2024. május 7. | kedd | Gizella nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Eszenyi Enikő rendezi a Szegedi Szabadtéri Játékok operettcsemegéjét
Pindroch Csaba operettben szerepel
Sztárparádé a Dóm téren
Új szerepkörben a világhírű magyar operaénekesnő
Különleges kellékek, nem mindennapi jelenetek Eszenyi Marica grófnőjében
Egyetlen lelkes egeret sem leltem Szegeden...
Marica Grófnő izgalmas látogatása Szegeden
Fegyver dörrent a Dóm téren - képekben
Már tízmillió forint fölött vásároltak jegyet a jövő évi szabadtérire
Képgalériák
Szegedi Szabadtéri Játékok 2008 - a tájékozató képei
Kapcsolatok
Eszenyi Enikő
Ghymes
Deák Bill Gyula
Komolyzene
Simon Boglárka
Kapcsolódó események
Szegedi Szabadtéri Játékok 2008
[2008. július 4. - augusztus 21. ]

Ősbemutató, jubileumi előadás, tánc-show a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Ősbemutató, jubileumi előadás, opera, tánc-show, minden, ami színház a Szabadtéri Játékokon. Óriási az érdeklődés a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programja iránt, a jegyek közel fele már gazdára talált. Az évadban öt produkciót, ebből négy új bemutatót kínál a fesztivál: Turandot (opera), Szentivánéji álom (worldmusical), Benyovszky (zenés táncszínház) valamint az István, a király rockopera jubileumi előadása látható majd a Játékok műsorán. Visszatér a Marica grófnő, melyet a tavalyi hatalmas siker után a közönség tapsolt vissza a Dóm térre.

Négy új bemutató és ismét Marica grófnő

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2008. évi programkínálatát számos újdonság jellemzi. A fesztivál műsorában mindenki megtalálhatja a kedvére való produkciót, hiszen négy új bemutatóval továbbá a tavaly óriási sikerrel játszott Marica grófnővel várják a közönséget. Az érdeklődés már most óriási, hiszen a jegyek majdnem fele már gazdára talált. Az István, a király produkcióra szinte már nem lehetett jegyet váltani, ezért a meghirdetett előadások számát bővíteni kellett, így már az államalapítás ünnepét megelőző napon is megtekinthetik a „Társulat” előadását. Emellett az új magyar musical, a Szentivánéji álom iránt is hatalmas az érdeklődés, hiszen Szegeden, a Dóm téren lesz a mű ősbemutatója. A világhírű Ghymes együttes tagjainak, Szarka Tamás és Szarka Gyula élő zenéjére készül Zsuráfszki Zoltán koreográfiája, Benyovszky címmel, amelyet a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál keretében láthat a közönség. Az operabemutatót Kesselyák Gergely, a Játékok művészeti tanácsadója rendezi, a tőle megszokott intenzív színházi játékmódban, mely produkciótól a szervezők azt remélik, hogy az operakedvelők mellett a fiatalok körében is népszerű lesz.

Herzegh Tamás a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgató helyettese hangsúlyozta:
- A Szabadtéri Játékok mára jóval több, mint alapvetően kulturális program, hiszen kiemelt turisztikai központ is a Dél-Alföld életében. Egyre nagyobb szerepet vállalunk a társművészetek területén is. Idén a REÖK (Regionális Összművészeti Központ) nem csak képzőművészeti kiállításokat fog kínálni párhuzamosan a Játékokkal, hanem az előadásokhoz kapcsolódóan számos kísérőrendezvény; művészekkel találkozó, alkotókkal háttérbeszélgetések, CD bemutatók és dedikálások helyszínéül is szolgál. Egyedülálló Kogart kiállítás lesz megtekinthető, amely a Szabadéri Játékok nézői számára ingyenesen lesz látogatható.

Turandot – Puccini születésének 150. évfordulójára emlékezik a fesztivál

Giacomo Puccini népszerű operájával, a Turandottal indul az évad, július 4-én és 6-án. A címszerepben Rálik Szilviát láthatja a közönség, a főbb szerepekben Cselóczki Tamás, Herczenik Anna, Cseh Antal, Nyári Zoltán, Kóbor Tamás és Altorjay Tamás lép színpadra. A Császár szerepét Bede-Fazekas Csaba, Timurt pedig Gábor Géza énekli. A három részes opera rendezője Kesselyák Gergely, aki monumentális díszleteket, valódi mesevilágot álmodott színpadra. Puccini Turandot-partitúrájának első oldalán található az idézet, amely a darab mottója is egyben, vagyis „játszódik Pekingben, a mesék idején”. A rendező, Kesselyák Gergely úgy véli, ez a borzongató mesevilág, amelyet az európai zeneszerző szemüvegén keresztül látunk, jó ürügy egy kifinomult, érzékeket és érzelmeket megmozgató különleges zenés színházi élményre.
A produkció koreográfusa Román Sándor, az ExperiDance táncegyüttes vezetője, akinek 20 táncosa is színpadra lép.

Bátyai Edina a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója elmondta:
- 1989 után ismét a Szegedi színpadon lesz látható a monumentális opera melynek díszletét maga Keselyák Gergely a díszlettervező Zeke Edittel közösen álmodta meg. XXI. Századi látványvilággal, technikákkal de hagyományos operarendezés készül magyar nyelven. A magyar közönség fiatal tagjait kívánjuk ezzel bevonni az opera világába, hiszen így jobban nyomon követhető az opera cselekménye és átérezhetőbb a mű drámaisága, mint olasz nyelven, vagy a magyar nyelvű kivetítő olvasásával.

Kálmán Imre: Marica grófnő – ismét a Dóm téren

A Marica grófnő tavaly óriási sikert aratott a Szabadtéri Játékokon, azzal együtt, hogy a Zsupán Kálmánt játszó Nagy Ervint előadás előtt baleset érte, ezért táncos jeleneteit a darab társkoreográfusa, ifj. Zsuráfszki Zoltán adta elő. A Kálmán Imre-operett címszerepét idén is a világhírű, immár Kossuth-díjas Lukács Gyöngyi énekli, akinek ez a produkció az első operett-szerepe és egyben magyar nyelven énekelt előadása. Színpadra lép még Lehoczky Zsuzsa, Tordy Géza, Pindroch Csaba, Peller Anna, Nyári Zoltán és a Nemzet Színésze, Király Levente is. Itt lesz továbbá az elmaradhatatlan óriásvilág a gigantikus díszlettel, a rekorder óriáshegedűvel és hatalmas körömcipővel. Az operettet Eszenyi Enikő rendezésében július 11-én és, 12-én és 13-án láthatja a közönség.

Új magyar musical születik – ősbemutató Szegeden

A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik legizgalmasabbnak ígérkező produkciója a Szentivánéji álom, mely a Budapesti Operettszínház közreműködésével jön létre, és amelynek ősbemutatója lesz Szegeden július 25-én. A musical zenéjét Szakcsi Lakatos Béla szerezte, a szövegét Müller Péter Sziámi írta. Shakespeare színműve nyomán zenés színpadra írta Bőhm György és Kerényi Miklós Gábor, aki a darab rendezője is. A szereplők az Operettszínház népszerű sztárjai: a tündérkirály Oberont Szabó P. Sziveszter kelti életre, Titánia, a tündérkirálynő Janza Kata lesz, Hermiát Vágó Bernadett, a szép Helénát Peller Anna énekli. A két szerelmes ifjút, Demetriust és Lysandert Szabó Dávid és Dolhai Attila személyesíti meg. Puck szerepét Kerényi Miklós Máté kapta meg, Zubolyt Bereczki Zoltán alakítja. xAz új magyar worldmusicalt a fesztivál kérésére írták az alkotók, kifejezetten a Szabadtéri adottságaihoz igazítva. A műfaj népszerű elemeit megtartja a darab, ám zenei világa összetettebb, a slágerek mellett világzenei, népzenei és jazzelemeket is tartalmaz. A produkciót az ősbemutató után még július 26-án, 27-én, augusztus 1-jén és 2-án láthatja a közönség.

Kerényi Miklós Gábor a darab rendezőjének véleménye szerint:
- A Szentivánéji álomra ma iszonyú nagy szükség van a világban. Arra, hogy elhiggyük szerelmesek egymásra találhatnak, hogy elhiggyük és lássuk, hogy össze-vissza keveredik az életünk állandóan, a legváltozatosabb barátságok és szerelmek alakulnak ki de utána az embernek valahogy még is meg kell találnia az egyensúlyát. Talán ez az álom, a Szentivánéji segít ebben. Egy nagyon izgalmas világot fogunk megmutatni. A darab világa és története tulajdonképpen egy kicsit mai, nem nagyon direkt mai, de még is itt játszódik közöttünk majd.

XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál – Benyovszky Móric élete

Augusztus 9-én és 10-én a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál várja az érdeklődőket, amely idén a Benyovszky Móric életét feldolgozó táncprodukcióra épül. Zenéjét a világhírű Ghymes együttes két alapítója, Szarka Gyula és Szarka Tamás szerezte, és a 25. születésnapját ünneplő zenekar élőben adja elő, a produkció koreográfusa Zsuráfszki Zoltán. A darabban négy magyar tánccsoport lép fel: a Szeged Táncegyüttes, az Új Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a Fővárosi Bartók Táncegyüttes, és Szlovákiából az Ilosvai Táncegyüttes. Emellett Afrikából, Franciaországból, Lengyelországból és Oroszországból is érkeznek táncosok.

Szarka Tamás a mű zeneszerzője elmesélte:
- Tavaly januárban keresett meg az Igazgatónő azzal a szép feladattal, hogy fogjuk össze zenében a Nemzetközi Néptánc Fesztivált. Sok ilyen fesztiválon részt vettünk mi már a világ több táján, ahol két- három- ötszáz táncos volt jelen és mindegyik végén volt gála, ahol zenéltünk.
Ezt a tarka világot, nagyon nehéz fölfűzni. Van egy ilyen élet, ami csodálatos volt, fájdalmas, szívbemarkoló és borzasztóan időszerű; Benyovszky Móric élete. Ráadásul a Fölvidéken született, ahonnét mi (Ghymes) valók vagyunk. Magyar és nemzetközi. Vannak gyönyörű életek, aminek a végén vannak hatalmas tragikus halálok, és aztán sokszor ide hegyeződik ki a dolog. Én meg úgy gondolom, hogy az ember élete elsősorban az ember életéről szól és ezt fogjuk mi hangsúlyozni. Néha a halál is lehet szép, de nem tudom, hogy hogyan. Így aztán szabad kezet kaptunk, hogy onnan hívjunk meg táncegyütteseket, ahova Ő maga kötődött. Ha megnézzük az életét nincs nehéz dolgunk, mert a világot élete folyamán többször össze-vissza bejárta.

Zsuráfszki Zoltán koreográfus hozzátette:
- Benyovszky egy első világpolgár, egy olyan utazó, aki Mária Terézia kapitányából, egy falusi problémába hazavetődik, kisemmizik a birtokából, örököl egy lengyel birtokot, távol keleti fogságba majd Alaszkába kerül, Japánon keresztül jön hazafelé, Franciaországban találkozik családjával, ahonnan Amerikába, később Brazíliába és Madagaszkárra kerül. Ezt a történetet a néptánc nyelvén elmesélni elég nehéz, ebben segít nekünk Tamás érzéki zenéje. Hatalmas hajót tervezünk a Dóm tér színpadára és narrátora is lesz az előadásnak, aki magát Benyovszkyt fogja megeleveníteni. E neves színész kiléte még tárgyalás alatt áll. Zenében maga Tamás és a hegedűje lesz Móric. Természetesen egy táncos főszereplője is lesz az előadásnak, Fitos Dezső Harangozó díjas táncművész.

István, a király – jubileumi előadás Szegeden

Az idei évad egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó produkciója az István, a király jubileumi előadása. Az 1983-ban bemutatott mű egy évvel később Szegeden vált színpadi művé, ahol óriási sikert aratott. Valódi sikerszéria kezdődött el, ami azóta is töretlen. Az MTV „A Társulat” című műsorának keretében válogatják ki a szereplőket, szakértő zsűri és a rendező, Szikora János közreműködésével. Eddig négy főszereplő személye biztos, Gizella szerepét Simon Boglárka énekli, Laborcét Varga Lajos, Tordát Tóth Attila alakítja majd. Érdekesség, hogy amíg a darab eredetijében a Táltos szerepét férfi, Deák „Bill” Gyula alakította, addig a jubileumi előadáson Fejes Szandra lép színpadra, mint Táltosasszony. A rendező, Szikora János szerint az István, a király üzenetét a rendszerváltás megváltoztatta, egészen mást jelent ma, mint 25 évvel ezelőtt. Mindez összefügg azzal, hogy ma ezt a történelmi játékot olyan fiatalok játsszák, akik még nem is éltek a rendszerváltás előtt. Egy új világban nőttek fel, számukra más tanulságokat rejt a darab. Ez az István, a király a jövő generációja felé közvetít érzéseket, gondolatokat.
A Szörényi-Bródy szerzőpáros nevével fémjelzett alkotást eredetileg augusztus 17-én, 20-án és 21–én tűzték műsorra, de a hatalmas érdeklődés miatt augusztus 19-én is megnézheti a közönség.

Szörényi Örs a produkció képviselőjeként elmondta:
Elérkeztünk egy negyed évszázadhoz. Egyedül ülök itt, akinek még nincs szereposztása, hiszen a válogatás jelenleg is zajlik az MTV-n a show műsorunkban. A végső névsor május 10-én lesz meg. Biztos vagyok benne, hogy Szikora János rendezése nagyon sok meglepetést fog tartalmazni. A koreográfus Zsuráfszki Zoltán lesz. Mint sok Szörényi darabnak most is Csikós Attila tervezi a díszleteket. 30m széles, 28m mély, fantasztikus forgó díszlet készül a Dóm térre.

Szegedi Szabadtéri Játékok / Audrey

[2008.04.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még