2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Palya Bea
Hugh Masakela
Soweto Kinch
Yaron Herman
Dhafer Youssef
John Tchicai
Louis Moholo
A38 Hajó
Kapcsolódó események
Jazz Odüsszeia - A38 Hajó helyett Jövő Háza
[2006. április 4.
kedd ]
Jazz Odüsszeia – (John Tchicai (DK) & Louis Moholo (RSA)
[2006. április 6.
csütörtök 20:00]

Középpontban a zene


A projekt központjában olyan zenei együttműködések létrehozása áll, amelyek reflektálnak a különböző európai migrációs trendekre és azok kulturális hatására. A projekt „nagykövete“ Hugh Masekela, a világhírű dél-afrikai trombitás lesz, akinek élettörténetét és zenei karrierjét jelentősen befolyásolta az apartheid és kényszerű száműzetése. 1960-ban menekült Londonba és Yehudi Menuhin segítségével került be a Guildhall School of Music-ba. Később New York-ba ment, ahol fő patrónusai Harry Belafonte, Dizzy Gillespie és Louis Armstrong voltak. A 70-es években már világhírű lett, és 1973-ban visszaköltözött Afrikába. 1985-ben még egyszer el kellett hagynia Afrikát, amikor barátait lemészárolták. Ismét Londonba költözött, részt vett a „Graceland“ turnéban Paul Simon, Black Mambazo and Miriam Makeba társaságában. 1990-ben,
Nelson Mandela kiszabadulásakor tért vissza Dél-Afrikába, és azóta is ott dolgozik.

Hugh Masakela saját zenészein kívül meghívott Európában élő zenészeket is: Soweto Kinch (altsaxofon), a Jazz Jamaica Allstarts tagja, a Montreux-i Jazz Fesztivál „White Saxophone“ díjának nyertese és Yaron Herman, az izraeli származású, Párizsban elő kiváló fiatal zongorista is látható lesz a koncerten. Hugh Masekela koncertjére április 5- én kerül sor a Jövő Háza Teátrumban.

A másik formáció vezetője Dhafer Youssef lesz, aki az egyik legizgalmasabb zenész pillanatnyilag az európai jazz palettán. Tunéziából származik, osztrák állampolgár, jelenlegi otthona Párizs. Zenéje a szufi hagyományokra építkezik. Az oud (arab lant) nevű hangszeren játszik és énekel. Muzsikája az ősi és a modern tökéletes összhangja. Budapestre négy norvég jazz zenésszel érkezik (Eivind Aarset, Rune Arnesen and Audun Erlien). Dhafer Youssef koncertje április 4-én lesz az A38 Hajón.

Április 6-án John Tchicai, a kiváló afro-dán-amerikai szaxofonos lép fel az A38-on Louis Moholo dobossal, aki dél-afrikai származású és Londonban él. Zenésztársuk lesz még a kortárs és az elektronikus zene nagy kísérletezője, Spring Heel Jack és magyar kedvencünk, Dresh Mihály.

Április 7-én, a sorozat zárásaként pedig magyar, skót és bolgár jazz- és népzenészek különleges produkciójára kerül sor. Brian Kellock zongorista – aki a BBC szerint Nagy- Britannia egyik legkiválóbb hangszeres zenésze – John Rae dobos és Mario Lima Caribé (nagybőgő) jazz triója zenél együtt Balogh Kálmánnal (cimbalom), Palya Beával (ének), Farkas Róberttel (hegedű) és Szokolay Dongó Balázzsa(fúvóshangszerek). Csatlakozik még hozzájuk a Bécsben élő bolgár harmonikás, Martin Lubenov. Programjukat Bartók zenéje ihlette.

A koncertek Londonban a Barbican Centerben és a Spitz klubban lesznek, Párizsban a Banlieues Bleues Fesztivál különböző helyszínein, Budapesten pedig az A38 hajón és a Jövő Házában.

[2006.03.28.]

« előző oldal  (2. oldal)  

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még