2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Cikkek a fellépőkről
Jön a Budapest Klezmer Band újévi koncertje
Falusi Mariann - Darabjaim Budapesten - jegyek itt
Bangó Margit az Arénában lép fel 2020-ban - jegyek itt
Újévi nagykoncertre készül a Budapest Klezmer Band
Majka és a 100 Tagú Cigányzenekar Budapesten lép fel - jegyek itt
     
  Jegyvásárlás
100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band koncert
Dátum: 2011. június 5.
vasárnap 20:00
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ
Kapcsolat: 100 Tagú Cigányzenekar, Bangó Margit, Budapest Klezmer Band, Falusi Mariann
 
     

Sztárvendégek: Bangó Margit és Falusi Mariann

Szenzáció! A 100 Tagú Cigányzenekarral lép fel Falusi Mariann

A 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band először lép fel együtt. 

A két együttes a maga nemében a legmagasabb színvonalon képviseli saját műfaját hazánkban, továbbá világszerte óriási sikereket érnek el.

A 100 Tagú Cigányzenekar létrejöttének ötlete idősb Járóka Sándor, az akkori prímás király temetéséhez kapcsolódik. 1985 áprilisában néhány jó érzékű, lelkes muzsikus, akik abban a több száz zenészből álló zenekarban játszottak, amelyik végső útjára kísérte a felejthetetlen művészt, úgy döntött, létrehoz egy igazi zenei kuriózumot. Az ötlet kipattanását sok előzetes megbeszélés, szervezés, kapcsolatfelvétel követte. Hét hónap előkészület után, 1985. november 2-án megalakult a Budapest Cigányzenekar. Nevük csak később lett a muzsikusok által elkeresztelt, és azóta is világhírű 100 Tagú Cigányzenekar. Fennállása óta az együttes a zene és a kultúra nagyköveteként több, mint ezer koncertet adott a falusi kultúrházaktól kezdve a világ metropoliszainak neves koncertterméig bezárólag. A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma őrzi.

Az 1990-ben megalakult Budapest Klezmer Band a tradicionális zsidó zene első számú magyarországi képviselője. Az együttes tolmácsolásában életre kelő jiddis dallamok felejthetetlen élményt jelentenek a hallgatóságnak. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt. Felléptek a Madách Színházban a Kerényi Imre által rendezett Hegedűs a háztetőn című musicalben, de a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, Purim, avagy a sorsvetés című produkciója is méltán lett világhírű. Ebben a darabban élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Utóbbi produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben és Németországban, Londonban, Szlovákiában, Finnországban, Dániában, Svédországban és Olaszországban is óriási sikerrel turnézott a két együttes.

Igazi zenei csemege a BKK-ban

Az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a crossover-t követve a Budapest Klezmer Band megkísérelte ötvözni a klezmer és a klasszikus zenét. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes közösen zenélhet. Így született meg a Klezmer Szvit, amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta is minden évben előadják a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A tíz tételre bővült műből a Magyar Rádióban CD-felvétel is készült. 2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek. Az együttest 2003 augusztusában Artisjus-díjjal tüntették ki.

Igazi zenei csemege, művészeti kuriózum szem- és fültanúi lehetünk június 5-én a Kongresszusi Központban, ahol e két együttes egy közös produkciót mutat be.

Sztárvendégek a méltán népszerű Bangó Margit és Falusi Mariann lesznek.

Ha érdekel az esemény, nyomj lent egy Tetsziket.

Jegyvásárlás ITT.

[2011.06.03.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még