olyan régen Franciaországban is jártál…

− Igen, Normandiában voltam egy szájharmonika fesztiválon. A fényképem szerepelt ennek a fesztiválnak a plakátján, ami nekem nagyon furcsa volt. Azért is, mert olyan szintű zenészek szerepeltek a meghívottak között, hogy utánuk egyszerűen szégyelltem felmenni a színpadra. Annyival jobbak nálam. Mindenkit meghallgattam, tudom, hogy még nagyon sokat kell tanulnom, hogy még sokkal többet kell nyújtanom annál, mint amit most tudok. Ugyancsak nemrégiben léptem fel Padovában, itt egy közép-európai bluesfesztiválnak voltam a vendége.

− Mennyire vagy jelen, mennyire van jelen együttesed, a Pribojszki Mátyás Band a magyar könnyűzenei életben?

− Sok klub működik idehaza, ezekben rendszeresen fellépünk, ám a nyár nem nekünk kedvez, mert ilyenkor azok a szórakozóhelyek, amelyek zenei klubokat működtetnek, kiköltöznek a teraszokra. Ez alapvetően Budapesten alakul így, és a környékbeli lakók miatt a teraszokon már nincs élőzene. Nekünk a szezon már csak ezért is ősszel kezdődik. Azért azt is észre lehet venni, hogy a kilencvenes évekhez képest visszaesett a klubélet Magyarországon.

− Nem a pénztárcádra vagyok kíváncsi, csupán arra, hogy blueszenészként meg lehet élni idehaza úgy, hogy mást nem végez az ember.

− Nem. Nem csak nekem nem sikerült. Éppen azt látom, hogy az igényes zenét művelők körében ez elég általános. Hangszer-kereskedelemmel foglalkozom, tankönyvet írtam a szájharmonikázásról. Próbálkozom ezzel-azzal.

− Korábban több interjúdban kifakadtál a hazai könnyűzene színvonala miatt. Változott valami ezen a téren?

− A színvonal katasztrofális, tisztelet a kivételeknek. Az utóbbi tíz évben a magyar popzene sok mindenről szólt, csak nem a zenéről. Szerintem a mai fiatalok már − legyen ez bármekkora képzavar: vállalom − nem is a fülükkel hallgatják a zenét. Nekik a jó szám a jó klippel egyenlő. Sajnos eljutottunk oda, hogy amennyiben nincs klipped, akkor nem vagy senki a zenei életben. Bulvárosodás megy végbe a zenében. Ez ellen aligha lehet tenni. Mi néhány száz, jobb esetben néhány ezer embernek játsszunk. De nem is akarunk többnek. A mi feladatunk ennek a rétegnek a kiszolgálása.

− Azért közben akadnak szép pillanatok is.

− Persze, persze. Az nagyon jó érzés, hogy a KFT meghívott a Művészetek Palotájában tartott koncertjére, mint fellépő zenész barátot. Laár András úgy szólított színpadra, hogy köszönti a világ legjobb szájharmonikását. Ez akkor is jól esik, ha nem igaz. Emellett most jelent meg a Pribojszki Mátyás Band első koncert DVD-je, ez már kapható is. Korábban egy Cd-t adtunk ki.

− Fel sem tételezem, hogy lemezkiadón keresztül láttak volna napvilágot ezek a lemezek.

− Hát igen. A lemezkiadókkal az a legnagyobb baj, hogy miután kiadták a lemezt, nem gondozzák. E nélkül pedig nem lehet értékesíteni. Így aztán magunk adjuk ki a lemezeket, és saját terjesztőnkön keresztül igyekszünk eljuttatni a közönségünkhöz.

− Mi a helyzet most veled?

− Képzeld, találtam egy csomó új hangot a szájharmonikán. Rengeteg inspirációt kaptam az utóbbi időben. Olyan zenészekkel dolgoztam együtt, vagy csak hallgattam őket, akik olyasmit hoztak ki belőlem, amiről magam sem gondoltam, hogy bennem szunnyad. Sok mindent újra kell tanulnom. Hiába vagyok túl ezerötszáz koncerten. Új zenei irányokba tájékozódom, olyanok felé, aminek még nincs neve, amit még nem lehet kategorizálni.
Bod Péter

[2007.07.11.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
schmidthoffer 2007.07.12. 09:47 • [2]
Tökéletesen egyetértek azzal, amit Mátyás mond. Az igényes zene nem talál utat magának az általánosan ismert médiumokon keresztül, mert ott gusztustalan ízlésrombolás folyik - úgymond - a közízlés kiszolgálására, ami egyszerűen nem igaz, mert a közízlés alakítható, de senki sem veszi a fáradságot arra, hogy alakítsa-jobbítsa. Egyetlen megoldás lesz erre nemsokára: a digitális tévé, ami az Internethez hasonlóan lehetővé fogja tenni a választást a fogyasztónak oly módon, hogy interaktívan üzen(het) a szolgáltató felé is arról, mire van igazán igény. Akkor talán kiderül majd, hogy az emberek egy jelentős része mindannak ellenére, hogy masszívan butítják, még mindig keresi az igényes szórakozást, a nívós zenét, jó filmeket. A lemezkiadók vonatkozásában is egyetértek. Az ember egyszerűen nem tudja, hol keresse a jó zenéket, pedig hálistennek még mindig van belőlük bőven. Sajnos nekem sincs arra időm, hogy a kis CD-kuckókban végighallgassam fejhallgatón valamennyi - a média által nem preferált, de érdeklődésre mégis számot tartható anyagot, így hagyatkoznom kell ismerőseim véleményére meg mostanában főleg az internetes információkra, hogyg megtaláljam a nekem tetsző dolgokat, de ez tulajdonképpen már nem is röhejes, hanem siralmas. Nyomozást kell végeznem a jó zenék után!! Elképesztő!
bizso 2007.06.30. 19:40 • [1]
A hazai könnyűzenei élet színvonala katasztrofális? Egyetértesz ezzel?

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még