2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Pokolgép
 
Legutóbbi kiadványok
Oblatio (2006)

Összes kiadvány

Legközelebbi programok
Tábor Fesztivál
[2024. augusztus 28. - 31. ]

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Az új énekes leleplezése, elképesztő riffek és irodalom teszi hidegrázóssá a Pokolgép dalát
40 éve színpadon a PokolgéP - képriport
MetálKarácsony Pokolgép módra - képriport
A Pokolgép tüzelte fel a hangulatot a Barba Negrában - képekben
Metálkarácsony augusztusban - képekkel 
     
 
Pokolgép
Web: http://www.pokolgep.hu/
E-mail: eddiedsm@fw.hu
Aktív kapcsolat: Veress Márton (dobos), Jung Norbert (gitáros), Kukovecz Gábor (gitáros), Rudán Joe (énekes), Tóth Attila (énekes), Paksi Endre (basszusgitáros, 1985-), Pintér Csaba (basszusgitáros)
Egyéb kapcsolat: Czébely Csaba (dobos, -2011), Nagy Dávid (gitáros, -2011)
 
     

Pokolgép

Az Ős Pokolgép...

A félreértések elkerülése végett...hamarosan...

1980 - 1986. A kezdet

Sok-sok évvel ezelőtt, egy messzi, messzi galaxisban...
Kukovecz Gábor, Varga "Pepe" Tibor, valamint Paksi Endre együtt zenéltek egy amatőr formációban, ahonnan együtt vonultak katonának is. A leszerelés után már komoly szándékkal folytatták, dobosok tucatjait fogyasztva. Koncertjeik is voltak, amelynek rendszeres látogatója volt az akkor még teljesen ismeretlen Kalapács Józsi. Az egyik buli után végül odasétált a csapathoz, mondván , szívesen énekelne a zenekarban. Amerikai sikersztorihoz hasonlóan a közönségből érkezett énekes azóta maga is legendás alakja a hazai rock életnek. "Kalács" érkezése felkavarta az állóvizet, többek közt, mert magával hozta ugyancsak énekes barátját, Németh Lacit. Józsi "hivatalosan" 1982-ben lett a zenekar tagja, ami akkorra már nyolc tagúra bővült. Szükség is volt a legénységre, mivel számaikat teátrális látvánnyal párosították. Például, Ave Cézár című dalukhoz egyikőjük Cézár jelmezét öltötte magára. Intróként már akkor, az -azóta is gyakran alkalmazott- Orf: Carmina Burana-ja szolgált. Kalács és Németh Józsi párducmintás bőrmellényben hirdette az igét olyan dalokban, mint a Cirkusz és Rács, vagy a Gladiátorok.

Mivel Gábor a Prognózisos Vörös Pistinél is tanult gitározni, fel is léptek előttük. Vörös is csak akkor illetődött meg, amikor az öltözőben a maszkokat húzták fel. Ekkor már a Pokolgép nevet használták, aminek Vörös Pisti azonnali megváltoztatását javasolta. Az eredeti elképzelés Kommandó volt, de kiderült, hogy ezen a néven már másik banda is fut, így az akkori dobos, Neográdi Dezső javaslatára a Pokolgép nevet vették fel.

Gábor mellett a gitárosok is sokat csere-berélődtek, eleinte Maza István volt a másodpilóta, majd kiválása után egy ideig Révi Józsi jött a Metal Vox-ból (később Dance). Utána is játszottak Gábor mellett sokan, mígnem az akkori Ninive gitáros Nagyfi Laci csatlakozott hozzájuk. A zenekar irányítása fölött ekkorra Endre és Gábor már nem tudtak közösen dönteni, így Endre kiszállt és később megalakította az azóta is sikeres Ossian zenekart. Az épp aktuális dobos, Gyenizse András ismerőse, Pazdera Gyuri vette át a basszusgitárosi posztot, majd mikor András Amerikába disszidált ő hívta a zenekarba dobolni a régi Rockwell-es kollégát, Tarca Lacit.

1984 - '85 táján a zenekar népszerűsége rohamosan nőtt. Megesett, hogy egy este két FMH-s koncertet is adtak, ami összesen több, mint ezerötszáz nézőt jelentett. A népszerűség eleinte mégsem járt anyagi előnyökkel. A fiúk minden keresett forintot visszaforgattak a produkcióba. Díszleteket, fény- és hangtechnikát halmoztak. Ezekben az időkben vették azt a koporsót is, ami sokáig állandó "szereplője" volt a műsornak. A koporsót Gáborék első emeleti lakásának előszobájában pihentették két buli közt, benne kábeleket tárolva. Bizony előfordult, hogy a lakók összegyűltek a lépcsőházban, amikor cipelték fel a lépcsőn, csodálkozva, hogy már megint ki halt meg?

A zenekar ekkor már olyan népszerű bandák előtt játszott, mint az Omega, a P. Box, vagy a P.Mobil, és rengeteg önálló klubbulit is csináltak. Ekkor érkezett el először az a pont, hogy a produkció akadályokba ütközött. Az akkori kor rendjébe nem fért bele egy olyan zenekar, akik maszkokban, bőrben, nyíltan énekelnek olyan témákról, ami az ifjúság gondolkodásmódját befolyásolhatja. A hivatalos szervek központi utasítása szerint nem is játszhattak, de speciális plakátozási technikával ezt is megoldották. Koncert előtt három nappal üres csomagolópapírokkal ragasztották tele a várost, másnap hajnalban pedig neolux spray-vel ráírták a koncert helyszínét, idejét. Ekkor már nem lehetett lemondani a bulit. Ezeken a koncerteken rendre megjelentek az akkori államvezetés ellenőrei is az ún. "figyelők". Gábornak rendszeresen kellett a koncertek után a helyi őrsön azt hallgatnia, hogy a "szocinak" a Dolly Roll mennyivel szimpatikusabb. Ekkor a bulikat Józsa Béla szervezte, gyakran diszkónak bérelve helyet és a Pokolgép, mint vendégzenekar játszott aznap. A rajongók persze pontosan tudták mi a helyzet és teltházak voltak mindenhol.

A 1984-es "Ki mit tud?" országos ismertséget és ezzel egy sor új problémát is hozott. Pepe ez idő tájt lett billentyűsből hangmérnök. A vetélkedő után egy rövid mellékvágány jött. Lekerültek a bőrruhák, és heavy metal helyett dirty rock-ot játszottak. (Ekkor született a Vérszívó Asszony is.) Lemezt ígértek nekik, ha folytatják, de három-négy buli után visszatértek a saját zenéjükhöz, mondván ők halálosan komolyan hisznek a metálban. Ez be is jött.

Diszkográfia:

- A Sátán/Maszk - kislemez - 1985.

1986 - 1991.

Kalapács József - ének
Kukovecz Gábor - gitár
Nagyfi László - gitár
Pazdera György - basszusgitár
Tarca Laszló - dob

A 1984. augusztusi Motörhead koncert, majd a P. Mobil sétahajós turnéja után -, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy a banda komoly tömegeket képes megmozgatni- már konkrétumokról is tárgyaltak az addig fagyos Hungaroton vezetőségével. Ott is legnagyobb segítségükre Csala Mária volt. Rajta kívül Nagy Feró is egyengette pályájukat, tanácsokkal, szövegekkel, amivel csak tudta. Az első lemez (Totális Metál 1986. Hungaroton) hatalmas siker lett. Részben azért, mert ilyen stílusú magyar lemez azelőtt nem jelent meg itthon, ráadásul amúgy is hatalmas közönségbázisuk volt. Az albumból két hónap alatt 65.000 példány kelt el, összességében úgy 80.000 körül. A másodikból (Pokoli Színjáték 1987. Hungaroton) már 90.000 ment el, de az is lehet, hogy még több, csak az akkori vezetésnek nem állt érdekében ezt bevallani. Ugyanis, aki 100.000 példány fölött teljesített, annak kellett, hogy járjon az 1.000.000 Ft-os reklámkeret. Akkor ez a 100.000 példány volt az aranylemez. Összehasonlításképp ma elég 7.500-at eladni. Sajnos az is keveseknek sikerül rockzenei berkekben.

A turnék is nagyon sikeresek voltak, mindenhol teltházak, a szakmai lapok kiemelten foglalkoztak a zenekarral, a közönségszavazásokon a tagok rendre taroltak. A rajongók az egész országon végig kísérték a zenekart. Volt, akinek nyáron az volt a nyaralás, hogy minden állomására elkísérte a turnét. Szép és sikeres idők voltak. Több mai neves csapat nevezi meg egyik hatásának a klasszikus Pokolgép munkásságát.

A zenekar szerint az első három volt a legsikeresebb lemezük, bár mindegyikkel megpróbáltak a maguk módján előrelépni egyet. Az állandó munka, szervezés, szállítás, próbák, koncertek felőrölték a tagok energiáit, és az ellentétek kiéleződtek. Különösen Gábor és Nagyfi Laci zenei ötletei fordultak más-más irányba. Ez vezetett végül hazánk legendás metál csapatának kettéválásához.

1990-ben Nagyfi Laci és Kalapács Józsi kiváltak a zenekarból, majd megalapították a később ugyancsak sikeres Omen-t. A klasszikus felállás még egyszer, 1995. szeptember 2-án állt közösen a Petőfi Csarnok színpadára. Ennek emlékét egy lemez és koncertvideó őrzi ( Utolsó Merénylet 1995. Sony). A koncert egyik érdekessége -így visszatekintve-, hogy a vendégzenekar az a Carmen volt, aminek két tagja (Ed és Pinyő) később a Pokolgépben folytatta pályafutását.
Kalapács Józsi azóta is rendszeres vendége az új Pokolgép koncertjeinek, és a zenekar 20. születésnapi koncertjén valószínűleg a klasszikus csapat is színpadra áll majd. Mindenesetre a zenekar ezután sem állt le, újabb sikeres évek következtek.

Diszkográfia:

- Totális metál - 1986.
- Pokoli színjáték - 1987.
- Éjszakai bevetés - 1989.
- Metál az ész - 1990.
- Koncertlemez - 1991.
- Utolsó merénylet - 1995.

1991 - 1995.

Rudán Joe - ének
Kukovecz Gábor - gitár
Jung Norbert - gitár
Pazdera György - basszusgitár
Tarca László - dob

Kukovecz Gabi, Pazdera Gyuri és Tarcza Laci tehát együtt maradtak tele ötletekkel, energiával. Egy zenekar életében a legsúlyosabb probléma az énekesváltás. Gábor egy Led Zeppelin-emlékzenekar, a Coda koncertjén figyelt fel Rudán Joe hangjára, fazonjára. Ő lett a Pokolgép új énekese. Joe-nak csak annyi kérése volt, hogy a Codá-t ne kelljen feladnia, neki az a hobbija. Így is lett, a Coda, bár más felállásban, de azóta is aktív. A megürült gitárosi posztra egy fiatal, tehetséges srác ,Kun Péter (1967-1993) került. Hat hónapos közös munkájukból a közönség néhány koncertet láthatott csak, Petit innen hívta Pataky Attila az Eddába. Tragikus halála 1993-ban szörnyen megrázta a zenekart és természetesen az egész országot. Emléke azóta is él, rendszeresen megemlékeznek róla volt kollégái.

Peti átigazolása után egy ideig négy tagú volt a zenekar. 1991-ben kihozták az "Adj új erőt" lemezt, amit azóta is az egyik legjobb magyar metál lemeznek tartanak a rajongók. Szintén ebben az évben Jung Norbert lett a másik gitáros Gábor mellett. Ez a felállás is nagy sikereket élt meg. Sikeres turné és egy Metál Lady-lemezes kirándulás után 1992-ben megjelent a "Vedd el ami jár", ami fogyás szempontjából továbbra is sikeres volt, ám addigra a hazai zenei piac kezdett átformálódni.

Az élő zenére csökkent az igény, művelődési házak helyett pedig klubbokba kényszerültek a zenekarok. Csak a zenéből már nem lehetett megélni, polgári állás után kellett néznie a muzsikusnak, ha talpon akart maradni. Gábor egy általános iskolában kezdett ének-zenét oktatni és teszi a mai napig is. Laci és Norbi vendéglátózni kezdtek, majd mikor végleg kiléptek, Pazdera Gyuri is a fegyverletétel mellett döntött.

Diszkográfia:

- Adj új erőt - 1991.
- Vedd el, ami jár - 1992.

Gép, Best of, Utolsó merénylet...

Gábor ezután is folyamatosan írt dalokat. Az ezekből készült demót Rudán Joe-val fejezte be, és ezzel meg is született a Gép zenekar. Lemezük, "A Gép" 1995 tavaszán jelent meg. Az album a gyenge reklám mellett is jól fogyott, igény volt az élő bemutatásra. Ehhez zenészek kellettek. Az 1996. január 26.-i koncerten a basszusgitáron Pintér "Pinyő" Csaba (akkor még Carmen), a dobokon Vladi (akkor még Damned Road) játszott. A buli remekül sikerült, szóba került a folytatás. Pinyő ekkoriban lépett ki a Carmenből, így állandó tagja lett a zenekarnak. A koncerteken a "Gép" lemez dalai mellett Pokolgép dalok is megszólaltak, előjelezve ezzel egy esetleges folytatását a Pokolgép sztorijának. Idővel Vladi az Államokba tette át székhelyét, így a dobokat az ugyancsak Carment otthagyó Szilágyi Ede vette át.

Visszatérve kicsit '95-re... Ebben az évben került megrendezésre az az ominózus, klasszikus felállású búcsúbuli ("Az utolsó merénylet"), amelynek Joe és Paksi Endre is a vendége volt. A Hungaroton ez alkalomból megjelentetett egy Best of-ot az első négy lemez anyagából. Hiába nem voltak rajta ritkaságok, mégis a mai napig fogy, ahol még kapható, hiszen végre CD-re kerültek a legendás dalok.

Diszkográfia:

- Gép - A Gép - 1995.
- Best of "Régi Gép" - 1995.
- Utolsó Merénylet - 1995.

1996 - ... Az új korszak.

Rudán Joe - ének
Kukovecz Gábor - gitár
Pintér "Pinyő" Csaba - basszusgitár
Szilágyi Ede - dob
Láris László - gitár
Nagy Dávid - gitár

Tovább a történetben... Az 1997-es és '98-as évek próbatermi munkával teltek. Az 1999. május 8.-i Metál Fesztiválon már ismét Pokolgép néven léptek fel, az Omen és az Ossian társaságában. Ezután sikeres turnét bonyolítottak, és beindult a dalszerzés, valamint egy új gitáros felkutatása. Láris "Csiga" Laci a szolnoki Lady Machbetből került Gábor mellé. Az új dalok szövegét Berencsi Attila (Leak) és Nagy Dávid (2001-től gitáros is) írták. Az új lemez ("Csakazértis") 2000. május 13.-án került a boltok polcaira. Ugyanazon a napon volt a lemez bemutatója is a Pecsában, a meghívott vendég U.D.O. és zenekara volt. A sikeres turné méltó befejezéseképpen még egy nagy koncertet adtak dec.2-án szintén a Pecsában, ami rögzítésre is került ("Live").

Nem sokkal a koncert után Csiga kiszállt a zenekarból, lévén Szolnokról járt próbálni és ez minden energiáját felemésztette. A legjobbakat neki.

2001 tavaszán megjelent az első angol nyelvű lemez "Ancient Fever" címmel, amelynek a szövegét Pinyő gyerekkori barátja, Diósi "Kodzo" Thomas fordított magyarról angolra, aki aktív segítséget nyújtott a stúdiómunkáknál is.
Ez év márciusától pedig Gábor régi tanítványa, a zenekar szövegírója és barátja Nagy Dávid lett az új gitáros. Júniusban megjelent dupla cd-n és kazettán a téli koncert felvétele ("Live") is.

A zenekar augusztusban a Vajdaságban, szeptemberben Erdélyben tette tiszteletét, nagy örömet okozva ezzel az ottani híveknek. Az ősz a stúdiózás jegyében telt, télen turné, turné hátán. 2002. március 8.-án került a polcokra az új lemez ("Te sem vagy más"), már a Hammer Records gondozásában. A lemezbemutató dátuma április 20. volt.
A munka tovább folytatódott és még szintén ebben az évben megjelent a "Momentum" album, amely gyakorlatilag egy válogatáslemez régi, régebbi, újabb és egy vadonatúj lassabb hangvételű dallal. A lemezre felkerült egy videoklip ("Mégegyszer") is.

Diszkográfia:

- Csakazértis - 2000.
- Ancient Fever - 2001.
- Live - 2001.
- Te sem vagy más - 2002.
- Momentum - 2002.

...de menjünk tovább! Ebben az időszakban egyik turné után indult a másik, gyakorlatilag nem maradt ki nagyobb város -sokszor kisebbek sem-, ahova a zenekar ne látogatott volna el. 2003.október 4.-én megtörtént az, amit minden rocker régóta várt. 20 éves lett a zenekar és ez alkalomból újra színpadra állt a régi formáció. Szintén a Pecsában került megrendezésre a koncert, amiről sajnos több százan lemaradtak, kint maradtak a hely szűkössége miatt.

A turné közben folytatódott. Nem hagytak ki a srácok egy németországi koncertsorozatot sem, ami szintén olyan sikeres volt, hogy a mai napig érkeznek a meghívások.
Közben érlelődtek a dalok az újabb anyaghoz. Sokszor előfordult, hogy két koncert között -az aktuális szálláson- csiszolták, formálták véglegesre azokat.
Így készült a "Túlélő" és el is érkeztünk 2004-hez. November 15.-én megjelent a már régóta várt "sorlemez", nagy tetszést aratva a közönség körében. A lemez budapesti bemutatása már 2005.-ben, május 20.-án volt a Petőfi Csarnokban.

Ebben és a következő évben is egyik koncert követte a másikat, nem maradt ki Erdély, Felvidék és a Vajdaság sem. Az erdélyi körútról útifilm is készült a Duna Tv megbízásából, de sajnos ez a mai napig nem került adásba. 2006 nyarán a zenekar felkérést kapott a Veszprémi Utcazene Fesztiválra, amelyen akusztikus formában kellett a dalokat előadni. Évek óta érlelődött már egy akusztikus lemez gondolata, de e koncert óriási sikerének hatására úgy döntöttek, hogy végre megcsinálják ezt az albumot.
2006. nyarára sajnos kikristályosodott, hogy Ede magánéleti elfoglaltságai miatt nem tud elegendő időt fordítani a zenekarra, ezért az Ő és a Pokolgép útjai -a barátság megtartásával- kettéváltak. A legjobbakat Neki!
A 2006. szeptember 23.-i koncerten már az új dobos, Czébely Csaba "diktálta a tempót". Joe-hoz hasonlóan Neki is csak az a kérése volt, hogy zenekarát, a Philadelphia-t ne kelljen feladnia.

Diszkográfia:

- A túlélő - 2004.

2006 - 2010.

Rudán Joe - ének
Kukovecz Gábor - gitár
Pintér "Pinyő" Csaba - basszusgitár
Nagy "DVD" Dávid - gitár
Czébely "Csibe" Csaba - dob

Ede távozása előtt elkezdődtek az akusztikus anyag próbái, de végleges formáját már Csibe közreműködésével kapta meg.

A zenekar stúdióba vonult és pár hét múlva már a boltok polcain volt az "Oblatio", amelyen áthangszerelt Pokolgép slágerek szerepelnek, egy teljesen új szerzeménnyel együtt. Ekkor 2006. decemberét írtuk, így karácsonyi ajándéknak is kiválónak bizonyult a lemez. Sok rajongó kérte, hogy a fa alatt ez legyen.
Egy ilyen anyagot illik megturnéztatni is, elkezdődtek a szervezési munkák, valamint -a szebb, teltebb megszólalás érdekében- a próbák, Csányi Szabi (Black-Out) bevonásával. Az akusztikus koncertek fergeteges sikert arattak és aratnak a mai napig is. Van úgy, hogy csak akusztikus bulit játszanak és olyan is szép számmal akad, amikor vegyesen, másfél-másfél óra az akusztikus és az utána rögtön következő torzított műsor ideje. Persze a fiúk ezalatt sem lazsálnak, a pokol legmélyebb bugyraiban már fortyog az új leves, de ez legyen meglepetés...
...és elkészült a zenekar 18. lemeze, "Pokoli mesék" címmel. 2007. decemberében került a boltokba.

Elkezdődött egy újabb év , ami azt jelenti, hogy a zenekar idén ünnepli 25. éves jubileumát. Ebből az alkalomból tervben van egy jubileumi kiadvány, valamint két vadonatúj lemez megjelentetése is, amiből az egyik megzenésített magyar költők verseit tartalmazza majd.

Diszkográfia:

- Oblatio - 2006.
- Pokoli mesék - 2007.

Az említett tervek továbbra is megvalósításra várnak, de a zenekar nem állt le.
A 2008-, 2009-es év koncertezéssel telt és közben készültek a dalok is egy új stúdió album részeként.
A 2010-es esztendő ismét fordulatot hozott a zenekar életében. A Pokolgép és Rudán Joe útjai 20 év után elváltak egymástól.
A legjobbakat Neki!

2010.

Tóth Attila - ének
Kukovecz Gábor - gitár
Pintér "Pinyő" Csaba - basszusgitár
Nagy "DVD" Dávid - gitár
Czébely "Csibe" Csaba - dob

Az április közepén történt szakítás után a zenekar óriási lendülettel kezdte el keresni az ötödik tagot, az új énekest. Hamarosan rá is találtak és 2010. május 1.én Tóth Attila lett a Pokolgép énekese.
"A folyamatos próbák során kiderült számunkra, hogy szakmailag és emberileg egyaránt közénk tartozik."
A 2010-es esztendő is a koncertezés jegyében telt. Júliusban a pécsi Rockmaraton hangfelvétel készült a másfél órás koncertről, ami "Újratöltve" LIVE címen a decemberi Rockinform mellékleteként jelent meg.
A nagy sikerű december 30.-i évzáró koncert után, január 6.-án Czébely Csaba és Nagy Dávid a zenekarból történő távozás mellett döntöttek.
A legjobbakat Nekik!

Diszkográfia:

- Újratöltve LIVE - 2010.

2011. - ...a jelen

Tóth Attila - ének
Kukovecz Gábor - gitár
Pintér "Pinyő" Csaba - basszusgitár
Z. Kiss Zalán - gitár
Veress Márton - dob

A bejelentést követően Attila, Gábor és Pinyő több gitáros és dobos meghallgatása után Zalánt és Marcit választották a Pokolgép zenekar új tagjainak.
"Január 8.-tól folytak a meghallgatások és végül - lelkesedésük, lendületük és szakmai tudásuk alapján - egyértelműen rájuk esett a választásunk. "
A repertoár összepróbálása után elkezdődhetett az új dalok írása, mivel már régóta tervben volt egy -még ebben az évben megjelenő- új stúdió album kiadása.
Az új felállás nagy sikerű, budapesti bemutatkozó koncertje 2011. április 9.-én volt.
...folyt.köv.

forrás: pokolgep.hu
 

[2012.01.03.]

Kiadványok
stúdió
Pokolgép: Oblatio (2006)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még