2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Fórum
Teljes fórum lista
 
Keresés a fórumban
OK
Regisztráció
Belépés
OK
Zenekarok/Előadók

Néhány Szubjektív gondolat a mai zenei életről !

NÉHÁNY SZUBJEKTÍV GONDOLAT, ÉSZREVÉTEL A MAI ZENEI ÉLETRŐL! Az alábbiakat az elmúlt kb. 3-4 éves...

Témaindítás: 2013.12.23.
Utolsó hozzászólás: 2013.12.23.
Hozzászólások: [1.]
OK

Hozzászóláshoz, kérjük lépjen be!

zozo51 2013.12.23. 12:38 • [1]
NÉHÁNY SZUBJEKTÍV GONDOLAT, ÉSZREVÉTEL A MAI ZENEI ÉLETRŐL!


Az alábbiakat az elmúlt kb. 3-4 éves tapasztalataim alapján írom. A mai népzenei és könnyűzenei élet véleményem szerint minősíthetetlen. Természetesen kivételt képeznek a tehetséges énekesek, zenészek, zeneszerzők, zenekarok és végül, de nem utolsó sorban a népzenészek. Napjainkban az a trendi, hogy zenei adottságok nélküli fél képzett vagy netán abszolút képzetlen, magukat zenészeknek tituláló emberecskék összeülnek egy sörözőben és enyhén alkoholos állapotban zenekarocskákat alapítanak.
Egy hasonlattal kívánok élni: egy kőműves valamilyen oknál fogva nagyobb összeghez jut, netán öröklés útján – félreértések elkerülése végett a becsületes szakmunkásokat nem nézem le – vásárol egy komoly hangberendezést, hangszert és kiegészítőket, de arról fogalma nincs, hogy mi az a harmónia, ami természetes, mivel nem tanult zenész. A végeredmény az lesz, hogy tekerjük fel jó erősen az erősítőt a hangszeren (gitár) ész nélkül kvintelgessünk és ész nélkül dübörögjünk, hörgős, artikulált énekeske részvételével. Amikor ez úgy ahogy összejön, persze szakmailag ez egy nulla, irány a PUB BOK és megyünk ingyen „koncertezni” a narkós, alkoholista közönségnek. Vannak olyan szórakozóhelyek, ahol a zenekar fellépni kíván. Az üzlet tulajdonos kiköti, hogy adjanak el 25-30 jegyet és akkor felléphetnek. Sajnálatosan egyén zenei, szakmai igények nincsenek csak minél több rövid ital, sör, bor és egyéb ital fogyjon. Ezt üzletileg megértem, de nem tartom etikusnak. Tessék betartani „a kecske és káposzta elvet”. Körülbelül 40 év zenei múlt áll mögöttem. A régi Országos Rendező Iroda szervezésében a mindenkori zenekarommal kb. évi szinten 200 előadást teljesítettünk. Továbbá saját szervezésemben több sikeres táncos rendezvényeket is lebonyolítottunk az ország legkülönbözőbb pontjain. Külföldi országokban is zenészként dolgoztam. Soha nem jelentettem ki nagyképűen, hogy megyek koncertezni, maximum a család tagjaimmal közöltem, hogy bulira vagy fellépésre megyek x helyre. Neves énekesekkel, zenészekkel dolgoztam együtt.
Kiragadva egy–két név: Máté Péter, Cserháti Zsuzsi, Zalatnay Sarolta, Ihász Gábor, Zsoldos Imre, Záray–Vámosi házaspár….és még sorolhatnám bőven. Jó lenne visszaállítani aktív zenész képzést, mert vannak tehetséges fiatalok. Ez több éves zenei tapasztalatom is igazolja, mert zenetanárként is működöm. A tehetségtelen, új gazdag ficsúrok tűnjenek el, főleg azért is, mert idősebb, tapasztalt zenész kollégáim miattuk vegetálnak. Régebben ahhoz, hogy valaki vagy valakik felléphessenek ORI vizsga, OSZK kategória vizsga volt szükséges. A mostani liberizációs világban ez nem kötelező. Hát ezért a teljesítmény is olyan, majdnem egyenlő a nullával. Nagyon dicséretes Póka Egon által vezetett a Kőbányai Zeneiskola tevékenysége, ahol zenészeket nevelnek. Ezt az utat kéne folytatni országos szinten is. Félre a play back és fél play back előadásokkal és gépzenékkel, amit először a X. kerületben (Kőbánya) és nem olyan régen a Főpolgármesteri Hivatal Tarlós István Főpolgármester Úr jóváhagyásával Budapest területére vonatkozóan rendeletben adták ki. Ezt a helyes utat kéne folytatni. A fenti sorokat nemcsak a magam érdekében írtam, mert én még nem panaszkodhatom, hanem tehetséges, tanult, képzett zenésztársaim megsegítésére. Független a műfajtól, ez lehet népzene, világzene vagy pop/rock….stb.
Néhány gondolat a Rendezvény és Műsorszervező Irodákról.
Először is gomba módra szaporodnak. Zömében tisztességesek és korrektek, de vannak negatív kivételek. A fent leírtak alapján kérem a Magyar Zenészbázis Egyesület közreműködését is és segítségét. Véleményem szerint ezek a témák megérnének egy rendkívüli konzultációs összejöveteleket is.
Az úgy nevezett zenészek között nemcsak dilettáns fiatalok vannak, hanem a 40-50 éves korosztály is tele van „ZENEI KALANDOROKKAL”. Hiányos adottságok, zenei képzetlenség mellett nagy duma, gyenge zenei hallás, ritmus érzék, hangszerismeret, zenei felkészületlenség, kottaolvasás és összhangzattan. Ezek öt számmal nagyobb mellénnyel járkálgatnak, de a teljesítményük majdnem nulla.

Amennyiben a gondolataimmal valaki is egyetért az alábbi e-mail címen (z.radnay@chello.hu) és telefonszámokon (06-1-246-5631, 06-20-381-0485) elérhet.



Zenész Baráti Üdvözlettel
Radnay Zoltán
lap teteje
További oldalak 1
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még