2024. május 12. | vasárnap | Pongrác nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Blink 182

Alig hitték el, hogy feloszlottak: A Blink-182 története

A ’90-es évek végén, ezredforduló elején, ha valaki azt mondta, hogy divatos punk zenekar, akkor az tuti a Blink-re gondolt, hiszen a világon egyedülálló módon uralták a saját piacukat.

De nem ezért alakultak meg 1993-ban, hiszen a három srác, Tom DeLonge (ének-gitár), Marc Hoppus (ének- basszus), Scott Raynor (dob) csak jól akarta érezni magát a Blink védjegye alatt.

A számok nem véletlenül maradtak le, eredetileg így hívták a bandát, de később kiderült, hogy Írországban már van egy ilyen nevű formáció, ezért hozzátették a 182-t is (állításuk szerint ez nem jelent semmit). Még a sikeréra előtt alakult ki a végleges felállás, hiszen Raynor kivált, és a helyére jött Travis Barker.

Stílusukra a könnyedebb punk-rock jellemző, szövegeik pedig általában szarkasztikus humorral fűszerezettek, vagy a tinédzserek világáról szólnak.

Igyunk a sikerre

Első demojukat még az egykori dobosuk hálószobájában vették fel, négy dalt tartalmazott, de elég szegényes volt a hangzása, így nem is keltette fel senkinek a figyelmét sem. 1997-ben indult be a szekér, hiszen a ’Dude Ranch’ lemezüket négy millió példányban szórták szét világszerte, és a ’Dammit’ daluk pedig hazájukban rendkívül sikeresnek bizonyult.

Ezen a kiadványon már érződött a későbbiekben a csapat arculatát meghatározó mainstream irányvonal. Egy hatalmas turné után jöttek a problémák, hiszen Raynor komoly italozásba kezdett, elvonóra ment, de az sem segített neki, aminek a vége az lett, hogy ketten maradtak a bandában.

A kaliforniai srácok üzenete finoman szólva is célba talált, hiszen a ’99-es ’Enema of the State’ című lemezük ötszörös platina lett. Ezen találtható első világhírű számuk is, az ’All the Small Things’ , de a ’What’s My Age Again’ és az ’Adam’s Song’ is ma már a klasszikusok közé tartozik. Még a kiadás évében egy kis szerepet kaptak az ’Amerikai pite’ című, az ifjúság számára kultikus filmben.

Ők is alig hitték el

Következő korongjuk a ’Take off Your Pants and Jacket’ már kevésbé volt „befutó”, hiszen ez csak kétszeres platinává érett. Az album 2001-ben jelent meg, és még ebben az évben három elsőséget gyűjtött be, méghozzá a Billboard 200-as listán, az internetes kiadványok között, valamint a kanadai charton. Innen négy számhoz készült videoklip, a húzó, a debutáló klip,a ’The Rock Show’.

Ezután kicsit elhalkult a zenekar, 2005-ben pedig a tagok hatalmas meglepetésére fel is oszlott. Hoppust és Barkert egyszer csak a menedzser hívta, aki közölte velük, hogy DeLonge kilépett a formációból, különösebb magyarázat nélkül.

Arra hivatkozott, hogy valami már nem működik a Blinkben. Tom alakított egy új csapatot, Angels& Airwaves, mellyel alternatív rockot játszanak, de persze a másik két egykori 182-es sem maradt tétlen. Mark és Travis szintén létrehozott +44 néven egy bandát, amivel úgy tűnik ismét a csúcsra törtek, első lemezük 10. volt a 2006-os amerikai LP listán.

Bár külön utakon, de folytatták a fiúk az ipart, viszont tény, hogy a Blink- 182 nagyon hiányzik a jelen palettájáról, mert nincs még egy hozzájuk fogható banda. Újraegyesülésre nincs esély, Tom és Mark nem nagyon beszélnek egymással.

-Fábián Tamás-

[2008.06.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.09.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Április 27-én mutatta be a Katona József Színház a Mefisztóland...

Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
beszámolók még