2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
The White Stripes
 
Legutóbbi kiadványok
Icky Thump (2007)
Get Behind Me Satan (2005)
Elephant (2003)
White Blood Cells (2001)
De Stijl (2000)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
The White Stripes: The White Stripes (1999)

Összes kapcsolódó kiadvány

Összes program

Képgalériák
White Stripes (press)
Kapcsolódó cikkek
Meglepő döntés: nonprofit céllal adja ki lemezeit az énekes
Feloszlott a White Stripes
White Stripes
Felépült betegségéből az énekes, kész az új album
     
 
The White Stripes
Megalakulás: 1997.
Feloszlás: 2011. február 2.
Web: http://www.whitestripes.com
 
     

White Stripes

Jack White

John Anthony Gillis 1975 Július 9-én látta meg a napvilágot Detroit városában, Michigan államban, Teresa, és Gorman Gillis legfiatalabb, tizedik gyermekeként. Fiatal korában rajongott a klasszikus zenéért, de már a korai tinédzser éveiben felfedezte magának a hatvanas évek rockzenéjét, illetőleg a bluest, mely meghatározta ízlését, és nagy hatással volt a későbbi zenéjére. Hat évesen kezdett hangszeren játszani (dob) , majd 15 évesen összeállt egy családi baráttal, Brian Muldoonnal akivel megalapították a The Upholsters nevű punk bandát, s felvettek egy lemezt Makers of High Grade Suites címen. Mivel Muldoon dobon játszott így Gillis lett a gitáros.

Egy interjúban elmeséli, hogy élete más fordulatot is vehetett volna, úgy tervezte, hogy papnak fog tanulni, csak épp kapott otthonra egy gitárerősítőt, és úgy gondolta, hogy azt nem látnák szívesen egy papneveldében, így inkább egy állami iskolában kötött ki

1996. Szeptember 27-én John Anthony Gillis összeházasodott a Memphis Smoke nevű bár felszolgálójával, Meg White-tal akivel 1997-ben létrehozták az az óta a modern rock történelem részének számító White Stripes-t. John felvette Meg vezetéknevét, és azóta Jack Whiteként ismeri a világ.

White Stripes

Sokáig titkolták házasságukat, egymásra, mint két testvérre hivatkoztak a sajtóban, egészen addig, míg a Detrot Free Press le nem közölte a házassági, majd válási papírjaikat. Bár házasságuk megromlott, de ez nem befolyásolta zenei termékenységüket.

A banda hamar a Michigan-i underground rock élet prominens zenekara lett, s megannyi helyi együttessel játszottak együtt (Pl:Bantam Rooster, The Dirtbombs). 1998-ban leszerződtek a Detroit-i székhelyű kis garázsrock zenekarokra specializálódott kiadóval, az Italy Records-al, s kiadták első, White Stripes című lemezüket 1999-ben. Ezt követte 2000-ben az azóta kultikus lemezként értékelt De Stijl. Ezidőtájt kezdtek el vidoklippjeikben, és színpadi fellépéseik alkalmával konzekvensen fekete, fehér, és piros színű ruhákat hordani, mely színösszeállítás azóta összenőtt a zenekarral.

2001-ben kiadott White Blood Cells című lemezükön háttérbe szorult a piszkos, nyers, garázs rock hangzás, és eltolódott a lassabb, folkosabb dalok irányába. 2002-ben jelent meg legsikeresebb albumuk az Elephant, s rajta a Seven Nation Army című szerzeményük, mely legnagyobb közönségsikerüknek számít.

Ezt követte 2003-ban ötödik stúdióalbumuk, a Get Behind Me Satan, melyet White otthonában rögzítettek, és egy sokkal kísérletezősebb anyag született belőle, nagyobb teret nyert a zongora, és a marimba. A riff alapú gitárhangzást felváltotta, az ütemre kihegyezett játék.

A 2007-ben kiadott Icky Thump az angol lemezeladási listák élén nyitott, és hangzásilag visszatértek a Get Behind Me Satan előtti időkhöz. A banda kénytelen volt több koncertet lemondani Meg White pánikbetegsége miatt.

Kiadtak egy dokumentumfilmet The White Stripes: Under Great White Northern Lights címen, mely az együttes 2007-es, kanadai turnéjénak állít emléket. 2011. február 2-án bejelentették feloszlásukat.

The Raconteurs

2005-ben White, Brendan Bensonnal, Jack Lawrenc-el, és Patrick Kellerrel megalapították a The Raconteurs-t. Eredetileg csak egy számot akartak felvenni együtt, a Stady as She Goes-t, ám annyira jól sikerült a dal, hogy úgy döntöttek, egy egész albumot szentelnek a kollaborációnak. A bemutatkozó album Broken Boy Soliders címen jelent meg 2005-ben, melynek felvételeit Benson lakásán folytatták, mikor épp idejük engedte. Második albumukat, Consolers of the Lonely címen 2008-ban fejezték be, és bekerültek a Grammy díj jelöltjei közé.

The Dead Weather

2009 elején új bandát hívott életre a Kills frontasszonyával Allison Mosshart-al. White ezen formációban dobon játszott, és énekelt, Jack Lawrence basszusgitáron kísérte, illetőleg a Queens of the Stone Age billentyűs, gitárosa Dean Fertita tette teljessé a formációt. Első albumuk a Horehound 2009. július 13-án jelent meg White, Third Man Records nevű kiadójának gondozásában. Ezt követte második albumuk, szintúgy 2009-ban, Sea of Cowards címen május 7-én.

Szóló karrier

2008-ban egy szám erejéig összeállt Alicia Keys-szel a Quantum of Solance című James Bond film zenéjére (Another Way to Die).

Több filmben vállalt szerepet, köztük Jim Jarmush Kávé és cigaretta című alkotásában, ahol volt feleségével, Meg White-al önmagukat alakították. Együtt játszott Jimmy Page-dzsel, és The Edge-el az It Might get Loud című filmben.

Meg White

Megan Martha „Meg” White 1974 December 10-én született Grosse Point Farms,Michigan államban Walter Hackett White és Catherine White lányaként. Dietroitban nőtt fel szüleivel, és testvérével Heather-el.

A 90-es években Meg White a Memphis Smoke nevű bárban dolgozott felszolgálóként Detroit külvárosában, ahol megismerkedett John Anthony “Jack” Gillis-el, akivel 1996 Szeptember 21-én összeházasodtak. Gillis felvette felesége vezetéknevét, és mai napig használja is. ( Jack White). Ketten megalapították a White Stripes nevű rockduót 1997-ben.

Bár kapcsolatuk tönkrement, és 2004 március 24-én el is válltak, ez nem volt hatással a zenei összhangjukra. Meg 1997-ben kezdett el dobolni a White Stripes-ban, stílusára a puritán egyszerűség a jellemző. A formáció hat lemezt élt meg (1999-White Stripes, 2000-De Stijl,2001-White Blood Cells, 2002-Elephant, 2003-Get Behind Me Satan, 2007-Icky Thump)

Az Icky Thump című lemezük koncertkörútján Megnél pánikbetegség alakult ki, így több bulit kénytelen voltak lemondani. 

Meg White 2009 májusában újranősült, férje a punk zenész Patti Smith, és Fred „Sonic” Smith fia, Jackson Smith.

[2011.02.22.]

Kiadványok
stúdió
The White Stripes: The White Stripes (1999)The White Stripes: De Stijl (2000)The White Stripes: White Blood Cells (2001)The White Stripes: Get Behind Me Satan (2005)The White Stripes: Icky Thump (2007)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még