2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Oláh Ibolya
 
Legutóbbi kiadványok
Nézz vissza (2011)
El merem mondani (2010)
Édes méreg (2005)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Roy és Ádám Trió: Fullánk (2005)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Ibolyántúl - izgalmas estre készül Oláh Ibolya
Oláh Ibolya: "Nem szeretem, ha körülöttem pattognak"
Oláh Ibolya bevallotta: ˝meggondolatlan voltam"
Oláh Ibolya végre bevallotta: "Nekem az a normális ha..."
Sztárban sztár: Tóth Vera és Oláh Ibolya: Valamit valamiért
     
 
Oláh Ibolya
Születés dátum: 1978. január 31.
Web: http://www.olahibolya.hu
Aktív kapcsolat: Oláh Ibolya Rajongói oldala (előadó/zenész)
 
     

Oláh Ibolya

1978. január 31-én, Nyíregyházán született, roma családban. Ám szülei lemondtak róla, így csecsemőotthonba került, később pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyébenkülönféle gyermekotthonokban és nevelőszülőknél cseperedett a kislány.

1995-ben került a 120 gyermeknek és fiatal felnőtt számára otthont biztosító Tiszadobi Nevelőintézetbe, ahol a szakiskolában zöldség- és fűszernövény-termesztő szakmunkás-képesítést szerzett, közben pedig önképző módón énekelni és gitározni tanult.

1998-ban mutatkozott be először a nagyközönségnek, amikor is jelentkezett a TV2 tehetségkutatójába, a Kifutóba. Itt Toni Braxton „In the late of night”című dalával versenyzett, s az igen előkelő 2. helyezést érte el.

2000-ben iratkozott be egy budapesti zeneművészeti szakiskolába, hogy az előadóművészi működési engedélyhez szükséges zenei szakképesítését megszerezze, de tanulmányait félbe kellett hagyni, mivel zeneelméleti ismeretei nem voltak megalapozottak. Így a fővárosból visszaköltözött Tiszadobra.

2003. őszén hallatott megint magáról a tehetséges fiatal lány, amikor is elküldte jelentkezését a TV2 Megasztár elnevezésű tehetségkutató versenyébe, ahol bejutott a legjobb tizenkettő közé.

2004. január 3-án beköltözött a versenyzők számára kijelölt Megasztár-Ház névre keresztelt épületbe, majd januártól kezdődően egészen áprilisig, hetente követethette figyelemmel a nagyközönség az élő szerepléseket, na és persze szurkolhattak az igencsak tehetséges fiatal lány sikeréért.

Április 3-án a megmérettetés végső összecsapásán a 2. helyen végzett az adások folyamán igazi közönség kedvenccé vált fiatal énekesnő. Sőt, még ezen a napon, a többi döntőbe jutott társával egyetemben átvehette a műsor alatt megjelent Megasztár CD Aranylemezét.

8-án Lévay Katalintól, az akkori esélyegyenlőségi minisztertől példamutatásáért Gáspár Lacival egyetemben Esélyegyenlőségi díjat kapott.

24–én, a Rádió1 közönségdíjának nyerteseként 5 millió forintnyi reklámtámogatást kapott, amelyet az A38-as hajón megrendezett koncerten jelentettek be.

Május 1-jén, azon a napon, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, Ibolyától hallgathatta meg az egész ország a „Hazám” című dalt, amelyet a „csatlakozás himnuszaként” tartanak számon.

4-én ismét nagy megtiszteltetés érte az énekesnőt, ugyanis a Szabolcs megyei közgyűlés elnöke, Gazda László hivatalában fogadta, méghozzá abból az alkalomból, hogy neki adományozza a Szabolcs megyei közgyűlés ezüst emlékérmét.

5-én Tóth Verát is megelőzve, megkapta a Pálmai Tamás által alapított Gundel művészeti díjat, mégpedig a „Sztár lett” kategóriában. Hatalmas megtiszteltetésnek számít ez, hiszen, ezt a díjat a Magyar Oscarként emlegetik.

29-én a Nemzeti Színházban az olimpikonok eskütételén is jelen volt, s ismét a „Hazám” című dalt énekelte el.

Június 5-én több, mint félmillió ember és egy igazi világsztár, Sting előtt lépett fel, a T-Mobile által szervezetett Kapcsolatkoncerten a Felvonulási téren ahol a „Route 66” című nótát énekelte el. Ezen a koncerten több neves magyar előadó is tiszteletét tette.

13-án ismét Tiszadob tüntette ki az igencsak meghatódott énekesnőt. Történt ugyanis, hogy a Sportnapon Tiszadob nagyközség választmánya azzal az indokkal, hogy Ibolya nagyban hozzájárult a község megismertetéséhez aranygyűrűvel jutalmazta, amelybe a következőt vésték bele: „Tiszadobért Ibolyának”.

Július 18-án, Debrecenben végleg búcsút intett a Megasztár csapatának. Ezen a bulin csendült fel először és talán utoljára a hatalmas sikert kiváltó, „Csak neked játszom” című dal.

Később Novák Péterrel és zenészekkel Tiszadobon berendeztek egy stúdiót, ahol elkezdték a bemutatkozó lemez munkálatait. Ibolya lemezszerződést kötött a BMG Records magyarországi leányvállalatával, menedzsere pedig Sándor Csaba lett.

Október 8-án jelent meg élete első, önálló albuma „Egy sima, egy fordított” címmel. Létrejöttében Presser Gábor és Novák Péter is közreműködött. Nagyon rövid idő alatt aranylemez lett a korong, egészen pontosan október 18-án vehetett át az elismerést. Ezen a napon egy könyv is megjelent róla Illésné Áncsán Aranka tollából, ”Oláh Ibolya naplója anyácskától” címmel.

November 8-án Törőcsik Mari vendége volt a Névshowr című műsorban, ahol lemezéről az egyik gyönyörű dallal köszöntötte a színészóriást, aki elárulta, hogy nagy kedvelője Ibolyának…

28-án a veszprémi koncerttel kezdetét vette az első lemezbemutató koncertturné. Zenekara kíséretében végigjárta az országot és számos nagy sikerű koncertet adtak. A banda összeállítása: Apró Károly (basszusgitár), Gajdacsi Gábor (szólógitár), Majnár Levente (billentyűk), Oláh Gábor (dob).

December 4-én vehette át platinalemezt, s megkapta a Story Értékdíjat is..

2005. elején Ibolyának új menedzsere lett, mégpedig Ifj. Frankl Gábor személyében.

Március 2-án Brüsszelben, az Európa Parlmentben elénekelte a „Hazám” című dalt.

Április 2-án a Megasztár második szériájában Palcsó Tamás partnereként énekelte el a„Cosa Della Vita” című számot.

Május 4-én, Pásztón egy jótékonysági koncert keretén belül, fellépésével segítette a mátrekeresztesi árvízkárosultakat.

7-én ismét nagy elismerés érte, ugyanis megkapta a Polgárjogi díjat, Gáspár Lacival és Caramellel együtt, amelyet a Petőfi Csarnokban szándékoztak átadni neki. Ibolya azonban nem vette át az elismerést.

Júniusban a Roy & Ádám duó egy duettre kérte fel, amely meg is születetett, „Valamit valamiért” címmel

A Viva Comet díjra jelölést kapott a „Legjobb énekesnő” kategóriában.

Augusztus 18-án az @RC Kiállításon hallhatta először élőben a közönség az elsöprő sikerű „Magyarország”című dalt.

19-én Bozóki András a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nevében Gáspár Lacival, Tóth Verával, Caramellel, Palcsó Tamással valamint Tóth Gabival együtt miniszteri elismerésben részesítette. Még ezen a napon, Aszódon tartotta meg az első önálló lemezének a búcsúkoncertjét.

20-án sikerült Ibolyának médiatörténelmet írnia, ugyanis, amikor a „Magyarország”című dalt a Lánchíd tetején énekelte el, a ezt egyszerre 4 tévécsatorna közvetítette, méghozzá élő adásban.

Szeptember 18-án a Thália Színházban lépett fel a” Sztárok az árvákért” elnevezésű rendezvényen, ahol még számos más elismert művész is részt vett.

Októbertől kezdték el játszani a Bábszínházban a ”Túl a Maszat hegyen” című zenés kalandjátékot (Presser Gábor - Varró Dániel alkotása), amelyben az énekesnő a Babaarcú Démonnak kölcsönözte a hangját, mégpedig az „Átok ül a kis váramon” című dalban illetve a „Finálé”-ban.

November 6-án a Petőfi Rádió Promenád elnevezésű műsorának volt a vendége, ahol élő, egyenes adásban hat dalt adott elő. A kísérő zenekar a Stúdió11 volt, a dalok pedig a „Hamvadó cigarettavég”, a„Tedd boldoggá”, a„Nem a miénk az ég”, a„Mi lesz velem”, az„Embertelen dal”, és a „Magyarország” című szerzemény.

12-én jelent meg második önálló albuma, "Édes méreg"címmel, amely – ahogy már a bemutatkozó albuma is – szédítő gyorsasággal lett aranylemez, majd nem sokkal később már a platina státuszt is elérte.

Közben az első korongjáért megkapta a Dupla Platina minősítést is.

23-án Törőcsik Mari 70. születésnapjának tiszteletére a Nemzeti Színházban rendezett gálaesten a „Hamvadó cigarettavég” című dallal köszöntötte fel kedvenc színésznőjét.

2006. január 21-én a Kongresszusi Központban megrendezett Fonogram 2006 díjra Ibolyát is jelölték, méghozzá a legjobb hazai pop album kategóriában.

Február 18-án a Gyöngyösi koncerttel indult útjára a második lemezének koncertturnéja, amelynek már új zenekarral vágott neki: Delov Jávor (dob Herr Attila (basszusgitár), Locsmándi Bence (szólógitár), Milosevits Mirkó (billentyűk).

Április 15-én a Művészetek Palotájában Tóth Vera vendégeként lépett fel, s egy U2 dalt is előadtak.

Június 17-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt Ibolyának és zenekarának az eddigi legnagyobb szabású önálló koncertje, ahol meglepetésvendégekkel színesítette a műsort. Ilyen meghívott vendég volt például Bíró Eszter musical színésznő is, akivel duettet énekelt.

Szeptember 8-án tartották meg az első Unplugeed Ibolya koncertet, amelynek a színhelye Kunbaja volt. Később Budapesten, Wekerletelepen hallhatta először a közönség az áthangszerelt dalokat.

Novemberben ismét menedzserváltás történt, ugyanis Ifj. Frankl Gábort, Trunkos András követte, akivel a közös munka csak pár hétig tartott. Ezt követően Ibolya saját maga vette kezébe az irányítást, barátai segítségével.

Decemberében elkészült a "Magyarország”-nak egy egyedi, új verziója, amely egyedülálló módon közel 30 vezető pop és rocksztár előadásában hallható. A nevük pedig nem mást lett, mint az „Egyesült Hangok”.

2007. márciusában felkérték Elton John-Tim Rice Aida című musicaljének főszerepére.

Május elején Ibolya átmenetileg Székesfehérvárra költözött és megkezdték az Aida próbáit.

Elismerések, díjak:

1998:
TV2, Kifutó, 2. helyezés

2004:
TV2, Megasztár első széria. 2. helyezés
"Megasztár I. válogatás" aranylemez (Ibolya is közreműködő az albumon)
Esélyegyenlőségi díj (angol tanfolyam)
Rádió1 Megasztár Különdíj (5 millió Ft reklámtámogatás)
Szabolcs megyei közgyűlés ezüst emlékérme
Gundel Művészeti díj, a "Sztár lett" kategóriában
"Tiszadobért Ibolyának" kitüntetés (gyűrű)
"Egy sima egy fordított" aranylemez (15 ezer példány)
"Egy sima egy fordított" platinalemez (30 ezer példány)
Story értékdíj

2005:
Polgárjogi díj (aranygyűrű) - nem vette át
VIVA Comet jelölés a "Legjobb énekesnő" kategóriában
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium elismerése "Édes méreg" aranylemez
"Édes méreg" platinalemez
"Egy sima, egy fordított" dupla platinalemez

2006:
Fonogram jelölés, az "Év legjobb albuma" kategóriában
"Túl a Maszat-hegyen" platinalemez (közreműködő az albumon)

[2005.09.13.]

Kiadványok
stúdió
Oláh Ibolya: Édes méreg (2005)Oláh Ibolya: El merem mondani (2010)
válogatás
Oláh Ibolya: Nézz vissza (2011)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még