2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) sajtótájékoztató

Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) - operett bemutató a Gödöllői Királyi Kastélyban

Június közepén Kero rendezésében mutatja be a Monarchia Operett társulata Huszka Jenő Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című operettjét. A készülő előadásban a hazai operett játszás sztárjai is szerepet vállaltak.

A Monarchia Operett (Kollár Péter Erik táncoskomikus- jelmeztervező vezetésével) több mint 10 éve alakult társulat, célja, a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő, táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzi professzionális előadásait. Itthoni fellépésein kívül számos nemzetközi turnén öregbítette az operett hírnevét, Amerikában, Izraelben, Németországban, Luxemburgban, Erdélyben és Oroszországban.

Huszka Jenő operettje igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, mely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sisi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól.

Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. Sisi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya szimpatizált a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sisi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a Kiegyezés létrejöttét. Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is.

Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők jellemzik a darabot, melynek átdolgozása során a három felvonásból egy feszesebb tempójú, de az eredetire hűen reflektáló, modern, két felvonásos operettet hoztak létre az alkotók.

A darabban többek között felhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a „Szeptember végén”, a „Szabadság, szerelem”, és a megrendítő „Szegény magyar nép” című dal. Ezenkívül ebbe írta Huszka a közismert „Délibábos Hortobágyon”-t, a „Rózsám, viruló kis rózsám”-at, de bekerült a műbe az „Én mától kezdve csak terólad” és a „Csík-csicsóban” című szám is, egyéb dalok, palotások, és polkák mellé.

Parádés szereposztással készül a Monarchia Operett a Sissi, a magyar királyné premierjére. Az előadásban a társulat sztárjai mellett a hazai operett játszás emblematikus művészei is szerepet vállaltak.
Sissi szerepében Denk Viktória lesz látható, aki így vall szerepéről:

"A magyar történelem egyik ikonikus nőalakja Sissi. Ebben a darabban a szabadságvágya, a költészet iránti rajongása és politikai nézetei, egy -a történészek által vitatott- titkos románcban fonódnak össze Andrássy Gyula gróf érzelmeivel. A Kerényi Miklós Gábor által igazi primadonna szereppé átdolgozott magyar királyné karaktere már a legelső olvasáskor a szívemhez nőtt. Bízom benne, hogy a közönség is legalább annyira fog rajongani érte, mint amekkora örömet jelent számomra ez az operett."

Gróf Andrássy Gyula szerepét a Monarchia Operett fiatal bonvivánja Árvai Dániel alakítja.
Dani szerepéhez méltón komoly jellemrajzzal készült Andrássyról:

„Andrássy Gyula magyar nemes, a politikában életteret és megoldást kereső gróf. A darab folyamán, ahogy az életében is, Petőfi hatására két dolog motiválja: „Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem!” Mindkettőt egyedi módon próbálja elérni úgy, hogy senki ne mondja meg, mit tegyen, vagy mit ne. Így nemcsak Magyarország szabadságáért küzd, hanem azért is, hogy életét ne a szabályok, hanem a saját akarata vezesse. (Elárulom, ebben egész jól rám talált a szerep) Szerelme Sissivel szövevényesen alakul, ám ennek segítségével a többi szerelmespár révbe ér, ráadásul a kiegyezés is létrejöhet – s, hogy mindez számára személyes ajándék, avagy csak egy beteljesületlen remény – ezt fedje a titkok homálya.”

Az operett nagyasszonya, Oszvald Marika is szerepet vállalt a Sissi, a magyar királyné operettben. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznőt Waldeck grófnőként üdvözölhetitek az előadásban.

Oszvald Marika korábban nem igazán ismerte Huszka Jenő Erzsébet című operettjét, azonban imádja az újdonságot, a változatosságot, ezért lelkesen fogadta, amikor felhívta a Monarchia Operett, hogy szeretnék, ha szerepet vállalna a Sissiben.

Örömét csak tovább fokozta, amikor azt is meghallotta, hogy a darabot Kerényi Miklós Gábor rendezi.Úgy gondolja, amit Kero rendez, abból egészen biztosan valami szuper dolog lesz, köszönhetően a tökéletes dramaturgiának és a jó szövegkönyvnek is.
Marika a tőle megszokott lelkesedéssel mesélt a rá váró feladatról:

„Nagyon érdekes, izgalmas és karakteres figura Waldeck grófnő. Az operett irodalomban nagyon kevés idős szerep van, ez most olyan, ami teljesen az én koromnak megfelelő. Nagy találkozás ez nekem ezzel a csodálatos operettel, hiszen a pályám során rengeteg Huszka operettben játszottam, ezt kivéve. Hála a Monarchia Operettnek, ez az 1935 óta elfeledett mű most újra előkerült, és méltó bemutatást nyer. Ráadásul van egy olyan dal is ebben az operettben, amit még soha nem énekeltem el. Boldogsággal a szívemben kezdtem el próbálni a Sissit, azt gondolom nagyon sok örömöm lesz ebben a szerepben, és remélhetőleg a közönségnek is.”

Peller Károly az utóbbi években tanít, rendez, koreografál és egyszerre több színházban is játszik. Sokoldalúsága miatt viszont ritkábban láthatja őt a közönség klasszikus operett szerepekben. A Sissi két Idája, Haraszti Elli és Dezső Ágota is ő növendékei, felfedezettjei.

Így nem meglepő, hogy a népszerű művész rajongói kitörő lelkesedéssel fogadták annak a hírét, hogy kedvencük benne lesz a Sissi, a magyar királyné című operettben, Axamethy gróf-tábornok szerepét ölti magára. Károly tőle szokatlan módon negatív szerepben tűnik fel az előadásban, ennek történetét osztja meg az alábbiakban:

"Axamethy különleges szerep a darabban, és számomra is. Pályám során főleg táncoskomikus szerepeket alakítottam, az utóbbi időben már inkább a buffó, azaz az idősebb táncoskomikus szerepek találnak meg. Eredetileg a Sissiben is egy jóságos, humoros buffó karakterre kértek fel, de miután elolvastam a szövegkönyvet, felhívtam Kerényi Miklós Gábort, a rendezőt, és azt mondtam neki, hogy Axamethyt szeretném eljátszani. Kero megkérdezte, hogy biztos, hogy egy negatív szerepet szeretnék játszani, mire én határozottan azt válaszoltam, hogy igen. Axamethynek is van igazsága, egy igazi politikus. Színészként pedig kihívás egy tőlem ennyire távolálló karaktert megformálni.”

A Sissi, a magyar királyné operett szubrettjének már a neve hallatán is táncra perdülhetnénk.
Azt mondják róla, szabályos szubrett alkat. Megismerni apró termetéről, vibráló személyiségéről, kitűnő ének- és tánctudásáról, magával ragadó humoráról. Szendy Szilvinek a Sissi, a magyar királyné lesz az első közös munkája a Monarchia Operett társulatával, melyre örömmel készül.
Szilvi jellemzése Stefiről:

„Stefi igazi szubrett karakter. Jó humorú, kellően rafinált nőszemély. Sok férfi veszi körül, csapják is neki a szelet, de őt igazán egyik sem érdekli. Kicsit szerelmes, kicsit féltékeny. Az anyja nagy nyomást gyakorol rá, férjet kellene már találnia, de hogy sikerül-e igazi férjnek valót prezentálni a mamának, az kiderül az előadásból!”

A Sissi, a magyar királyné-ben táncoskomikusként és jelmeztervezőként is közreműködik Kollár Péter Erik. Flóriánt, a 10 éve Magyarországra költözött osztrák fiút alakítja.
Erik agy vall a szerepről és a darabról:

“Flórián szerepe közel áll hozzám, mert ő is egy nagyon vidám, jó kedélyű mókás figura. Tetszik neki a Latkóczy lány, akit amióta Magyarországra költözött figyelget, és nagyon jóban vannak, a lány még izgalmas nyelvtörőkre is tanítgatja az osztrák ajkú fiút. Imádja Magyarországot és a magyar temperamentumot. Egy schönbrunni bál alkalmával ismeri meg Stefit, kinek tüzes habitusa rögtön elvarázsolja, később számos vicces kalamajkába keverednek, ahogy ez az operettekben lenni szokott. Nagy élmény hogy játszhatok ebben az operettben. Azért is mert zseniális a darab, gyönyörű dalok vannak benne, és elénekelhetek olyan operett slágereket, melyekhez eddigi pályafutásom alkalmával nem volt szerencsém. Nagy örömmel tölt el, hogy Huszka ebbe az operettbe írta a magyar operett játszás egyik legnagyobb slágerét, a Délibábos Hortobágyont, ami egy igazán különleges látványvilággal fog megjelenni az előadásban.”

Jogosan merült fel a kérdés az operett sajtótájékoztatóján, hogyan lehet ennyi pozícióban egyszerre helytállni?
A Monarchia Operett kiválósága szerint valóban nem könnyű összeegyeztetni ezt a két, önmagában is egész embert kívánó feladatot, de úgy érzi számára nincs lehetetlen. Táncoskomikusként és tervezőként is jól állja a sarat és biztos benne, hogy az a 200 jelmez, ami készül az előadáshoz, magáért fog beszélni.

Neszmélyi Kálmán szerepében a Monarchia Operett kiváló tenor énekesét rengeteg musicalben és táncos-komikus szerepben láthatta már a közönség, a Sissi, a magyar királyné-ben kis bonvivánként mutatkozik be Kádár Szabolcs János.
Így vélekedik Szabolcs az általa megformált szereplőről:

„Neszmélyi Kálmán Kossuth Lajos feltétlen híve, Magyarország függetlenségéért kockára teszi szerelmét és szabadságát is. Egy szerelmes fiatalember, akinek egyenes és heves vérmérséklete több konfliktushelyzetet is eredményez majd.”

A sajtótájékoztatón elmondta, izgatottan fogadta a lehetőséget, hogy eljátszhatja Neszmélyi Kálmánt, és megtisztelőnek érzi, hogy az előadás rendezője, Kerényi Miklós Gábor úgy gondolta, ez egy neki való feladat lesz.

Külön örül annak, hogy olyan emberek között próbálhatja ki ezt az új oldalát, akikkel korábban már dolgozott együtt, és ez ad egyfajta magabiztosságot a számára. Reméli, ez a fantasztikus darab csak a kezdet, és a bonviván létet akár évtizedekig is gyakorolhatja.

Latkóczy Ida szerepében Haraszti Elvira, a Monarchia Operett legfiatalabb szubrettje lesz látható.
Haraszti Elli az elmúlt pár évben szubrett szerepekben bontogatta szárnyait. A Sissiben naiva primadonnaként komikus vénája és tánctudása mellett magas szintű énektudását is megcsillogtathatja.
A fiatal tehetség hosszú ideje képzi a hangját, a Zeneművészeti Egyetemet is elvégezte, ezért nagyon nagy örömmel fogadta, hogy egy új karakterben is kipróbálhatja magát.
Élvezi, hogy az általa megformált Latkóczy Idának van humorérzéke, egy icipicit a tánctudását is meg tudja mutatni, ugyanakkor adott helyzetben nagyon drámai is tud lenni.

 „Egy köznemesi magyar lány, akinek gyermekkori álma válik valóra azzal, hogy Sissi társalkodónője lehet. Ida saját küldetésének tekinti a függetlenség kivívását, szerepe a történetben kulcsfontosságú. A királynét boldogan, és alázattal telve szolgálja. Természetesen a szerelem sem kerüli el, amiért drámaian, ugyanakkor minden női cselt bevetve küzd.” – árulta el szerepéről Elli.

Dezső Ágota a Sissi, a magyar királyné operettel debütál a Monarchia Operettben, az előadásban (másodszereposztásban) Idaként látható majd.
Ágota mindig operettel szeretett volna foglalkozni, ezért most nagy álma válik valóra a kolozsvári Zeneakadémia végzős, opera szakos hallgatójának. A fiatal énekesnőnek Latkóczy Ida megformálása már önmagában is ajándék, azonban sokkal több lesz egy szerepnél, a Sissi lesz egyúttal a vizsgaelőadása is.
Ágota gondolatai Idáról:

"Latkóczy Ida egy magyar nemes lány, akinek mindene a népe szabadságának kivívása és a szerelem. Egy összetett karakter, fiatal és játékos, de közben átéli népe fájdalmát és szerelméért akár a végsőkig is kiáll. Személyisége közel áll hozzám, már csak korunkból adódóan is, de szellemiségünk és kitartásunk is hasonló."

Egri László idén örömmel csatlakozott a Monarchia Operett társulatához, egy igazán testhezálló szerepben.
Latkóczy Ádám megformálója lesz a Sissi, a magyar királyné című operettben.
Karakterét néhány szóban így jellemzi:

„Latkóczy Ádám alispán Kossuth Lajos feltétlen híve, egy igazi rebellis magyar. Jó kedélyű, borozgatós, szeretni való figura, aki imádja a lányát, Idát. „

Több évtizede dolgoznak a szakmában, az első találkozásukra mégis egy napi tv sorozatban került sor, árulta el Egri László a Sissi sajtótájékoztatóján, amikor darabbéli partneréről, Oszvald Marikáról beszélt.
Az operaénekes nagyon-nagyon örül a közös munkának, kiváltképp annak, hogy még táncra is lesz lehetősége a cigánykerekeiről is híres szubrettel.

A Sissi, a magyar királyné díszbemutatója június 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban lesz.
Június 13-án ismét a Gödöllői Királyi Kastélyban, majd az ország számos nagyvárosában lesz látható az előadás.
Június 18-án, Kisvárdán, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, Július 10-én, Aradon, augusztus 15-én, Budapesten a Városmajori Szabadtéri Színpadon, augusztus 19-én Tokaj városában, augusztus 27-én, Tatán tekinthető meg az operett.

Ősszel további városokba (Győr, Miskolc, Szombathely) jut majd el a produkció és Erdélyi turnéra (Kolozsvár, Nagyvárad, Temesvár) is készülnek.

Szereposztás:
Sissi (Erzsébet): Denk Viktória
Gróf Andrássy Gyula: Árvai Dániel
Latkóczy Ida: Haraszti Elvira
Neszmélyi Kálmán: Kádár Szabolcs János
Waldeck grófnő: Oszvald Marika
Stefi, a lánya: Szendy Szilvi
Flórián: Kollár Péter Erik
Axamethy gróf – tábornok: Peller Károly
Latkóczy Ádám: Egri László

Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara

Díszlettervező: Rákay Tamás
Jelmeztervező: Kollár Péter Erik
Zenei vezető: Kéménczy Antal
Koreográfus: Szkáli Edina

Rendező: Kerényi Mikós Gábor – Kero®

Monarchia Operett
 

[2021.05.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még