2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Keller András
 
Legközelebbi programok
Mesterek és Tanítványok - a Virtuózok virtuózai, Plácido Domingóval
[2024. május 23.
csütörtök 19:30]

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Rost Andreával folytatódik a Concerto Classico sorozat
Snétberger Ferencék nyitják a fesztivált
Folytatódik a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál
Megújulás a 101 éves Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar életében
Japán és az USA után itthon is zenél Keller András
     
 
Keller András
Születés dátum: 1960.
Aktív kapcsolat: Keller Quartet (quartett, 1987-), Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar (zenekarvezető), Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar (zenekarvezető, 2007-)
Liszt-díjas művész, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar vezetője.
 
     

Keller András

Keller András 14 éves korában került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, tanárai Kovács Dénes, Rados Ferenc és Kurtág György voltak, Salzburgban Végh Sándor tanítványa volt. Koncertmestere volt az Állami Hangversenyzenekarnak, 1984 és 1991 között a Budapesti Fesztiválzenekarnak, emellett szólistája az Országos Filharmóniának.

1987-ben megalapította a Keller Quartettet, amellyel 1990-ben megnyerték a világ két legjelentősebb vonósnégyes versenyét: az Evianit, a Reggio Emiliai Borcianit, valamint azok összes különdíját. Az együttes rendszeres résztvevője a nagy európai és amerikai fesztiváloknak, hangversenytermeknek.

Keller András pályájában kiemelkedőek a Végh Sándorral való fellépések. Exkluzív művésze az ECM (Universal)-nak, de együtt dolgozik a Decca, az EuroArts, valamint a BMC kiadókkal is. Szóló- és kamarazene felvételeivel elnyerte a legrangosabb díjakat, például hat alkalommal a Deutsche Schallplattenpreis-t. Megkapta Bonn város kitüntetését, Olaszországban pedig az Év Művészének választották. További díjai: Victoire Prix, a japán Record Academy Award, a francia Grand prix du Disque, kétszer nyerte el a MIDEM Classical Award-ot. Magyarországon 1995-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2007 májusában neki ítélték az év legjobb kamarazenei felvételéért járó belga Caecilia Prix-t.

Keller András világszerte tart mesterkurzusokat. Elkötelezett előadója a kortárs zenének, szoros kapcsolatban áll Kurtág Györggyel, akinek több jelentős művét bemutatta és játsza szerte a világon. Karmesterként 2003 februárjában debütált az Orchestre di Padova e Veneto élén. Legutóbb a világhírű Kremerata Balticát dirigálta nagy sikerrel a Lockenhaus-i Fesztiválon.

2005 óta szerkeszti és irányítja a Pannonhalmi Arcus Temporum Fesztivál zenei programjait. 2006-ban elindította Várjon Dénessel a Végh Sándor Zenei Esteket és megalapították a Végh Filharmóniát. Rendszeres vendégművésze a legjelentősebb fesztiváloknak. Koncertkörútjai során szinte a világ összes vezető koncerttermeiben megfordult. Keller András olyan muzsikusokkal működött együtt többek között, mint Mstislav Rostropovich, Gidon Kremer, Heinz Holliger, Natalia Gutman, Kim Kashkashian, Alicia de Larrocha, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Ránki Dezső.

2007. augusztus 1-jétől a Távközlési Zenei Alapítvány Kuratóriumának döntése alapján a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar új zeneigazgatója. Alapvető művészi feladatának a zene beszédszerűségének ábrázolását tartja, vagyis azt, hogy a zene nem más, mint hangokkal elmondott beszéd.

-telekomzenekar.hu-

[2008.06.14.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még