2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Underworld
 
Legutóbbi kiadványok
Barking (2010)
Sunshine: Music from the Motion Picture (2008)
Oblivion with Bells (2007)
Crocodile (2007)
Breaking and Entering (2006)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Underworld: 1992-2002 (2003)
Underworld: 1992-2002 cd2 (2003)
Underworld: A Hundred Days Off (2002)
Underworld: Everything, Everything (2000)
Underworld: Beaucoup Fish (1999)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Underworld galéria
Kapcsolódó cikkek
Hőségben is buliztak a Balaton Soundon
Balaton Sound 2011: Portishead és Underworld
Az Underworld és a Beirut is fellép az idei Exit Fesztiválon
Amelyik lemez ugat: Underworld - Barking
Megjelent az Underworld hatodik stúdió albuma, Barking címmel!
     
 
Underworld
Megalakulás: 1986.
Web: http://www.underworldlive.com
Aktív kapcsolat: Rick Smith (előadó/zenész, 1986-), Karl Hyde (énekes, 1986-)
Egyéb kapcsolat: Darren Emerson (előadó/zenész, 1990-2002)
 
     

Underworld

Az Underworld nevű elektronikus formáció alapításának az ötlete már a ‘80-as évek közepén felmerült a két egyetemi barát, Karl Hyde és Rick Smith fejében. Az alapokat még a főiskolában együtt zenélve fektették le, amikor is The Screen Gemz néven próbálták meg házasítania a Kraftwerket a reggae-vel; majd 1983-ban megalakult a Freur nevű szintipop együttes, amely 3 éves fennállása alatt azért kiadott néhány kislemezt és két albumot.

1996-ban vették fel az Underworld nevet és a gitárosabb, funky-s electropop felé vették az irányt, készítettek néhány felvételt, de 1990-ben elvileg feloszlottak. A közös munka szüneteltetésének akkor vetettek véget, amikor megismerkedtek egy essex-i dj-vel, Darren Emersonnal. Darren csatlakozása a duóhoz nagy löketet adott az Underworldnek: sokkal táncolhatóbb, eredetibb technot kezdtek el készíteni, amelyet néha áthatott a rock energiája is.

Az első albumuk már az elektroniukus tánczenék széles spektrumát próbálta felölelni. Az 1993-ban megjelenő “Dubnobasswithmyheadman”-ről olyan dalok váltak ismerté, mint a Cowgirl vagy a Dark & Long.

Az igazi áttörést azonban csak a második albumuk, az 1996-ban megjelenő Second Toughest in the Infants hozta meg, azon belül is a Born Slippy, amely a Trainspotting című film főcímdalaként egy csapásra világhírűvé tette a formációt (a dalt eredetileg csak b-oldalas számnak szánták, ám végül több, mint egy milliót adtak el belőle).

Az Underworld ekkoriban lazán bánt a stílusokkal, a Second Toughest album 8 tétele szépen bemutatja a korabeli elektronikus tánczene legfőbb irányzatait: a technó-tól kezdve a drum & bass-en át egészen a house-ig. A kezdő, három részes dal a Juanita/Kieless/To Dream of Love és a kimásolt kislemezek (Pearl’s Girl, Rowla) meghatározó részei a ‘90-es évek dance kultúrájának.

A hirtelen jött népszerűséget sikerült a csapatnak még tovább fokozni a ‘99-es Beaucoup Fish albumukkal, amelyről a Jumbo, a Push Upstaire és a King of Snake mellett a Moaner (mint a Batman és Robin filmzenéje) vált igazán ismerté. Az album címe eredetileg ”Tonight Matthew, I'm Going to be Underworld” lett volna (ami egy brit sorozat híres mondata), de mivel a szigetországon kívül másol semmit sem mondott volna a mondat, ezért lett Beaucoup Fish. A cím (ami a halászok között használt jókívánság) szerencsét hozott a csapatnak, hiszen ez lett a legtöbb példányszámban eladott albumuk.

Ezt természetesen megtámogatták egy világkörüli turnéval, amiből 2000-ben megszületett az Everything, Everything című live anyag, amely CD-n és DVD-n is napvilágot látott. A sikerek közepette a Darren Emerson elhagyta a bandát (2002), inkább DJ-karrierjére szeretett volna több időt és figyelmet szánni.

Az Underworld hosszú idő után újból duó lett, ám az harmadik mozgatórugó nélkül már nem volt igazi a munka, az első, Darren Emerson nélkül felvett anyag A 2002-es Hunderd Days Off kissé megosztotta a rajongókat, hiszen amit a ‘90-es évek elején az essex-i DJ magával hozott, azt most el is vitte. Az új anyag mérsékelt siker lett és mivel úgy is lejárt a szerződésük a kiadóval a Hyde-Smith páros úgy döntött, hogy új irányba tekint.

2005-ben kezdték el megvalósítani a “Riverrun Project” elnevezésű tervüket, melynek lényege, hogy pár számos kislemezeket (Lovely Broken Thing, Pizza For Eggs, I'm a big sister, and I'm a girl, and I'm a princess, and this is my horse...) tettek elérhetővé az oldalukon. Ezek az anyagok nem kerülnek a boltokba, csak mp3 formátumban tölthetőek le az Underworldlive.com-ról (ahol egyéb ritkaságokat, live-okat és kiadatlan felvételeket is megoszt a páros).

Az első kézzel fogható megjelenésük a 2006-ös Breaking and Entering film zenéje, melyet az Underworld Gabriel Yareddal közösen készített.

2007-ben újból rászánták magukat, hogy stúdióalbumot vegyenek fel: 2007 októberében megjelent az Oblivin With Bells című hetedik albumuk. Az anyagról csupán a Crocodile-t másolták ki kislemezre, ami igazából nem nagy kár, hiszen könnyen felejthető lett az újabb próbálkozás.

2008-ban újból filmzenében utazott a duó: Danny Boyle Sunshine című filmjéhez készítették el a teljes hanganyagot (John Murpy közreműködésével).

[2008.12.22.]

Kiadványok
stúdió
Underworld: Dubnobasswithmyheadman (1993)Underworld: Second Toughest in the Infants (1996)Underworld: Beaucoup Fish (1999)Underworld: A Hundred Days Off (2002)Underworld: Crocodile (2007)Underworld: Oblivion with Bells (2007)Underworld: Barking (2010)
élő (live)
Underworld: Everything, Everything (2000)
válogatás
Underworld: 1992-2002 cd2 (2003)Underworld: 1992-2002 (2003)
filmzene
Underworld: Breaking and Entering (2006)Underworld: Sunshine: Music from the Motion Picture (2008)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még