2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Locomotív GT (LGT)
 
Legutóbbi kiadványok
Loksi (1980)
Aranyalbum 1971-76 (1) (1978)
Aranyalbum 1971-76 (2) (1978)
Locomotiv GT V. (1) (1976)
Mindig magasabbra (1975)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Válogatás / több előadó: A 80-as Évek Magyar Slágerei - Karaoke DVD 2 (2006)
Locomotív GT (LGT): Bummm! (1973)
Locomotív GT (LGT): Ringasd el magad (1972)
Locomotív GT (LGT): Locomotiv GT (1971)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Milliók kedvence ez a magyar dal 6. - már 1975 óta népszerű - ismered?
Az LGT tagjai vasárnap délután közölték: "zenekarunk többé nem lép fel"
A szervezők most közölték! Elmarad az LGT-koncert
Somló Tamás halála - megható idézettel búcsúznak az LGT oldalán
Elmarad az LGT legendáinak koncertje - íme a közlemény
     
 
Locomotív GT (LGT)
Megalakulás: 1971. április 6.
Cím: Budapest,
Web: http://www.lgt.hu
Aktív kapcsolat: Sztevanovity Dusán (szövegíró, 1977-), Karácsony János James (gitáros, 1974-), Somló Tamás (énekes, 1974-), Presser Gábor (billentyűs, 1971-)
Egyéb kapcsolat: Frenreisz Károly (basszusgitáros, 1971-1973), Barta Tamás (gitáros, 1971-1974), Laux József (dobos, 1971-1975), Adamis Anna (szövegíró, 1971-1976)
Kultikus magyar csapat.
 
     

Locomotiv GT (LGT)

Az LGT egy kultikus magyar zenekar, az első magyar szupergroup. Névadó szimbóluma, a legelső lemezükön felbukkanó, akkor még akváriumban álló stilizált gőzmozdony végigkísérte a banda történetét.

A kezdetek

Az LGT 1971. áprilisában alakult meg Budapesten. A zenekar négy alapító tagja (Presser Gábor, Frenreisz Károly, Barta Tamás és Laux József) élvonalbeli beatzenekarokból igazolt át, így az Omegából érkezett a zeneszerző-billentyűs-énekes Presser Gábor, Laux József dobos (és felesége Adamis Anna szövegíró), illetve a Metróból csatlakozott Freinreisz Károly (71-73)basszusgitáros, végül az ex-Hungáriás Barta Tamás szólógitáros. A végleges felállás '77-re alakult ki: Presser Gábor, Somló Tamás, Karácsony János, Solti János.

Bemutatkozó koncertjüket a Budai Parkszínpadon tartották '71 júliusában. Augusztusban jelent meg első kislemezük, amely a Boldog vagyok és a Ha volna szíved című dalokat tartalmazta. Ősszel díszvendégként kiutazhattak a tokiói World Popular Song Fesztiválra, ahol az Érints meg angol nyelvű verziója (Touch Me, Love Me, Rock Me) hatalmas sikert aratott. Ezt egy újabb kislemez kísérte, két angol slágerrel.

1971 decemberében jelent meg a csapat első albuma, Locomotiv GT címmel. Az együttes 1972-ben az öreg kontinensről egyedüli csapatként részt vehetett az angliai Lincolnban megrendezett Great Western Express Fesztiválon, ahol olyan legendás zenekarok és énekesek mellett léptek fel, mint a Genesis, a Beach Boys, Joe Cocker és a Faces.

1972 őszén látott napvilágot Londonban rögzített második albumuk, a Ringasd el magad. 1973-ban a Vígszínházban létrehozták a Déry Tibor regényéből készült „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című darabot, amelyet ma is játszanak a színházak, 1987-ben az USA-ban is bemutatták. A darab mérföldkő volt a magyar kulturális életben, nagyban hozzájárult az ifjúsági kultúra elfogadottságához, a tiltások enyhüléséhez.

Frenreisz 1973-ban kilépett a csapatból és megalakította a Skorpiót. Helyére az Omegából érkezett Somló Tamás.

1973-ban kiadásra került a harmadik album, a Bummm!, amely már nemcsak külföldön, hanem itthon is meghozta a népszerűséget az LGT számára. Nagy-Britanniában együtt dolgoztak Jimmy Millerrel, a Rolling Stones producerével, Londonban és Los Angelesben készítettek egy-egy nagylemezt. 1974 nyarán végigkoncertezték az USA-t is. Az ígéretes kezdetek után a nemzetközi karrier mégis elmaradt (az akkori magyar rendszer néhány illetékes tagjának akadékoskodása következtében).

Egyszer fenn, egyszer lenn

Barta Tamás úgy döntött, hogy nem tér haza az USA-ból, és kint épít karriert. Helyette a Generálból érkezett Karácsony János. A negyedik album, a Mindig Magasabbra már az ő közreműködésével készült 1975-ben. 1976-ban készítették a szintén betiltott, Locomotiv GT V. címet viselő dupla albumot. Laux József az Egyesült Államokba ment, ahol hangmérnök lett. Utódja az ifjú Solti János lett a Generálból, akivel tehát kiteljesedett a végleges felállás.

1977-től Zorán fivére, Sztevanovity Dusán lett a zenekar szövegírója. Az ebben az évben megjelent Zene – Mindenki másképp csinálja című album ismét hatalmas népszerűséget ért el. Presser Gábor '77-ben Erkel Ferenc-díjat kapott. A sok siker mellett kudarc is éri a csapatot: második koncertjük után Romániából kitiltják őket, egy időre pedig Magyarországon is letiltották fellépéseiket.

1978-ban egy dupla válogatáslemezzel álltak elő, ez volt az Aranyalbum 1971–76 és a Mindenki. Kovács Katival két közös albumot készítettek, Zorán számára pedig hármat írtak. 1980-ban készítették el Loksi című dupla albumukat, amelynek művészi ereje előtt az akkori hanglemezgyári cenzúra is meghajolt: csonkítatlanul jelenhettek meg rajta olyan dalok, amelyek amúgy sokkal inkább a „tiltott”, mint a „tűrt” kultúrpolitikai kategóriába illettek. Ez volt az első, amiért a zenekar előadóművészi jogdíjat kapott: 25 000 példány felett fejenként 70 fillért.

1980-ban az LGT részt vett az Omegával és a Beatricével közös turnén. 1981-ben a Szovjetunióban, 1982-ben Bulgáriában léptek fel, de megfordultak az NDK-ban, Kubában, Lengyelországban pedig talán népszerűbbek voltak, mint itthon.

1982-ben újabb lehetőség kínálkozott a nemzetközi sikerre: az angol EMI világcéggel kötött szerződés két angol nyelvű lemezt eredményezett, az átütő siker azonban ezúttal is elmaradt. 1982-ben itthon is megjelenik egy lemez – valamely furcsa oknál fogva Locomotiv GT X. címmel (valójában ez csak a kilencedik).

1984-ben másfél hónapon át a Szovjetunióban koncertezett az csapat, ahol összesen mintegy 350 000 néző hallgatta végig a fellépéseiket Leningrádban, Rigában, Tallinnban és Moszkvában.

1984-ben jelent meg az első magyar óriás kislemez (maxi), amely az Első magyar óriás kislemez címet viselte. Az együttes kedvetlenségét csak növelte, hogy a négy számból kettőt le akartak tiltani – a Kinn is vagyok, benn is vagyok mint burkoltan erotikusnak minősített szám még csak-csak átment a rostán, de a „kész lázítás” ítéletét kiérdemlő Dalaktika sosem jelent meg.

A búcsú

1984-ben megjelent az Ellenfél nélkül címet viselő búcsúlemez. 1986-tól a monopolhelyzetben lévő Hanglemezgyárral való rossz viszony és a magyar populáris kultúrában egyre jobban eluralkodó „igénytelenségdömping” folytán az LGT zenekarként szüneteltette működését, bár tagjai ezután is együtt dolgoztak számos LGT-produkcióban.A turnék ritkultak, az utolsó fellépésre a „törzshelyen”, a Tabánban került sor 1987. május 2-án. Ezután az LGT gyakorlatilag megszűnt: „elhatározza, hogy végtelen időre felfüggeszti magát, de nem oszlik fel”. Presser, Karácsony és Somló szólókarrierbe kezdett, Solti pedig más együtteseknek dobolt. Egymás lemezein olykor dolgoztak együtt, de a Loksi nem adott ki több albumot.

1992 májusában a Nyugati Pályaudvaron tartott négy koncerten búcsúztak el közönségüktől – akkor úgy tűnt, örökre. Öt évvel később azonban a zenekar negyedszázados történetét feldolgozó Volt 1×1 zenekar című film munkálatai közben annyira boldoggá tette őket a közös munka, az együttzenélés, hogy feladva korábbi elhatározásukat, újabb nagylemezt készítettek.

Az 1997-ben megjelent 424 – Mozdonyopera című új album sikere is mutatja az LGT nemzedékeken átívelő népszerűségét. 1999-ben, a Wstel kapcsolat koncerten 200 ezer néző előtt léptek fel, ahol több generáció együtt élvezhette zenéjüket. Ugyanilyen örömünnep volt a 2002. június 1-jei, egész napos LGT-fesztivál is, amelynek csúcspontjaként a zenekar az egész életművet összefoglaló koncertet adott. Ekkor jelent meg ez idáig utolsó lemezük: A fiúk a kocsmába mentek – a zenekar egyik legjobb albuma.

Az LGT 2007. július 29-én a marosvásárhelyi Félszigeten, augusztus 2-án Budapesten, a Klebelsberg Kúnó Kulturális Központban, augusztus 7-én pedig a budapesti Sziget Fesztivál nulladik napján lépett fel. A koncertet becslések szerint mintegy negyvenezren látták.

- zsu -

[2009.10.12.]

Kiadványok
stúdió
Locomotív GT (LGT): Locomotiv GT (1971)Locomotív GT (LGT): Ringasd el magad (1972)Locomotív GT (LGT): Bummm! (1973)Locomotív GT (LGT): Mindig magasabbra (1975)Locomotív GT (LGT): Locomotiv GT V. (1) (1976)Locomotív GT (LGT): Loksi (1980)
válogatás
Locomotív GT (LGT): Aranyalbum 1971-76 (1) (1978)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még