2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Szabó Tamás
 
Legutóbbi kiadványok
Special Guest (2007)
Obsession (2006)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Szandi: Bumeráng Party (1996)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
A Delta Blues Fesztiválon kiengedik az ősi blues szellemét
Töprengj el a történteken - koncertfelvétel a Jambalayától
Különleges vendégek Szabó Tamásnál
Szabó Tamás
Ilusztris vendégek a nemzetközi szájharmonika fesztiválon
     
 
Szabó Tamás
Születés dátum: 1968.
Web: http://www.szajharmonika.hu/szabotamas
Aktív kapcsolat: Boogie Woogie Trió (előadó/zenész), Póka Angéla Trió (előadó/zenész), Silence (előadó/zenész, 2003-), Szabó Tamás Trió (előadó/zenész), Spo-Dee-O-Dee (énekes, 1997-), Bistro Blues Band (szájharmonikás), Largo Cammino (szájharmonikás), Mojo WorKings (szájharmonikás, 2010-)
Egyéb kapcsolat: Palermo Boogie Gang (előadó/zenész, 1988-1997), Taylor's Clothes (énekes, 1998-2000)
Szájharmonikaművész
 
     

Szabó Tamás

Szájharmonika művész.

1968-ban, Budapesten született. Érettségi bizonyítványát a Ságvári Endre Nyomdaipari Szakközépiskola és Technikumban szerezte meg.

1983. őszén lépett először színpadra a Kassák Blues Kocsmában, amelynek Bodonyi Attila volt a vezetője.

1989-ben nyomdai fotós technikusi képzettségről szerzett papírt. Első nagylemeze is ebben az évben jelent meg, a Bistro Blues Band tagjaként, „Tudod csak azért” címmel.

1990-ben ugyanez a lemez jött ki, csak immár angol nyelven, a következő címmel ellátva: „You Know Just Because”.

1993-ban ugyancsak ennek a zenekarnak a tagjaként ő is részesült az Emerton díjból, az év legígéretesebb zenekara kategóriában. Más megtiszteltetést is tartogatott az 1993-as esztendő a fiatal zenész életében, ugyanis a négy évente megrendezett harmonika világbajnokságon Ferenczy Györggyel osztozott az 5. helyezésben. Újabb lemezt is tartogatott a szájharmonikás számára az esztendő, megjelent ugyanis második nagylemeze, amelyet a "Re Hot Blues” címmel látott el. S még mindig csak 1993-nál tartunk, amikor is megjelent „Bluese With The Feeling” (szájharmonika iskola)című könyvének első kiadása.

1994-ben kiadták a Palermo Boogie Gang harmadik lemezét, „Bottle Up And Go " címmel. A BáL-NA produkciós irodával karöltve megrendezte az I. Nemzetközi Szájharmonikás és Harmonikás Találkozót. Ezen kívül egy közös albumuk is megjelent Big Jay McNeely-vel, a színes bőrű amerikai szaxofonossal.

1995-ben elkészítetett egy CD-t amely Magyarországon az első olyan lemez lett, amely akusztikus korong, és mindezt Dorogi Barbara tolmácsolásában tárt a közönség elé. A Az albumnak a "Night Time Is The Right Time" címet adta. Szép sikereket ért el vele, sőt a CD bekerült a Cross Cut (Német) európai lemezküldő és postázó cég katalógusába is. Még ebben az esztendőben a Rocking Box gondozásában, de az ő munkája nyomán jelent meg „Caravan” címmel (ABC szájharmonika trió) az az album, amely tartalmazza a múlt ez idáig kiadatlan harmonikás felvételeit.

1996-ban megjelent a Palermo Boogie Gang utolsó lemeze "Anniversary" címmel. S szintén ’96-ban a népszerű tv-s személyiség, Kepes András egy 20 perces riportfilmet mutatott be róla, amely az „Apropó” című műsorban került adásba.

1997. augusztusában feloszlott a Palermo Boogie Gang nevű zenekar. Ám Szabó Tamás nem pihent: életre hívta a Spo-Dee-O-Dee névre hallgató blues és boogie-woogie zenekart. Még ebben az évben megalakult a Magyar Harmonika Szövetség, amelynek többek között ő is az egyik alapító tagja volt, illetve a boltok polcaira került könyvének második, bővített kiadása. Sőt még mindig csak ’97-ben vagyunk, amikor is megjelent első szólólemeze, amelynek a „The Tailor’s Clothes” címet adta, amely magyarul annyit tesz: „Szabó Ruhái”.


1998-ben jött el az idő, amikor is megrendezte első önálló nagyszínpados estjét, amelyre a Lágymányosi Közösségi Ház „MU” színházában került sor. Szintén ebben az évben Horváth Charlie oldalán részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet Birminghamben tartottak. Később Nagy Szabolcs „The Song Is Ended” című korongjának producere és zenésze lett. Ennek az albumnak a segítségével a kiváló zenész bepillantást nyert a ’20-’30-as évek zenei világába.

1999. májusában megjelent második szólóalbuma, „The New Lodger” címmel, majd később a Bluespatika Közhasznú alapítvánnyal közösen elkészítette „Harponic Moverments” címmel az első magyar szájharmonikás antológiát. Decemberben pedig megjelent a „Drinking Wine Spo-Dee-O-Dee” névre keresztelt blues albuma. Külön pikantériája, hogy a zenész a Palermo Boogie Gang utolsó lemeze óta nem készített blueslemezt. Az MTV1 Kincsestár című műsorában egy 90 perces riportot láthattak vele az érdeklődők.

2000-ben pedig a „Boggie-Woogie Barbershop” című koronggal jelentkezett a kiváló muzsikus.

2001-ben is egy újabb lemezt készített – Bleu Orange címmel – amelyen Csízy László tanítványaival együtt szerepelt, s az album klasszikus zenei művek feldolgozását tartalmazta. A korong egyedülálló próbálkozás, ugyanis általa arra próbált rávilágítani, hogy hogyan is lehet beleilleszteni a harmonikát a klasszikus zenébe, illetve a klasszikus darabokat hogyan lehet ötvözni a mai könnyűzenei hangzással.

2002-ben klubcsapatával több külföldi állomáshelyen is zenélt, járt többek között Németországban, Hollandiában, Szerbiában és Ausztriában is, illetve ismét lemezzel rukkolt elő, amelynek az „Aint Got No Money” címet adta, amelynek hangvétele enyhén szatirikusra sikeredett.

2003-ban, megalakult a Silence zenekara, amely klasszikus- és filmzenék mellet kamarazenekari darabokat játszott. Egy kis példányszámú verseskötettel is jelentkezett, amelynek az „SMSversek” címet adta.

2004-ben újfent szólóalbumot adott ki, „Part Of Silence” néven, amelyen a filmzenék hangulatát idézte fel, amelyen olyan nagy nevek szerepelnek közreműködőként, mint Sipeki Zoltán (gitár), Kövi Artúr Bálint (cselló, (Mendelssohn Kamarazenekar), Czomba Imre (stúdiózenész).

2005. április 24-én a Palermo Boogie Gang 20 éves jubileumi koncertet adott. Október 1-én a Silence nevű formációval egy 75 perces rádióhangversenyt közvetítette a Bartók Rádió. Novemberben ismét verseskötetet jelentetett meg, „Versmsben” címmel, amelyet saját készítésű fényképeivel illusztrált A 2005-ös év szakítást is elhozott: feloszlott a Silence névre keresztelt zenekara. Decemberben újabb albumot dobott piacra, „All Comes Back” címmel. Ez a korong duettalbum, amelyen társa Nemes Zoltán zongorista volt, s amelynek dalai a new orleans-i zenék hangulatát idézik.

2006. őszén újabb zenekart alapított, (akusztikus hangulatzenekar) amelynek a Largo Cammino nevet adta. Társai Kövi Arthur Bálint, Császári Gergely, Nemes Zoltán és Kárpáti Zoltán. Decembertől a Lakászínház „Pókká vált lány” című előadásában játszott.

2007-től közreműködik a Póka Angéla Black Milk nevű klubzenekarában.

Akikkel együtt zenélt:
Larry Garner (US), Ripoff Raskolnikov (A), Chester Washington (US), Magic Slim (US), Erich Trauner (A), Big Jay McNeely (US), Louisana Red (D), Champion Jack Dupree (US), Blues Wire (G), Harry Wettenstein (A), Carry Bell (US), Steve Baker (D), Jeanne Carol (US), Carol Cass (US), Erwin Helfer and Chicago Allstars (US), Todor "Thoso" Todorovic (D), Homsick Mac (UK), Raw Hide (YU), Eb Davis (D), Ronald Abrams (N), Christian Sandera (A), Monty Waters (US), Lemmy Kilmister (Motorhead).

[2007.04.24.]

Kiadványok
stúdió
Szabó Tamás: Obsession (2006)Szabó Tamás: Special Guest (2007)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még