Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2018. január 23. | kedd | Zelma, Rajmund nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Bravó! Ötórás újévi varázslat Mága Zoltánnal és sztárvendégeivel az Arénában
Még 5 nap! Budapesti Újévi koncert Mága Zoltánnal és sztárvendégeivel - vedd meg a jegyedet!
Átadták a Fonogram Díjakat!
Disney On Ice, Mága Újévi koncert és Yamato a legnépszerűbbek közt
Ismét nívós vendégekkel érkezik Mága Zoltán showja 
Ma este újra Mága-show: Keresztes Ildikó, Balázs Fecó, Charlie, Bródy János lesznek vendégek
Mága Show - Remek vendégek, titkok, őszinte vallomások...
Rangos díjat kapott Mága Zoltán 
Új tévéshow-val jelentkezik Mága Zoltán
˝Célom, hogy minden évben elvarázsoljam a közönséget˝ - interjú Mága Zoltánnal
Kapcsolatok
Ádok Zoltán
Keresztes Ildikó
Mága Zoltán
Silló István
Szulák Andrea
Kapcsolódó események
Mága Zoltán budapesti újévi koncert 2013 - jegyek
[2013. január 1.
kedd 19:00]
Mága Zoltán koncert
[2012. január 1.
vasárnap 19:00]

Exkluzív infok a Budapesti Újévi Koncertről - megszólal Mága Zoltán, a rendező, a karmester és a fellépők

Mága Zoltán negyedik alkalommal látta vendégül újévi koncertjén több ezer „barátját”, akik a közel ötórás, sok műfajt felvonultató, ám mégis egységes köntösben tündöklő megakoncerten többször is állótapssal adóztak a hegedűvirtuóznak és zenésztársainak. A koncertet követő exkluzív fogadáson az alkotókat és a fellépő művészeket kérdeztük.

A koncertről készült beszámolót itt olvashatod el!

A gálaműsort követő fogadáson az est főhősén kívül a rendezőt, a karmestert és néhány fellépőt kérdezek.

Elsőként az újévi koncert rendezője, az Operett Színház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor válaszol.

- Egy fantasztikus, sokszereplős, színes, ám egységesre megkomponált műsor ért véget az elmúlt percekben, ami javarészt a rendező munkáját dicséri. Milyen jellegű és időtartamot felölelő munkafolyamatot képzeljünk el e mögött? Hogyan áll össze a produkció?
- Ez több hónap felkészülési időt, 250 ember összehangolt munkáját jelenti, ami nyilván minden évben nagy feladat. Nagyjából három hónap alatt – miután az ember dolgozik mellette, este, éjszaka, most itt egy fél órát, majd ott –, egyszerre csak összeáll. Magát a rendezést aztán három nap alatt csinálom meg. Ami fontos, hogy valóban létrejön egy egység, miközben össze-vissza minden van benne.

- Mi jelent önnek az újévi koncert?
- Erőteljesen hiszek abban, hogy a legkülönbözőbb zenei műfajok ízléssel és jó teljesítményekkel abszolút módon ötvözhetők. Itt a klasszikus zene legszélsőségesebben komoly része, a cigányzene, a magyar nóta, a népzene, az operett, az olasz dal, a könnyűzene egyaránt megjelent, ezzel is mutatva, hogy a zenés (nép)színháznak óriási lehetőségei vannak. Azt gondolom, hogy a közönségnek eszelős szüksége van zenés színházi élményekre; ez az egyetlen, ami ellensúlyozni tudja a való világot. Ez a koncert – a negyedik, amit csinálunk – azért jelent sokat nekem, mert nagyon nagy formátumban, őrületben, az effektusoknak és a „kommersz” színházi hatások használata mellett komoly, igazi értékeket tudunk közvetíteni. Iszonyatosan fontos, hogy a komolyzenét kinyissuk az emberek fülének és szemének, mert a legnagyobb gyönyörűségek egyike.

- Milyen Mága Zoltánnal dolgozni?
- Mága Zoli egy hihetetlenül tehetséges ember, zenész, frenetikus hegedűs, és remek színházi érzéke van. Ugyanakkor nagyon sokat markol, kedves az emberekkel, aminek az a hátulütője, hogy rengeteg plusz feladat esik az emberre. Nem könnyű, de rendkívül szeretetteljes ez a munka. Vele – abban a pillanatban, ha valaki tudja, mit akar – nagyon könnyű együtt dolgozni.

Csatlakozz, ha szereted a zenét.A koncert másik, nélkülözhetetlen pillére a kiváló karmester, Silló István.

- Egy olyan produkcióban, amely több műfajt ölel fel, számos művészt szólít színpadra, hogyan lehet megtartani a tisztánlátást? Miként lehet ennyi mindent kordában és fejben tartani?
- Egy ilyen helyzetben igazán két ellenségünk van, amivel muszáj megbirkózni: az akusztika és a fáradtság. Déltől, megállás nélkül próbáltunk, éjfélig tartott a koncert, a zenekarnak és nekem ez idő alatt összesen egy és negyed óra szünetünk volt.
A másik, hogy borzasztóan nagy a tér, már a zenekarral is messze vagyunk egymástól; aztán egyszer csak tőlem, mint ide a Hold, megjelenik a kórus; majd lejön mellettem a lépcsőn egy szólista, még egy percet megy, amíg a színpad elejére ér, és onnan énekel. Ha a hang, az elektroakusztikus rész nincsen rendben, és nem halljuk meg egymást a szólistákkal, akkor nagy baj lehet. Szerencsére ez nem történt meg. A színpadon biztonságban éreztük magunkat, és úgy vettem ki a közönség reakciójából, hogy kifelé egészen jól szólhatott, mert sokszor ünneplő ordibálás hallatszott a nézőtérről.

- Milyen lélekállapotba kerül az ember egy ilyen nagyszabású előadás dirigálása közben?
- Ezt negyedszerre csinálom, bejártam a fél világot, vezényeltem nagy koncerttermekben, de 13.000 embert nem lehet megszokni; ennek tömegvonzása van. Már az lenyűgöző, amikor reggel bejövök az üres arénába, körülnézek, és ha van valami kis problémám, leslattyogok a terem közepéig a hangosítókhoz, ami két percig tart; visszafelé már szaladok, mert nincs annyi időm. Aztán, amikor tele van emberekkel, az igazán elképesztő.

Keresztes Ildikó, Szulák Andrea és Ádok Zoltán az új évre koccintanak, amikor megszólítom őket.

- Milyen volt részt venni ebben a buliban?
- [Keresztes Ildikó] Nagyon jól éreztem magamat, persze a fulladás küszöbén, mert egy hónapja folyamatoson köhögök. Stresszeltem is, de úgy látszik, az ember egy olyan pszichés állapotba kerül, amikor felmegy a színpadra, hogy megszűnik minden. Jó volt látni sok olyan kollégát, akikkel dolgoztam már együtt, és akikkel még nem. Ráadásul nekem azért is érdekes, mert először vagyok Mága Zoli vendége.

- Máté Péter Hazámjával remekeltél. Milyen a dalhoz való kötődésed?
- [K.I.] Nekem két hazám van: Erdély és Magyarország. Sokszor énekeltem, és előszeretettel választják tőlem ezt a dalt. Nagyon szeretem, jó énekelni. Most csak azon izgultam, hogy el tudjam énekelni: délben még ott tartottam, hogy nem tudok bejönni, annyira beteg vagyok; lemondani viszont semmiképp sem akartam volna.

- [Ádok Zoltán] Az egész csapatból többen az influenzával, a náthával és kísérőivel küzdünk. Szerintem mindenki a legjobbat próbálta nyújtani. Én negyedik éve vagyok itt, és úgy gondolom, Zoli minden réteget, minden ízlést próbál kiszolgálni. Fontos a színesség, az összetartás, a barátság. Részt vettem Zoli hat 100 templomi koncertjén is; hatalmas élmény volt segíteni (pl. együtt adtuk át Szegeden – szegedi vagyok –, a gyermekklinikán a lélegeztetőgépet). Tényleg fantasztikus érzés ennyi ember előtt fellépni.

- Hogyhogy csupán az első alkalommal szerepel az újévi koncerten?
[Szulák Andrea] Nagyon pici volt még a kislányom, amikor Zoli elkezdte ezt a hihetetlen sikerszériát, és feltételezte, hogy újév napján nem vállalok ilyen feladatot; és igaza van. Most először érzem azt, elég nagy a gyerekem ahhoz, hogy az új év első estétjét külön tudjuk tölteni. Kicsit babonás vagyok, és mindig azt gondolom, ahogyan elkezdődik az év, akkor az egész olyan lesz, mint azon az egy napon, ami persze butaság; de örültem, hogy idén rám is került a sor.

- Milyen érzés egy ilyen megaprodukcióban, ekkora tömeg előtt fellépni?
[Sz.A.] Nem idegen a közeg, mert már többször felléptem itt (például a Rapülők utolsó, nagy koncertjén is), illetőleg időnként megrendezésre kerülnek olyan nagyobb, céges események, amikor szintén tele van az Aréna. Azért megmondom őszintén, jobban szeretem, amikor látom a nézők szemét.

A talán legmozgalmasabb előadást Kerényi Miklós Máté nyújtotta, aki igazi showman-ként, lazán és lendületesen animálta a nem kis tömeget.

- A színpadon ma este látott természetes lazaság és hangulatfokozás honnan fakad?
- Nagyon szeretem ezt az egészet. A színész egy furcsa állatfaj: akkor boldog, ha a közönséget boldoggá tudja tenni, miközben a közönség attól tud boldog lenni, ha ő boldog. Aztán egymásra épülve, egyszer kilyukadunk oda, hogy jól érezzük magunkat együtt egy teremben.

- Harmadik alkalommal szerepelsz az újévi koncerten. Fejlődik?
- A történet mindig fejlődőképes. Szerintem a nézők nagy része már látta az előzőeket, így lassan visszajárnak ide, amitől egyre meghittebb, egyre közvetlenebb, sokkal gyorsabban oldódnak fel, sokkal gyorsabban leszünk együtt a közönséggel. Ez ma abszolút érződött, mindannak ellenére, hogy egy nagyon hosszú műsor volt. Remélem, sikerült jól megnyitni ezt az évet. Ennél rosszabb sose legyen!

- Mága Zoltán az első alkalommal kijelentette, hogy összesen hetven Budapesti Újévi Koncertet tervez. Korodnál fogva esélyes, hogy a hetvenediken is itt leszel. Számíthatunk rád?
- Igen, mindenképp. Remélem, Zoli továbbra is számít rám.

Miután mindenki köszönti, gratulál neki, az est házigazdája, Mága Zoltán ráteszi az i-re a pontot.

- A hetvenből ez volt a 4. Budapesti Újévi Koncert. Mennyiben volt ez más az eddigiekhez képest?
-
Felemelő volt, hogy ismét több mint tizenkétezren köszönthettük együtt az új esztendőt. Nagyon boldog vagyok, hogy ötórás műsort végigült a közönség, több szám alatt állva tapsoltak hihetetlen ovációval, és nagyon büszke vagyok hazámra, a magyar zeneértő, zenekedvelő közönségemre, hogy közösen alkottuk meg ezt a sokak által Európa legnagyobb újévi koncertjének nevezett ünnepélyt. Sok zenei műfaj keveredik, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy megfeleljek minden korosztálynak. Azt vettem észre, hogy hála Istennek a közönség nagyon jól érezte magát. Felmentem a köztársasági elnök úrhoz, aki azt ígérte, ameddig él, minden évben el fog jönni. Nagyon örült neki, hogy Magyarországon van egy ilyen rangos esemény. Persze, az elismerést nem csak én érdemlem meg, hiszen rengeteg ember dolgozik már fél évvel korábban a szervezésen. Sőt, azt beszéltük a rendezővel, hogy bár le kell diplomáznom a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, már február-márciusban elkezdjük előkészíteni a 2013. évi koncertet.

- Milyen évet zártál?
Sikeresnek vélem: megvalósítottam a 100 templom-jótékonysági koncertsorozatot (amit a magyar embereknek köszönhetek, akik összefogtak, segítettek a bajba jutott honfitársainkon hazánkban és a határon túl egyaránt); megjelent egy új albumom Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország címmel; elkészült a 100 templomi koncertről szóló könyvem, amelynek címoldalán XVI. Benedek pápával vagyok; dvd-t készítettem; hat show-műsorom volt a Duna TV-n; és természetesen készültem erre a nagy eseményre.

- Mit tartogat 2012?
-
Nagyon sok munka elé nézünk: ismét egy százállomásos koncertsorozatot fogunk megvalósítani; szeretném népszerűsíteni a magyar népzenét szerte a világban; szeretnék gyönyörű szép Strauss-melódiákat játszani; de szeretnék ugyanúgy megmaradni Mága Zoltánnak, ahogy megismert a közönség.

Lájk, ha érdekesnek találtad anyagunkat.

- Aigner Ivan - 

[2012.01.09.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Komoly zenekart keresek! zenekar [2018.01.21.]
Fuvolista zenész » rézfúvós [2018.01.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

A We Will Rock You musical megmutatta milyen az igazi rockzene!
Elképesztően nagy éneklések,...beszámolók még