2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Régi sikeres előadások és új bemutatók a Centrál Színházban
Képgalériák
Network
Kapcsolatok
Centrál Színház

Előre bejelentett öngyilkosságból gyilkosság - Bemutatták a Network című előadást

Eltelt egy hét a Network bemutatója óta és a Centrál Színház legújabb előadásáról még mindig nehéz összeszedni a gondolataimat. Lehet-e túlzásokba esni? Az év előadása, az évad előadása, az évtized előadása? Egy biztos, óriási hatással van a nézőre!

Január 15-én mutatta be a Centrál Színház Sidney Lumet 1976-os, sokszorosan Oscar-nyertes filmje, a Network színpadi adaptációját. A hazai ősbemutatót Puskás Tamás rendezte. A film elsőként szólt a televízió manipulatív hatalmáról. Egy fiktív tévétársaság vezetői a nézettség érdekében a leggátlástalanabb eszközöktől sem riadnak vissza, miközben a valóság helyett csupán annak illúzióját közvetítik...

Amikor huszonöt év után az alacsony nézettség miatt a csatorna kirúgja Howard Beale-t, az esti híradó bemondóját, ő végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban öngyilkos lesz. Az előadásban - mely egyszerre mozi és színház - Alföldi Róbertet, Martinovics Dorinát, László Zsoltot, Fehér Tibort, Schell Juditot, valamint egy különleges szerepben Bodrogi Gyulát is láthatjuk.

Sidney Lumet alkotását, 1977-ben 10 kategóriában jelölték Oscar-díjra, és ebből 4-et meg is kapott: a legjobb eredeti forgatókönyvért Paddy Chayefsky vehette át a díjat. Közel negyedszázaddal a premier után, 2000-ben a Network-öt az amerikai filmes örökség részévé nyilvánították, az Amerikai Filmintézet (AFI) 2007-es listáján pedig minden idők 100 legjobb amerikai filmje között a 64. helyen szerepel.

A legendás filmből Lee Hall készített színpadi adaptációt, melynek premierje 2017-ben volt Londonban. A következő évben már a Broadway-n mutatták be a darabot. Mindkét előadásban Bryan Cranston alakította Howard Beale-t. A hazai ősbemutatón Alföldi Róbert játssza a főszerepet, de nem csak ő nyújt zseniális alakítást, hanem mindenki más is.

Hogy mitől olyan erős ez a darab? Talán attól, hogy őszinte! Hogy tükröt tart elénk. Hogy sok esetben ugyanott tartunk, ahol 1977-ben, hogy mindig van, aki irányítani, manipulálni akar, aki mindig jobban és többnek hiszi magát. Hogy most is tudnánk üvölteni, hogy dühösek vagyunk és nem tűrjük tovább...

„A Network apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról. Pontos tükröt tart, mely mindazt a keserűséget, dühöt és fájdalmat mutatja, amit nap mint nap átélünk” – mondta az előadásról a rendező, Puskás Tamás.

A Network mozgóképes világáért Gothár Márton felel, a díszlet- és jelmeztervező Pallós Nelli, az előadás eredeti zenéjét pedig Puskás Dávid szerezte. Az sejthető volt, hogy jegyet kapni nehéz lesz erre a darabra – februárra már –, de aki teheti, nézze meg a Centrál Színház előadást!

Jegyvásárlás

M. Adri
Fotó: Petró Adri

Sajtótájékoztató képekben - klikk a fotóra

 

[2022.02.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még