2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Nagyszerű ötlet! Hangszeres játszóteret alakítottak ki egy kiskunfélegyházi óvodában

Az országban egyedülálló, hangszeres játszóteret alakítottak ki a kiskunfélegyházi Százszorszép Óvodában, a "zenélő kerítést" hétfőn adták át.

   Fricska Gyöngyi, a kiskunfélegyházi óvodákat tömörítő Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda intézményvezető-helyettese az átadón elmondta: a "zenélő kerítés" az intézmény negyvenéves fennállásának alkalmából készült el.

    A zenés játékok ugyan egy kerítést alkotnak, "de olyan kerítést, amely összetart, és nem elválasztja az óvodába járókat" - tette hozzá.

    A különleges hangszereket a Kézenfogva a Darvas Téri Óvoda Gyermekeiért Alapítvány kezdeményezésére két fiatal félegyházi hangszerkészítő tervezte meg és készítette el.    

Sevecsek Béla és Fekete Tamás - a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény szakmai támogatása mellett - csőharangokkal, akusztikai játékokkal, érdekes ütőhangszerekkel gazdagította az óvodát.   

    Az intézményvezető-helyettes kiemelte: a hangszerekkel kísért éneklés aktivizálja az agykéreg működését, ami jótékonyan hat a gyerekek logikus gondolkodására, az érzelmi intelligencia kiteljesedésére, érzékelésük, észlelésük fejlődésére.     Az óvodában már évek óta hagyománya van a mikrocsoportos zenei készségfejlesztésnek, így az új hangszerek kiváló lehetőséget nyújtanak a magyar ritmus- és dallamvilág megismerésére. Ez egyben erősíti a gyerekek identitástudatát, a hangszerek hangkészlete pedig a magyar autentikus zene alapjainak felfedezését nyújtja - mondta Fricska Gyöngyi.    

Szilágyi Áron, a Leskowksy Hangszergyűjtemény elnöke elmondta: 1863 hangszert őriznek.

    Az elmúlt negyven évben azon dolgoztak, hogy "minél közelebb vihessék a hangszerek világát a gyermekekhez, minél több gyermek élhesse át a hangok születését", hiszen minél több időt töltenek hangszerek mellett, annál nyitottabbak, annál befogadóbbak lesznek - fejtette ki.    

Az óvoda kertjébe telepített hangszerek egyediek, kifejezetten a kiskunfélegyházi intézménynek készültek. Van közöttük dob, dallamcsődob, acélnyelves dob és marimba, amelynél a bambuszcsöveket fém helyettesíti.

MTI

[2020.07.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még