2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Franz Ferdinand
 
Legutóbbi kiadványok
Tonight: Franz Ferdinand (2009)
You Could Have It So Much Better (2005)
Franz Ferdinand (2004)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Franz Ferdinand (Press)
Kapcsolódó cikkek
Révész Sándor akusztikus kényeztetése - a Volt fesztivál legfrissebb hírei egy helyen
Ezt nem hittük volna! Gumicukrot és tacót kér Manson a VOLT-ra
Franz Ferdinand
Limp Bizkit, Marilyn Manson és Franz Ferdinand - Volt 2009 első nevek
Európában először nálunk mutatják be az új Franz Ferdinand albumot
     
 
Franz Ferdinand
Megalakulás: 2001.
Cím: Glasgow,
Web: http://www.franzferdinand.co.uk
 
     

Franz Ferdinand

A Franz Ferdinand egy pop-rock csapat, mely 2002-ben alakult a skóciai Glasgowban. Az osztrák főherceg után elnevezett együttes stílusát tekintve az indie, a pop, a rock és a new wave határmezsgyéjén mozog. Tagjai: Alex Kapranos ének és gitár; Bob Hardy basszusgitár; Nick McCarthy ritmusgitár és billentyű; illetve Paul Thomson dob. Érdekesség, hogy a névválasztásban közrejátszott a herceg halálozásának módja, vagyis a tény, hogy a merénylet hozzájárult a világháború kirobbanásához, ezáltal a világ megváltozásához. (Ezt mi is jól ismerjük).

Debütáló albumuk „Franz Ferdinand” címmel látott napvilágot, melyről a második kislemez, a Take Me Out hozta meg a sikert. 2004-ben a csapat elvitte a Mercury zenei díját, illetve 2005-ben a BRIT Awards-on 2 díjat is elnyert.

Kezdetek

A csapat tagjai több formációban játszottak a '90-es években, így a The Kareliában, a Yummy Fur-ben(Alex és Paul), és az Embryóban. Bob Hardy-t Kapranos tanította gitározni, Nick McCarthy pedig Németországból visszatérve - jazztanulás után - csatlakozott a bandához.

2003-ban a formáció leszerződött a független Domino Records kiadóhoz, amely az év végén kiadta a Darts of Pleasure című kislemezt, melyet eredetileg a csapat maga kívánt megjelentetni.

Debütáló lemezük elkészítéséhez a svédországi Malmőbe költöztek, a producer a Cardigans csapatát is istápoló Tore Johansson volt. 2004-ben a Take Me Out kislemez a harmadik helyre kúszott fel a brit listán. A Franz Ferdinand című debütalbumot az NME 'Mindenidők Legjobb 100 lemeze' listáján a 38. hellyel illette. Az lemezből több mint 3 és fél millió példány talált gazdára világszerte.

2005-ben jelent meg a következő anyag, „You Could Have It So Much Better” címmel. Eredetileg ezt is Franz Ferdinand-nak szerették volna keresztelni, azonban az utolsópillanatban elálltak az ötlettől. Erről négy kislemezt is kimásoltak: Do You Want To, Walk Away, The Fallen" / "L. Wells és végül az Eleanor Put Your Boots On.

2009 elején napvilágot látott a harmadik stúdióalbum, „Tonight: Franz Ferdinand” címmel. A lemez 2007 óta készült Glasgow-ban. Az anyagot a kanadai Mike Fraser mixelte. Az első kislemez az Ulysses volt, a második pedig a No You Girls, mely mégnagyobb sikereket ért el az elsőnél.

A csapat rengeteg kollaborációt és feldolgozást hozott össze, többek közt az Air Sexy Boy-ját, a The Beatles It Wont Be Long-ját, a Pulp Mis-Shapes című dalát gondoltáák újra, de Gwen Stefani What You Waiting For-ját, David Bowie Sound and Vision-jét is, de a Radio1-ben Britney Spears Womanizer-je is elhangzott ferdinandos verzióban.

Az albumok artworkjeiben, a videókban nagy szerepet játszik az orosz avantgárd, a dadaista stílus, a történelmiség, az absztrakt.

2009-ben a Volt Fesztivál vendégeiként láthatja őket a magyar közönség.

[2009.04.15.]

Kiadványok
stúdió
Franz Ferdinand: Franz Ferdinand (2004)Franz Ferdinand: You Could Have It So Much Better (2005)Franz Ferdinand: Tonight: Franz Ferdinand (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még