2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szörényi Levente: 63!
Olvasóink jól döntöttek! Feke Pál alakítja Istvánt!
Milliókat vonzott A Társulat - nemcsak a győztesek kapnak főszerepet
Tarolt A Társulat! Már 22 ezer ember vett jegyet az István, a királyra
Rendőr-főtörzsőrmester alakítja Saroltot az István, a királyban?
Kapcsolatok
Szörényi Levente
Bródy János
Kapcsolódó események
István, a király
[2008. június 18.
szerda 19:30]

"Az örök konfliktus: István, a király" - Interjú Szörényi Leventével és Bródy Jánossal

Hogyan nyerte el végső formáját a darab?
– Ahogy Levente mondta: törekvéseinket jelentősen meghatározta, hogy dupla nagylemezt akartunk elkészíteni. Ennek megfelelően, viszonylag hamar meg is írtuk a művet. Az alapokat a Főnix stúdióban a Fonográffal vettük fel, majd folytattuk a munkát a törökbálinti stúdióban. Eközben kerestük a megfelelő szereplőket, akik szintén nem gondolták akkor, hogy ilyen jelentőségű darabhoz adják a nevüket, tehetségüket. Ezért most is hálás vagyok nekik; utólag is köszönöm áldozatos munkájukat!

– Hadd tegyem hozzá: lelkileg és emberileg úgy éreztem, hogy szükség van arra a szakmai összefogásra, ami összehozza a periférián lévő ún. „Fekete Bárányokat” az „államilag” elfogadott színészekkel, zenészekkel. Egyébként a rock-zenészek, Vikidáltól-Nagy Feróig, örömmel vállalták a feladatot – összegzi Szörényi Levente.

A szereplők kiválasztása nagymértékben hozzájárult a dalmű sikeréhez. Milyen szempontokat kellett ehhez figyelembe venni?
– Tulajdonképpen a véletlenszerűség is közrejátszott abban, hogy kinek melyik szerep jutott. Pl. Varga Mikire - a Safari-együttes akkori énekesére - egy tehetségkutató verseny zsűritagjaként figyeltem fel, és ajánlottam Levente figyelmébe – idézi fel Bródy János.
Utólag már nagyon bánom, hogy hallgattam Gáborra, aki nem merte Miklós arcát és személyiségét felvállalni a filmben. Így eleinte „csak” a hangját kölcsönözte a szerephez, később pedig hozzá öregedett István karakteréhez – teszi hozzá Levente.

– A darab annak a Boldizsár Miklósnak az Ezredforduló c. drámája felhasználásával készült, aki akkoriban Koncz Zsuzsa férje volt. Kézenfekvő lett volna, ha az egyik szerepet (mondjuk Gizella királyné) az énekesnőre osztják…
Mostanában más énekesnő is megpendítette ezt a húrt, de én úgy emlékszem, hogy erről nem volt szó – állítja Tini.

– Tininek olyan mértékben van igaza, - siet segítségére Levente - hogy ez a kérdés még csak fel sem merült!
Bródy János szövegírói zsenialitása – többek között – abban rejlik, hogy a Himnusz akkordjainak lecsengésével a néző semminemű gyűlöletet, vagy elégtételt nem érez Koppány vezér felnégyelésével kapcsolatban, miközben egyértelműen István törekvései mellett teszi le voksát. A konfliktus mindvégig a darab keretei között marad: Egyetértesz a megállapítással Tini?

– Természetes dolog, ha valaki világnézete, netán vérmérséklete szerint ítéli meg a két főhős iránt érzett szimpátiáját; ez mindig változó. Kezdettől fogva arra törekedtünk, hogy az István… igazi dráma legyen. A darabban két hasonló nagyságrendű személyiség, és két hasonló nagyságrendű igazság konfliktusáról, összeütközéséről beszélhetünk.

– Ki kell mondanunk, hogy a magyar ember ősidők óta tüskéket, sérelmeket hordoz magában – állítja Levente. Amit te mondtál, hogy senki nem örült Koppány bukásának, pontosan erre a sértettségre vezethető vissza; ez az érzés mind a mai napig benne maradt az emberekben! Nem tudatosan, de azért benne van! Ez a tüske aztán bizonyos kihívások esetén manifesztálódik. Ilyen kihívás volt az István, a Király.

Hogyan ítélitek meg e két figura történelmi szerepét?
– A történelmi tudatban Koppány akkor még nagyon halványan szerepelt…- kezdi a szövegíró.

– Markánsabban fogalmazva – veszi át a szót Szörényi Levente – az egyház mindent megtett annak érdekében, hogy - az egyébként létező történelmi szereplő - háttérbe szoruljon. Történészek által bizonyított tény, – ami a darabban is elhangzik – hogy Koppánynak joga volt a trónra. Mi rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy ezt az ún. „Koppányságot” - vagyis a vezér történelmi jelentőségét méltatva – előhozzuk ebből a szürke homályból.

[2008.06.15.]

« előző oldal  (2. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még