2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Björk
 
Legutóbbi kiadványok
Volta (2007)
Medúlla (2004)
Greatest Hits (2002)
Vespertine (2001)
Homogenic (1997)

Összes kiadvány

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Florence producere lett a Brit legjobbja!  
Kiderült: titokban műtötték meg az énekesnőt!
Björk nem tud jönni a Balaton Soundra 
A 10 legjobb muzsika, amit érdemes szex közben hallgatni - szerintünk
Magyarországra jön a Stone Roses, Björk és Skrillex - jegyek itt!
     
 
Björk
Születés dátum: 1965. november 21.
Web: http://www.bjork.com
 
     

Björk

Björk Guđmundsdóttir 1965. november 21-én született az izlandi Rejkjavikban. Tehetségére már fiatalon felfigyeltek: debütáló korongja feldolgozásokat tartalmazott és csak Izlandon jelent meg. Később egy punkcsapatban (Sugarcubes) tevékenykedett. Három lemezük jelent meg ez alatt a név alatt. A csapat aránylag sikeres volt, de Björk szólókarrierje messze túlszárnyalta a Sugarcubes-ét. A csapat 1992-ben oszlott fel, azonban az énekesnő már 1990-ben kiadott egy jazzlemezt Gling-Glo címen, amelyre régi izlandi dalok kerültek.

1992-ben Björk Londonba költözött, mert egyre jobban az elektronikus zene felé tekintgetett. Itt vette fel a kapcsolatot Nellee Hooper prodecerrel, aki korábban a Massive Attack-kel is dolgozott. Közös munkájuk eredménye az 1993-as Human Behaviour kislemez, majd a Debut című nagylemez. Agliában kifejezetten nagy sikernek örvendtek a Björk lemezek: a New Musical Express zenei magazin az év lemezének választotta a Debut-ot, míg a Brit Awards-díjátadón a legjobb nemzetközi női előadó kategóriában nyert.

1994-ben társszerzőként szerepelt a Madonna Bedtime Stories című lemezén, majd még abban az évben tartotta meg rendhagyó Mtv Unplugged koncertjét.

Második nagylemeze, a Post 1995 nyarán jelent meg, és szintén pozitív visszajelzést kapott nemzetközi szinten. 1996-ban került a boltokba a Telegram című lemez, amely az előző album dalai hallhatóak, nem éppen kommersz mixek formájában.

A harmadik stúdiólemeze, a Homogenic '97-ben jött ki. Erre a lemezre se igazán jellemzőek a slágerlistás dalok, mégis nagy sikereket ért el.

2000-ben megdöbbentette a közvéleményt a Táncos a sötétben című Lars Von Trier filmben nyújtott alakításával, amiért Cannes-ban megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat. A filmhez is ő készítette a zenét.

A 2001-ben érkezett a Vespertine nagylemez, amely szintén messze van a megszokott sablonos zenéktől: eszkimó kóruss, nagyzenekari kíséret, durván, rövidre vágott dobalapok... Az albumon közreműködött az kísérletezős hangmanipulációiról híres Matmos és egy experimentális hárfaművész, Zeena Parkins is.

Három éves szünet után, 2004 őszén jelent meg a Medúlla című korong. Utóbbin Björk tovább folytatta hosszúra nyúlt zenei útkeresését, és ezúttal túlnyomóan vokális szerzeményekkel írta tele a lemezt. Az első kislemeznek kiválasztott Oceania dalt Björk élőben adta elő a 2004-es athéni olimpia megnyitó ünnepségén.

2005-ben újabb filmes felkérés következett: a Drawing Restraint 9 című filmhez készített zenét és el is vállalt benne egy szerepet. 2 év szünet után (2007 májusában) megjelent a Volta című, immáron 6. stúdióalbum. Olyan közreműködőkkel, mint az ismert hip hop producer Timbaland és az Antony and the Johnsons nevű banda énekese: Antony Hegarty.

[2007.05.04.]

Kiadványok
stúdió
Björk: Homogenic (1997)Björk: Vespertine (2001)Björk: Medúlla (2004)Björk: Volta (2007)
válogatás
Björk: Greatest Hits (2002)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még