2024. június 4. | kedd | Bulcsú nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Fórum
Teljes fórum lista
 
Keresés a fórumban
OK
Regisztráció
Belépés
OK
Hozzászólások » Cikkhez

A rock and roll királya mindössze 42 évet élt!

Harmincegy évvel ezelőtt, 1977. augusztus 16-án hunyt el Elvis Presley, a rock and roll királya. 1935. január 8-a. Az Egyesült Államok, Missisippi állam, Tupelo városában Gladys Presley életet ad egy fiúcskának, aki a keresztségben az...

Teljes cikk »»»

Témaindítás: 2008.08.19.
Utolsó hozzászólás: 2008.08.22.
Hozzászólások: [6.]
OK

Hozzászóláshoz, kérjük lépjen be!

2008.08.22. 03:45 • [6]
Tisztelt Dr. Cs. Úr!
Köszönöm második levelét. Régen még a nyolcvanas években és a kilencvenes évek első felében az akkor létező angol-német kétnyelvű Daily News-Neueste Nachrichten angol részlegénél dolgoztam, és oda írtam többek között Elvis témáju cikkeket. Azóta csak hobbiból foglalkozom Elvis zenéjével. Köszönöm érdeklődését.
Üdvözlettel
Jakabfi László
hegedus.istvan1 2008.08.21. 22:13 • [5]
Tisztelt Jakabfi Úr!

Köszönöm kiegészítését, amit - Elvis tisztelő révén - örömmel fogadtam.
Sajnálom a filmkorszak műveinek számszerű tévedését, az én forrásom - tévesen - ennyit jelölt meg. Több forrásmunkát használtam föl, többek között a '82-es kiadású Könnyűzenei Lexikont, valamint az öt évvel későbbi Tardos Péter féle Rocklexikont. A lemezeladások száma nyivánvalóaan az akkori, '80-as évekbeli adatokat tükrözte, a forrásmunkákból ellenőrizhető. A kanadai fellépésről nem hallottam, sőt források sem említik. Ettől még igaz lehet.
Az Ön által említett két koncertfilm már a harmadik korszakában ('68 után) készült, amire természetesen nem vonatkoznak dehonesztáló megjegyzéseim, inkább az ún. játékfilmjeire céloztam (habár e két filmről írásomban nem tettem említést). Az Elvis On Tourt-t magam is láttam, fantasztikus élményt nyújtott.
A '80-as években többször látogattam az Elvis rajongók klubjának üléseit, ahol volt szerencsém találkozni dr. Osszfolk Sándorral, a klub elnökével, valamint jó barátságot ápoltam dr. Berzy Sándorral. akit nemcsak Elvis-fanként ismer a magyar közvélemény.
Mégegyszer köszönöm építő jellegű hozzászólását, amelyből én is korrigálhatom meglévő adatbázisomat.
szívélyes üdvözlettel:
Hegedűs István
hegedus.istvan1@chello.hu


dr.cs 2008.08.21. 21:37 • [4]
Egyébként utólagosan elnézést kell kérnem, mert kissé "kioktatós" stílusú lett az írásom, pedig becsület szavamra nem annak szántam. Jakabfi úr: hasznosítja Ön valahol a megszerzett Elvis-tudását? (úgy értem, publikál-e, vagy esetleg más területen, mondjuk zenei szerkesztőként)
2008.08.21. 17:21 • [3]
Tisztelt Dr. Cs.
Önnek teljesen igaza van, nem vettem észre az Ön által említett két hibát. Viszont most észrevettem egy kisebb hibát, az Elvist kisérő kórust Jordanaires-nek írják helyesen.
Üdvözlettel
Jakabfi László
dr.cs 2008.08.21. 02:50 • [2]
Kedves Jakabfi úr!

Ha ön 1960 óta foglalkozik Elvissel, akkor a kiegészítéseken kívül kijavíthatta volna Hegedűs úr két hibáját. Az egyik az, hogy Elvis nem a That's All Right Mama c. számot énekelte fel édesanyjának születésnapi ajándékként, hanem a My Happiness-t 1953-ban, vagyis jó egy évvel a That's All Right mama előtt. A másik dolog, hogy az említett édesanya nem Elvis "Las Vegasi kaszinós" években halt meg, hanem még 1958-ban, vagyis több mint 10 évvel korábban.
E két dologtól eltekintve jó kis összefoglaló lett, tartalmaz minden lényeges infot, és kellőképpen tömör.
2008.08.19. 23:49 • [1]
Tisztelt Hegedűs Úr!

1960 ősze óta foglalkozom Elvis életével és zenéjével, miután a legnagyobb példányszámban kiadott (tudtommal 20 millió példányban) It's Now or Never (O Sole Mio) örökzöld Elvis számot hallottam tőle először külföldön egy rádió adásban.
Nagyon jó összefoglalót olvashatunk az énekes zenei és énekes karrierjéről, de engedje meg, hogy egy pár adattal hadd egészítsem ki. Elvis 33 filmet készített, nem 23-at, az utolsó kettő koncertfilm, That's the Way It Is 1970-ből, és az Elvis on Tour 1972-ből. Ez utóbbi Golden Globe díjat kapott a dokumentum filmek kategóriájában. Egyébként Elvis három Grammy díjat kapott, és mind a hármat gospel számok előadásáért. 1967-ben kapta ez elsőt, a How Great Thou Art című albumért, 1972-ben a He Touched Me című LP-ért, és 1974-ben a Hor Great Thou Art című gospel szám koncertbeli előadásáért.
A bevonulása előtti utolsó filmjét, az 1958-as King Creole-t a magyar származásu Michael Curtiz (Kertész Mihály) rendezte, aki olyan filmekkel szerzett világhírt, mint a Robin Hood Errol Flynnel a főszerepben 1938-ban, vagy a Casablanca 1942-ben Ingrid Bergman és Humphrey Bogart főszereplésével. Egyébként a Casablancában játszott még a szintén magyar származásu Szőke Szakáll is.
Tudomásom szerint Tom Parker manager illegálisan érkezett Hollandiából az Egyesült Államokba, sohasem kapott amerikai állampolgárságot, és mivel nem tudott volna így amerikai útlevelet kapni, ezért nem engedte, hogy Elvis külföldön koncertezzen, mivel így nem tudta volna szemmel tartani. Ennek a történetnek nem tudom mennyi a valóságtartalma, de az tény, hogy Elvis csak Kanadában adott egy pár koncertet, 1957-ben, és soha nem ment külföldi túrára.
Az 1980-as években az angol Elvis rajongók klubja azt írta, hogy Elvis több mint egymilliárd lemezt adott el, ez a hír azóta is tartja magát és ha ez igaz, akkor valóban világrekordnak számít.
Üdvözlettel
Dr Jakabfi László
hírszerkesztő-fordító
e-mail cím: ljakabfi@freemail.hu
lap teteje
További oldalak 1
SÜRGŐS HITELEK zenész » dobos/ütős [2024.05.28.]
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Végre, a stílus kedvelőinek örömére...

Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
Újra ellátogatott hozzánk Marco Mendoza és ismét...

30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
beszámolók még