2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Michael Rose
 

Összes program

Képgalériák
Reggae Camp 2008 - Michael Rose
Kapcsolódó cikkek
Gólyaláb és reggae képekben - Michael Rose a Reggae Campen
Jamaikai sztárok Százhalombattán
Idén is lesz Raggae Camp - Tizennyolc éves a Ladánybene-tábor
     
 
Michael Rose
Születés dátum: 1957. július 11.
Web: http://www.myspace.com/michaelrosereggae
 
     

Michael Rose

Nyugat-Kingston Waterhouse nevű negyedében született, 1957. július 11-én. A zene szeretetét testvéreitől kapta, akik gyakran énekeltek otthon. Csodálatos hangjának köszönhetően csatlakozott egy zenekarhoz, akikkel helyi tehetségkutatókon és Jamaika északi parti szállodáinak rendezvényein szerepelt. 1975-ben visszatért Kingstonba, ahol Niney the Observer volt az első, aki meglátta a lehetőséget benne. Az ő segítségével készültek az első hangfelvételek, mint a „Guess Who’s Coming to Dinner” és a „Clap The Barber”.

A következő évben Don Carlos után ő lett a frontember egy 3 tagú énekegyüttesben, melynek neve Black Uhuru volt. Első albumuk, az 1977-ben Prince Jammy producerrel készített „Love Crisis” volt, ami később újrakeverve is kiadtak „Black Sounds of Freedom” címmel. Michael Rose nagy hatással volt a zenekar hangzására. Jellegzetes, erőteljes hangjával, valósághű szövegeivel, Sly & Robbie ritmusszekciójával a Black Uhuru lett a 80-as évek meghatározó reggae zenekara, akik olyan slágereket jelentettek meg a Taxi Label-nél mint a „Shine Eye Gal”, „General Penitentiary” vagy a „Plastic Smile”. 1980-ban az Island Record-hoz igazoltak, itt rögzítették hatalmas sikert aratott albumaikat, mint a „Sinsemillia”, a „Red”, a „Chill Out” és az 1984-ben megjelent Grammy győztes „Anthem”.

1985-ben Michael Rose elhagyta a Black Uhuru-t és szólókarrierbe kezdett. Miután saját kiadójánál a Grammy Rose-nál elkészítette a „Bogus Badge” és a „Demonstration” lemezeket a zenélés helyett kávétermesztésbe fogott jamaikai farmján. Ezután 1989-ig nem készített felvételeket, ekkor azonban szerződést kötött az RCA hanglemezkiadóval. Bemutatkozó szólóalbuma a „Proud” címet viselte és a következő évben jelent meg Európában és Japánban. A 90-es évek elején még két albumot jelentetett meg Japánban, „Bonanza” és „King Of General” címmel.

Ezekből a rossz minőségű felvételekből a későbbiek során a legtöbbet újra felvették és keverték, majd a Heartbeat kiadó jóvoltából világszerte kiadásra került. 1993-ban Michael Rose újra Sly & Robbie-val dolgozott a stúdióban, olyan slágereket rögzítve, mint a „Monkeys Business”, a „One A We, Two A We” és a „Bad Boys”. Ezek a felvételek újrakeverve megjelentek az 1999-es „X-Uhuru” albumon a francia Tabou1 kiadónál.

Az 1995-ben kiadott „Michael Rose” című album volt az első, amelyet az amerikai független kiadónak a Heartbeat-nek készített. A Niney the Observer producerrel készült albumon található a „Short Temper” című hatalmas sikerű sláger. A Ruff Cutt kiadónál, az Egyesült Királyságban készült „Last Chance” hetekig vezette a brit slágerlistákat. 1995-ben jelent meg a Bunny Geminivel rögzített „Voice of ghetto” avagy „Rising Star”, amit a Heartbeat kiadónál megjelent „Be Yourself” követte, amelyen eddig kiadatlan felvételeket, valamint remixeket találhatunk a korábban csak Japánban kiadott „Bonanza” című lemezről. A Heartbeat kiadta a „Be Yourself” dub változatát is „Big Sound Frontline” címmel.

1996-ban jelent meg a „Nuh carbon” a Greensleeves/RAS kiadónál, amelyen eddig kiadatlan, Jah Screw által rögzített hangfelvételeket tartalmaz. Újra összeáll a Mafia and Fluxy-val, akikkel korábban már együtt dolgozott a nagy sikerű „Michael Rose” albumon és a Hertbeat kiadónál elkészítik a „Dance Wicked” című albumot és annak dub verzióját a „Dub Wicked’-et.

1997-ben egy érdekes album bűvolte el a lemezpiacot, amely az európai Bakchich kiadónál jelent meg. Mind vokálos mind dub felvételeket is tartalmaz, olyan mint az újrafelvett „I love King Selassie” ráültetve a bemintázott „Natural Mystic” riddimre. 1996 és 97 közötti amerikai turnéja idején vette fel a lendületes „Party in Session” koncertlemezt, amely a szintén a HeartBeat kiadónál jelent meg.

1999-ben jelent meg a korábban már említett „X-Uhuru” album a Tabou1 kiadánál, valamint a „Bonanza” (nem összekeverendő a korábban Japánban megjelent hasonló című lemezzel) a Heartbeat-nél. Ez utóbbi tartalmaz remixeket, újra felvett régi dalokat és új felvételeket is. 2000 júniusában egy új élő album jelenik meg a Tabou1 kiadónál, ezen 1984-es felvételek hallhatóak a Black Uhuru közreműködésével. A „Never Give It Up” album több halasztást követően 2001 áprilisában jelenik meg a HeartBeat kiadónál. Ezt a lemezt Miami-ban rögzítették és Michael Rose maga volt a producer.

2004 elején Duckie Simpsonnal közösen útnak indították a „Black Uhuru feat. Michael Rose” formációt. Azóta „Dollars” címen kiadtak egy kislemezt és számos országban felléptek. Mindeközben a Hearbeat Records kiadott egy Best of albumot „Happiness – The Best of Michael Rose” címmel.

[2008.06.08.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még